Nέα από Αρκαδία. Ποδηλάτες χωρίς μυαλό

 

Σε όλες τις πόλεις της χώρας και στη δική μας επίσης  καταβάλλεται προσπάθεια και παροτρύνονται οι δημότες στη χρήση του ποδηλάτου ως ιδανική μορφή μετακίνησης. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση ικανοποίησης που εξέφρασε προ ημερών, επισκεπτόμενος την Τρίπολη, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας  κ. Φούχτελ, βλέποντας πλήθος ποδηλάτων να είναι σταθμευμένα στον προ του παλαιού δημαρχείου χώρο. Ασχετα αν η εντύπωση που σχημάτισε ήταν ψευδής, αφού η χρήση του εν λόγω μέσου είναι στα σπάργανα για την πόλη μας.  Παρόλα αυτά  κάποιοι από τους χρήστες του μέσου αυτού αφήνουν, ως φαίνεται,  κατά μέρος την κοινή λογική και παρεκτρέπονται. Που σημαίνει ότι όταν βρίσκονται  στον δρόμο αν και οφείλουν  να υπακούν σε στοιχειώδεις κανόνες και να έχουν επίγνωση ότι υπάρχουν και οι άλλοι και  όχι μόνο το υπερτροφικό εγώ τους, αδιαφορούν σε επικίνδυνο βαθμό. Σε σημείο που έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν όλα τα στερεότυπα περί της ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς των Ελλήνων στον δρόμο.

Όπως και από τους μοτοσυκλετιστές στο παρελθόν, που ήταν πάντα θύματα της αδιαφορίας, της απροσεξίας και του εγωισμού των άλλων, έτσι και από τους ποδηλάτες θα ακούσετε διάφορες δικαιολογίες. Ότι η Τρίπολη δεν έχει ποδηλατόδρομους, ότι οι δρόμοι είναι κακοσχεδιασμένοι, ότι οι οδηγοί δεν τους προσέχουν και άλλα. Τι δουλειά είχαν όμως τις προάλλες κάποιοι ποδηλάτες να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα κυκλοφορίας, ή επάνω στα πεζοδρόμια και σε αντίθετη κατεύθυνση;

Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από το να βγάλεις ένα ποδήλατο σε δρόμο όπου κινούνται άλλα αυτοκίνητα. Μόνο ο αέρας του ταχύτερου οχήματος που θα περάσει από δίπλα του απειλεί να ρίξει τον ποδηλάτη κάτω.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το κυκλοφοριακό πρότυπο του ποδηλάτη της πόλης μας είναι ο «ντελιβεράς». Με επικίνδυνους ελιγμούς  ανάμεσα στα αυτοκίνητα, ακόμα και τη νύχτα που δεν φαίνονται, αδιαφορία για το κόκκινο, καβαλίκεμα του πεζοδρομίου και κίνηση με ταχύτητα στους πεζόδρομους, αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο, επίσης  ακόμα και τη νύχτα. Ενα ποδήλατο που κινείται αντίθετα σε μονόδρομο νύχτα θα το αντιληφθείς -αν το αντιληφθείς- την τελευταία στιγμή. Και όταν επέλθη το μοιραίο θα φταίει όπως πάντα η κακιά η ώρα. Ποτέ το άχυρο που κουβαλάμε στο κεφάλι μας και η αντικοινωνική συμπεριφορά που μας χαρακτηρίζει διαχρονικά και ανεξαρτήτως οχήματος. Ε, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

 

 

 

 

 

Πάντα ηχορύπανση

Θέμα ηχορύπανσης στην πόλη της Τρίπολης, ιδίως στην πλατεία Πετρινού, μετά τον πεζόδρομο της Δεληγιάννη, έθεσε με ερώτημά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δελφάκης στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Δελφάκης καυτηρίασε την αδράνεια της δημοτικής  αρχής πάνω στο ζήτημα αυτό, η οποία έχει παραιτηθεί από  κάθε έλεγχο  και ζήτησε να έρθει το συντομότερο δυνατό κανονιστική διάταξη, με όρους και κανόνες,  που θα ρυθμίζει την ευρυθμία και ευταξία της πόλης.

Κιγκλιδώματα

Αντιπαράθεση, για μια ακόμη φορά, μεταξύ Σαμαρτζή και δημάρχου για το θέμα των κιγκλιδωμάτων που έχουν αποφασιστεί να μπουν στον πεζόδρομο της Δεληγιάννη και που ακόμα να φανούν. Ο  κ. δήμαρχος υποστήριξε ότι έχουν παραγγελθεί, ενώ  ο κ. Σαμαρτζής αμφισβήτησε την θέση αυτή, λέγοντας πως 19 μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα επ αυτού. «Δεν σέβεστε κανένα, κ. Δήμαρχε, έχετε χαριστεί σε επιχειρηματίες », είπε ο κ. Σαμαρτζής.

Μολών λαβέ…

Εξοργισμένος ο κ. Σαββάκης από την απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών να καταγράψει ο δήμος τα  οποιαδήποτε  ακίνητα του, οικόπεδα, κτήρια, κλπ ώστε να περιέλθουν στην αρμοδιότητα του  Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).  Γι αυτό και μίλησε με σπαρτιατική γλώσσα: Μολών λαβέ…

Ομιλία Σαχινίδη

Σήμερα  Τετάρτη 24 Οκτώβρη και ώρα 7.30μμ στο ξενοδοχείο «Μαίναλον» (πλατεία Άρεως- Τρίπολη)  θα μιλήσει ο βουλευτής Ν. Λαρίσης κ. Φίλιππος Σαχινίδης (πρώην Υπουργός Οικονομικών).

Πρόκειται για επίσκεψη που γίνεται στα πλαίσια της Ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ενημέρωσης και συζήτησης με τους πολίτες για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Η πρόσκληση για τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν είναι ανοιχτή.
Τιμή στο Βρεττάκο

Έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τον Νικηφόρο Βρεττάκο τιμά ερχόμενη Δευτέρα ο Φιλοτεχνικός Όμιλος  με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Η διαχρονικότητα του έργου του (ποίηση και πεζογραφία, δοκίμιο) είναι δεδομένη καθώς εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τους αναγνώστες του. Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη γράφοντας για τη συγκίνηση και τα αισθητήρια, την έννοια της ομορφιάς μέσα στη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα μέσα από τη γλώσσα, την ουσία του πολιτισμού.

Δήμος Γορτυνίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας ενέκρινε την υποβολή 11 μελετών και των αντίστοιχων Τεχνικών Δελτίων για υποβολή στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και 5 μελετών για υποβολή στο Πρόγραμμα LEADER. Οι μελέτες για το ΕΣΠΑ είχαν ανατεθεί σε συνεργαζόμενα μελετητικά γραφεία και παραλήφθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που διαθέτει πλέον την Διαχειριστική Επάρκεια τύπου Α, Β και Γ και έχει την δυνατότητα απευθείας υποβολής των φακέλλων στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Τα 11 έργα που θα υποβληθούν στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ, ΕΤΑΑ, ΕΠΠΕΡΑΑ, ΠΑΑ) έχουν συνολικό προϋπολογισμό 8.809.500 ευρώ και οι μελέτες κόστισαν στον Δήμο Γορτυνίας 187.700 ευρώ. Ο Δήμος έχει ήδη εγκεκριμμένα και υπό αξιολόγηση έργα ύψους 2.700.000 ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ, έργα ύψους 1.450.596 ευρώ στο ΠΑΑ 2007-2013 («Μπαλτατζής») και 185.000 ευρώ στο ΠΕΠ. Στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου, που εγκρίθηκε στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προβλέπεται συνολική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ πάνω από 30 εκ/ρια ευρώ.

Καταγγελία

Με δελτίο τύπου που υπογράφουν οι επί κεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Γορτυνίας  ήτοι:  «Γορτυνία νέα εποχή» (Παρασκευάς Παρασκευόπουλος),  «Γορτυνία ο τόπος μας (Αποσκίτης Ηλίας),  «Γορτυνία Γορτυνίων» ( Κουντάνης Κω/νος και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Σακελλαρίου Ιωάννης και άλλοι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι  καταφέρονται κατά του δημάρχου διότι: «φέρνει στο δημοτικό  συμβούλιο πρόταση για να κάνουν αποδεκτές δεκαεφτά μελέτες. Μελέτες, που εντάσσονται στη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων και που γίνονται με αδιαφανείς, αναξιοκρατικούς και πελατειακούς τρόπους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οκτώ από αυτές τις μελέτες έχουν ανατεθεί σε ένα μελετητικό γραφείο! Και ούτε καν μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν προτάσεις και προσφορές από άλλους μελετητές, σαν να μην υπάρχουν στην περιοχή». Και καταγγέλλουν τον κ. Γιαννόπουλο σαν  δήμαρχο της σπατάλης αναφέροντας ως παράδειγμα «την  ανάθεση μελέτης 15.000 ευρώ για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της  Γορτυνίας,  όταν αυτό, είναι γνωστό, ότι με βάση τον Καλλικράτη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας».

Χαμογελάτε

Μία γυναίκα ρωτάει τον άνδρα της: – Γιώργο, αν ένα λιοντάρι ορμούσε πάνω σε μένα και στη μητέρα μου, ποιον θα έσωζες πρώτον;
Κι ο άνδρας της απαντά – Μα και βέβαια το λιοντάρι!!!

3 thoughts to “Nέα από Αρκαδία. Ποδηλάτες χωρίς μυαλό”

  1. Ποδηλατοκινηση αλα Ελληνικα !!!
    Οτι να’ναι…

    Κι’ομως υπαρχει εξηγηση γιατι ΟΛΑ τα κανουμε λαθος .

    Οταν η πολιτισμενη ευρωπη ξυπναγε απο το ληθαργο με την αναγεννηση ,εμεις συνεχιζαμε να κοιμομαστε με τα τσαρουχια .
    Και συνεχιζουμε και τωρα ,ροχαλιζοντας !!!

    Αυτος ο λαος ” δεν υπαρχει… “

  2. Clopyright ξε-clopyright το κειμενο περιγραφει τις συνηθειες και τη βλακεια του μοναδικου πολιτη στον πολιτισμενο κοσμο που συνεχιζει να αγνοει οτι μονο με οργανωση και κοινη συνειδηση θα προκοψει .

    Του απιστευτου Ελληναρα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *