“Ράμπο” στο Παίδων.Θα εξετάσουν τις καταγγελίες για μαζική αποστολή μικρών ασθενών στο εξωτερικό

Οι ράμπο της Υγείας επιστρατεύονται από το υπουργείο Υγείας ώστε να ελεγχθούν οι καταγγελίες για κύκλωμα γιατρών που έστελνε μαζικά τους μικρούς ασθενείς του Παίδων «Αγία Σοφία» στο εξωτερικό για επεμβάσεις. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές γονέων άρρωστων παιδιών, που απευθύνουν εκκλήσεις για να ανοίξει άμεσα το μοναδικό παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του ΕΣΥ.
Την περασμένη εβδομάδα μπήκε προσωρινό λουκέτο στο Κέντρο του «Αγία Σοφία», με την διοίκηση του νοσοκομείου να επικαλείται την κακή συνεργασία των γιατρών ως το βασικότερο παράγοντα δυσλειτουργίας της κλινικής. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του Παίδων Εμμανουήλ Παπασάββας, σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερις ΕΔΕ, τα πορίσματα των οποίων εκτιμά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου μία εβδομάδα, ενώ έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους οι τρεις παιδοκαρδιοχειρουργοί του Κέντρου, που επιπλέον έχουν παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Εντονες ωστόσο, είναι οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου αλλά και γονέων παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας για τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα δηλώνουν την συμπαράσταση τους στους δύο επιμελητές γιατρούς του Κέντρου. Είναι ενδεικτικό ότι 202 γονείς καρδιοπαθών παιδιών υπογράφουν ανοιχτή επιστολή, στην οποία υπογραμμίζουν ότι το έργο των γιατρών είναι «πολύτιμο» και ζητούν να ανοίξει άμεσα το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειουργικό κέντρο.
Από την πλευρά του ο κ. Παπασάββας δεσμεύεται ότι εάν οι ΕΔΕ που διεξάγονται δεν αποδώσουν ευθύνες οι γιατροί θα διατηρήσουν τη θέση τους στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το Κέντρο θα επαναλειτουργήσει σε περίπου τρεις μήνες, ενισχυμένο.
«Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας να ανοίξει άμεσα το Κέντρο και την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, καθώς παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις τα επείγοντα και θωρακοχειρουργικά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο επιμελητής και χειρουργός θώρακα – καρδιάς Αντώνης Καλλικούρδης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι στην γενική μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου νοσηλεύονται χειρουργημένα παιδιά, εν απουσία εξειδικευμένης φροντίδας.
Ωστόσο, «μαύρη σελίδα» για το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο αποτελούν οι καταγγελίες για κύκλωμα γιατρών που έστελνε μαζικά τους μικρούς ασθενείς σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να υποβληθούν σε επεμβάσεις, επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εξήντα πέντε παιδιά με καρδιοπάθειες χειρουργήθηκαν στο εξωτερικό το 2008, ενώ πέρυσι 22. Οι καταγγελίες ανοίγουν τον δρόμο για την επέμβαση των Επιθεωρητών Υγείας, ενώ έρευνα θα γίνει και από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, εξωτερικός γιατρός θα κάνει «φύλλο και φτερό» τους φακέλους των μικρών ασθενών, έτσι ώστε να διαπιστώσει εάν οι επεμβάσεις που προωθήθηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο «Αγία Σοφία».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *