Παράνομες ταριχεύσεις από πασίγνωστους ιατροδικαστές

Εν βρασμώ βρίσκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών μετά από επώνυμη καταγγελία που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφορά τις «ημέρες και τα έργα» τριών πρωτοκλασάτων ιατροδικαστών.

Η καταγγελία υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2012, ενώ τα όσα αναφέρονται σε αυτή, αποκαλύπτουν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο παράνομων ταριχεύσεων από το οποίο οι εμπλεκόμενοι –τρεις ιατροδικαστές και τρεις ιδιώτες- κέρδιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για ιατροδικαστές υπεράνω πάσης υποψίας, γνωστούς και ιδιαίτερα προβεβλημένους, οι οποίοι, ουκ ολίγες φορές, έχουν φιλοξενηθεί και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Όσον αφορά τους ιδιώτες, οι οποίοι, σύμφωνα με την καταγγελία, φέρονται να λειτουργούσαν ως «μεσάζοντες» μεταξύ των ιατροδικαστών και των οικογενειών που είχαν χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, πρόκειται για έναν πρώην υπάλληλο του νεκροταφείου Αθηνών, ένα μέλος σωματείου εργατών τελετών, το οποίο εδρεύει στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών και έναν εργολάβο τελετών.

Η κομπίνα

Τα ηνία της «επιχείρησης» κρατούσαν, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί, οι δύο πολύ γνωστοί ιατροδικαστές, οι οποίοι σε συνεργασία με τον τρίτο, προμήθευαν με πιστοποιητικά ταρίχευσης τον πρώην υπάλληλο του νεκροταφείου Αθηνών καθώς και το μέλος του σωματείου, που εν συνεχεία προέβαιναν σε παράνομες ταριχεύσεις που πραγματοποιούσαν σε χώρους εκτός νεκροτομείου.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην «εταιρία» που είχαν συστήσει, διαδραμάτιζε και ο εργολάβος κηδειών, ο οποίος –με το αζημίωτο- είχε επιφορτιστεί με το έργο εύρεσης πελατών.

«Οι δύο ιατροδικαστές με την συνεργασία του τρίτου είχαν ο καθένας τους από έναν ιδιώτη από τους προαναφερόμενους, τους προμήθευαν πιστοποιητικά ταρίχευσης της ιατροδικαστικής και εκείνοι με τα χαρτιά πήγαιναν και ταρίχευαν σε χώρους εκτός νεκροτομείου, πάντα με τη συνεργασία του κάθε εργολάβου που είχε αναλάβει τη κάθε κηδεία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καταγγελία.

Δηλαδή, ο κάθε ιατροδικαστής συνεργαζόταν με έναν ιδιώτη, ο οποίος ενεργούσε αντί αυτού και πραγματοποιούσε ταριχεύσεις εκτός νεκροτομείου, κάτι που, σύμφωνα με τους νόμους, απαγορεύεται ρητώς.

Γι’ αυτό και τα πιστοποιητικά ταρίχευσης, που φέρουν τη σφραγίδα του νεκροτομείου, πρέπει να υπογράφονται ώρες κατά τις οποίες αυτό είναι ανοικτό ώστε να αποδεικνύεται ότι οι ταριχεύσεις πραγματοποιήθηκαν εντός αυτού και όχι σε άλλους χώρους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η παραπάνω «ομάδα» ακολουθούσε μια τελείως διαφορετική τακτική.

«Οι ταριχεύσεις πραγματοποιούνταν βράδυ, μέρα, σε κάποιο χώρο εκτός νεκροτομείου (δηλαδή για παράδειγμα αποθήκη γραφείο τελετών), ακόμα και Κυριακές» περιγράφει ο καταγγέλλων.

Η… ταρίφα

Σύμφωνα με τα όσα εξιστορεί ο πολίτης στην καταγγελία του που κατέθεσε στην εισαγγελία, η «επιχείρηση» που είχε στηθεί ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα για τα μέλη που την απάρτιζαν.

Η αμοιβή του κάθε ιατροδικαστή για μία ταρίχευση ανερχόταν στα 100 ευρώ, ενώ 80 ευρώ λάμβανε ο ιδιώτης που αναλάμβανε να «φέρει εις πέρας» το έργο.

«Η αμοιβή ήταν 100 ευρώ για τον ιατροδικαστή και 80 για τον ιδιώτη. Όσον αφορά τον εργολάβο κηδειών, εκείνος έβγαζε στην κυκλοφορία κάποιον δικό του προκειμένου να του βρίσκει πελάτες και του 1.500 ευρώ το μήνα ώστε να εξασφαλίσει τη σιωπή του» καταλήγει ο καταγγέλλων.

Δείτε την καταγγελία:

 

 Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
http://www.zougla.gr/general/article/iatrodikastes

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *