Αιχμές Μπεχράκη κατά Λοβέρδου για το κάπνισμα

Αιχμές κατά του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, για τη στάση που τήρησε στα αντικαπνιστικά μέτρα, εκτόξευσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος.

Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης κατήγγειλε ότι ο πρώην υπουργός Υγείας δεν είχε δεχθεί ποτέ για ακρόαση την Εθνική Επιτροπή και πως ήταν δική του πρωτοβουλία να υπάρξουν εξαιρέσεις στο νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους διασκέδασης.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για σημαντική οπισθοδρόμηση στο θέμα της αντικαπνιστικής πολιτικής έπειτα από τη θητεία του κ. Αβραμόπουλου και της κ. Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργείο.

‘Φωτογραφίζοντας’ τον κ. Λοβέρδο, ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι υπήρξε κάμψη των μέτρων, την οποία απέδωσε στο ότι επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία:

‘Μία σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης για στοιχειώδη σύγκρουση με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα του καπνεμπορίου καλύφθηκε με τον μανδύα της οικονομικής κρίσης.

Οι οικονομικές, όμως, δυσκολίες του κάθε ελληνικού σπιτιού, μόνο με το κάπνισμα δεν αντιμετωπίζονται. Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται με ναρκωτικά’.

Αλλαγές

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου προανήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία για το κάπνισμα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου – είπε – ενδιαφέρεται να ξεκινήσουμε εξαρχής μία προσπάθεια, προκειμένου να διακόψουμε την εγκατεστημένη ισορροπία εκποίησης της Δημόσιας Υγείας στα γνωστά οικονομικά συμφέροντα της νύκτας και του καπνεμπορίου.

Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου, το υπουργείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία επεξεργασίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τους κανόνες, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για τη λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού.

Η πρωτοβουλία λαμβάνεται από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας.

Τιμές

Ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε ότι – παρά τα όσα έχουν συμφωνηθεί – οι τιμές των τσιγάρων έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Ιωάννης Κυριόπουλος σημείωσε ότι η αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της καπνιστικής συνήθειας.

Δ.Κ.

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=19969

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *