Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Θεσσαλονίκης. Επισημάνσεις

Άκρως επικριτικά είναι τα σχόλια των σημερινών κεντρικών πρωτοσέλιδων των τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης για τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις. (Η «Μακεδονία» δεν κυκλοφόρησε και σήμερα λόγω επίσχεσης εργασίας από το σύνολο των εργαζομένων). Συγκεκριμένα:Ο «Αγγελιοφόρος», στον έντονα επικριτικό τίτλο του τονίζει «Θέατρο σκιών», παραθέτοντας σχόλια τόσο για τον Γ. Παπανδρέου, όσο και για των Α. Σαμαρά, ενώ στον υπέρτιτλό του κάνει λόγο για «Παιχνίδια παραλογισμού με τις τύχες της χώρας».«Δεν κατάλαβε τίποτα ο Παπανδρέου / Υπέστη κρίση συνείδησης της κατάστασης» τιτλοφορεί το κεντρικό της θέμα η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης» τονίζοντας: «Οργισμένη η κοινοβουλευτική ομάδα που χθες χειροκρότησε τον αρχηγό της στη Βουλή, ενώ νωρίτερα τον απομάκρυνε».Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» κάνει λόγο για «Κοροϊδία Παπανδρέου», αλλά και για «νέα αποτυχία Σαμαρά». Η «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη», στον ειρωνικό της τίτλο προτρέπει «Τζέφρη Go home εσύ και η τρελοπαρέα σου». Και προσθέτει: Βάσω Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό: «Είσαι εκτός τόπου και χρόνου».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Παιχνίδια παραλογισμού με τις τύχες της χώρας»
Ο Γ. Παπανδρέου δεν ανέλαβε τις ευθύνες του, ο Α. Σαμαράς μιλά για μεταβατική κυβέρνηση έξι εβδομάδων και μετά εκλογές, ζητώντας παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε ένα πλαίσιο δέκα σημείων για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με ορίζοντα το τέλος Φεβρουαρίου και μετά εκλογές
Θέατρο σκιών
Παπανδρέου
– Εκανε πίσω στο δημοψήφισμα και… σαν να μη συνέβη τίποτε!
– Κάλεσε για συνεργασία τη ΝΔ, συζητά και τη δική του θέση
A. Σαμαράς
– Να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου από πρωθυπουργός και μετά μεταβατική κυβέρνηση ως τα μέσα Δεκεμβρίου
– Τον αποκάλεσε «πρωθυπουργό της δραχμής»
Ευ. Βενιζέλος: O «δεκάλογος» της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας
B. Παπανδρέου: Είστε εκτός τόπου και χρόνου, κ. πρόεδρε!
Δριμύ «κατηγορώ» από Α. Λοβέρδο και Α. Διαμαντοπούλου
Oι δραματικές διαβουλεύσεις, το παρασκήνιο, το χρονικό της κρίσης – Τι λένε τα κόμματα
Στα δύο το ΠΑΣΟΚ, με βουλευτές να ζητούν να φύγει ο Παπανδρέου και άλλους να μείνει
Οι ζυμώσεις και οι συναντήσεις μεταξύ βουλευτών για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης
Mπαρόζο – Ρομπέι: Απαραίτητη η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα ως την άνοιξη
H άποψη μας: Σοβαρευτείτε! Κυβέρνηση σωτηρίας τεσσάρων μηνών
(σελ. 3, 5 – 13, ΑΠΟΨΗ σελ. 4, οπισθόφυλλο)

«Νίκη 3-1 του ΠΑΟΚ στην Ιρλανδία» (σελ. 31)

«Αυλαία στο 52ο Φεστιβάλ» (σελ. 35)

«Στο σκαμνί του Ευρωδικαστηρίου για την Κορώνεια» (σελ. 20 – 21)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Παπανδρέου: Ανοιχτή η παραίτηση / Σαμαράς: Ο πρωθυπουργός κατάλαβε λάθος» (σελ. 3)
Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να έδειξε καθαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι επιθυμεί να παραμείνει προς το παρόν στην εξουσία, ωστόσο, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά τη δική του παρουσία στη θέση του πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς σε μια τοποθέτηση σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υπαναχώρηση από όσα είχαν συζητήσει για παραίτησή του και μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επανέλθει σήμερα για την ψηφοφορία.

«Μια χαμένη ευκαιρία» (‘Η άποψή μας’, σελ. 4)
Με «απώλεια του σημείου στήριξης» κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Και μαζί μ’ αυτό δυστυχώς και η ίδια η χώρα. Το θέατρο του παραλόγου που παρακολούθησε άναυδος χτες ο ελληνικός λαός όλη την ημέρα, «κρεμασμένος» από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, κατέδειξε την αδυναμία κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης, συζήτησης και συμφωνίας μεταξύ των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Τη στιγμή που η πατρίδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παραδέχτηκε καν το λάθος που έκανε με την πρότασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος. Προσπάθησε να το περάσει ως ένα δημιουργικό σοκ προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να συνέλθουν και να οδηγηθούν στο δρόμο της συναίνεσης. Παρουσίασε έτσι την εικόνα ενός πολιτικού που είναι πολύ μακριά από το ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Δυστυχώς.
Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το βήμα να συναινέσει στην ψήφιση της συμφωνίας των Βρυξελλών, θέτοντας όμως πολύ στενούς χρονικούς περιορισμούς και αποκλείοντας τη συμμετοχή πολιτικών, που δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση της εφαρμογής της συμφωνίας.
Υπό κανονικές συνθήκες τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν και θα έπρεπε να συμφωνήσουν στο μίνιμουμ. Η πλατφόρμα υπάρχει. Είναι τα δέκα σημεία που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το τελευταίο των οποίων είναι η προσφυγή στις κάλπες. Αφού μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ώς τα τέλη Φεβρουαρίου, εφαρμόσει τη συμφωνία και η χώρα πάρει όλα όσα αυτή της εξασφαλίζει, ώστε να μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον.
Ενώ το μεσημέρι γεννήθηκε η εντύπωση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να ανοίξει τη συζήτηση για μια τέτοια κυβέρνηση, να διαπραγματευτεί με τον Αντώνη Σαμαρά ουσιαστικά, φάνηκε αυτό να είναι αδύνατο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν έκανε τη γενναία κίνηση που δέχτηκε να κάνει τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή να παραμερίσει από την πρωθυπουργία. Δίνοντας αυτήν τη θέση σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, θα μπορούσε να πιέσει τον Αντώνη Σαμαρά να δεχτεί μια δίμηνη επιμήκυνση της ζωής της κυβέρνησης και αντί στα μέσα Δεκεμβρίου να επεκτείνει τη ζωή της για άλλες εξήντα εβδομήντα ημέρες.
Είναι κρίμα που από το πολιτικό σύστημα απουσιάζει η κοινή λογική. Που απουσιάζει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης της χώρας πριν από όλα, όχι των ίδιων των πολιτικών. Γιατί χτες αυτό έδειξε να υπερισχύει. Κρίμα. Μια χαμένη ευκαιρία, ελπίζουμε όχι η τελευταία. Και σήμερα η μέρα γκαστρωμένη είναι…

«Θύελλα μετά τη ‘στροφή’ Παπανδρέου» (σελ. 5)
Η ανατροπή της απόφασης για το δημοψήφισμα προκάλεσε ‘πόλεμο’ με τη ΝΔ και αβεβαιότητα εντός του ΠΑΣΟΚ.
Η κίνηση του πρωθυπουργού προκάλεσε, επίσης, ποικίλες ερμηνείες και αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι θεώρησαν ότι πρόκειται για αναγκαστική υποχώρηση, ενώ στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τόνιζαν ότι ο Γ. Παπανδρέου ανέδειξε την αντιφατική στάση της ΝΔ, η οποία εμφανίζεται να συμφωνεί με τη δανειακή σύμβαση εκ των υστέρων – αλλά και να αρνείται τη συναίνεση.

«Χιονοστιβάδα πολιτικών εξελίξεων για γερά νεύρα» (σελ. 7)
Τα μεσάνυχτα, απόψε, στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρώνεται ένα δραματικό 48ωρο, που άρχισε χτες τα ξημερώματα και τους έφτασε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, με τη διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα που αφορούσε τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και η ενότητα της παράταξης δοκιμάζονται επικίνδυνα πλέον, καθώς τα γεγονότα, ειδικά της χτεσινής μέρας ήταν καταιγιστικά με συνεχείς ανατροπές και εναλλαγές.

«Συζητήσεις, διεργασίες, παρασκήνιο μεταξύ βουλευτών» (σελ. 8)
Αυτό ήταν το κλίμα που κυριάρχησε χτες το πρωί στη Βουλή. Το πολιτικό αδιέξοδο δημιούργησε ζυμώσεις και έφερε κοντά ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση συνεργασίας.

«Η αιφνιδιαστική κίνηση Σαμαρά» (σελ. 9)
Για το «Ναι» στην μεταβατική κυβέρνηση, την οποία θα στηρίξει η ΝΔ.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ηρεμίας τόσο για τη σημερινή συγκυρία όσο και για την επόμενη ημέρα». Με αυτήν τη φράση περιέγραφε χτες το μεσημέρι συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά την κίνηση του προέδρου της ΝΔ να προτείνει μεταβατική και περιορισμένη, τόσο χρονικά όσο και από πλευράς αρμοδιοτήτων, κυβέρνηση, την οποία θα στηρίξει το κόμμα του.
Η κίνηση αιφνιδίασε κάποιους εντός του κόμματος, καθώς ο κ. Σαμαράς έκανε ένα βήμα προς τα πίσω, αποδεχόμενος ένα είδος συνεργασίας με την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί και εντός της ΝΔ δεν έλειπαν εκείνες οι φωνές που έλεγαν ότι το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία και να επιμένει στη σκληρή γραμμή των πρόωρων εκλογών.

«Προσωρινή ‘ανάσα’ από την ακύρωση του δημοψηφίσματος» (σελ. 12-13)
Στραμμένα χτες στην Αθήνα τα μάτια των ηγετών του G20 και των αγορών. Τα τελεσίγραφα περί εξόδου από τη ευρώ συνεχίζονται.
Εάν ήταν σταρ του σινεμά, θα άνοιγε σαμπάνιες. Δεν υπήρχε χτες ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηγέτης κράτους, διοικητής τράπεζας, χρηματιστής, επενδυτής και κυρίως πολίτης που να νοιάζεται για τα κοινά σε ολόκληρο τον κόσμο που να μην είχε στραμμένη την προσοχή του στην Ελλάδα. Επειδή, όμως, δεν είναι σταρ, αλλά χώρα στο χείλος του γκρεμού, μάλλον θα προτιμούσε να μην είχε την τιμητική της.
Με ανακούφιση –καλύτερα ή χειρότερα κρυμμένη- αντέδρασαν χτες το απόγευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο άκουσμα της ματαίωσης του ελληνικού δημοψηφίσματος και στη συναίνεση που άρχισε να διαφαίνεται, για να τιναχτεί και πάλι στον αέρα.

«Τα παιχνίδια τελείωσαν» (από τη στήλη επωνύμως, του Γ. Καριπίδη, σελ. 15)
Ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε την υπερψήφιση της ευρωπαϊκής συμφωνίας μέσω δημοψηφίσματος, αφού η υπερψήφιση από τη Βουλή θεωρήθηκε αμφίβολη. Συν τοις άλλοις, ο κ. Παπανδρέου θέλησε επίσης να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. Τελικά η υπερψήφιση του συμφώνου μάλλον θα γίνει δυνατή – χωρίς δημοψήφισμα – από την παρούσα Βουλή, αλλά ο κ. Παπανδρέου μάλλον δε θα μείνει πρωθυπουργός.
Παραδόξως αυτές οι δύο εξελίξεις έγιναν δυνατές, γιατί ο μεν κ. Παπανδρέου απέτυχε ως πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αποτυγχάνοντας και οι δύο, και μπροστά στην καταστροφή, ανέδειξαν ως αναγκαίες επί ποινή θανάτου για τη χώρα αυτές τις συνεργασίας που τόσο ήθελαν να αποφύγουν.

«Ευριπίδης» (από τη σελ. ‘Σφήνες’, σελ. 15)
Οι ‘γαλάζιοι’ αυτοδιοικητικοί εξακολουθούν να τοποθετούνται πολιτικά. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να αναλάβει πρωτοβουλίες που προβλέπει το Σύνταγμα με σκοπό τη διαφύλαξη της δημοκρατικής λειτουργίας. Αντίθετα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θυμήθηκε τον Ευριπίδη, που έλεγε ότι ‘πάντων δυσμαχώτατον γυνή’, εννοώντας τις αποστασιοποιήσεις των βουλευτίνων του ΠΑΣΟΚ, όπως της Λούκας Κατσέλη, της Μιλένας Αποστολάκη, της Βάσως Παπανδρέου και της Εύας Καϊλή, από τις πρόσφατες κινήσεις του Γ. Παπανδρέου.

«Συνωστισμός» για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό» (σελ. 16)
Μια θέση εργασίας στο εξωτερικό αναζητούν μετά μανίας Έλληνες φοιτητές ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. Ήδη, η ζήτηση για το πετυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), με σκοπό την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης εκτός συνόρων, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς για το διάστημα 2006 – 2010 κατατέθηκαν μόνο στο ΑΠΘ 1.065 αιτήσεις!

«Άλλες δύο συλλήψεις για μη απόδοση ΦΠΑ στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 18)
Άλλοι δύο επιχειρηματίες συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη με τη διαδικασία του αυτόφωρου για μη απόδοση ΦΠΑ και οδηγήθηκαν χτες στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για έναν 63χρονο, ιδιοκτήτη εταιρίας που εμπορεύεται είδη μόδας, και μία 47χρονη, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του γενικού εμπορίου. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρώτος δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ ύψους 146.000 ευρώ για το διάστημα από την 1η Απριλίου 2011 έως και την 31η Μαΐου του ίδιου χρόνου, ενώ οι οφειλές της 47χρονης ήταν 143.000 ευρώ. Τα στοιχεία των δύο οφειλετών δόθηκαν στις αστυνομικές αρχές και χτες έγιναν οι συλλήψεις έπειτα από έρευνα που διενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

«10 τόνοι επικίνδυνοι φωσφογύψου / Κίνδυνος ρύπανσης στο Αιγίνιο Πιερίας, στην περιοχή κοντά στα διόδια» (σελ. 19)
Δέκα χιλιάδες κυβικά μέτρα επικίνδυνου φωσφογύψου υπάρχουν εκτεθειμένα στο Αιγίνιο Πιερίας, σε περιοχή κοντά στα διόδια που καταργήθηκαν και άλλο ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα στις αποθήκες της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, στη Δυτική Θεσσαλονίκη! Τις καταγγελίες έκανε ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, και έχουν κινητοποιηθεί οι αρχές για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το απόβλητο…

«Στο σκαμνί του Ευρωδικαστηρίου για την Κορώνεια» (σελ. 20 -21)
Τελικά η χώρα μας δεν απέφυγε την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της λίμνης Κορώνειας. Οι προειδοποιητικές βολές είχαν ριχτεί επανειλημμένως, όμως η αδιαφορία από όσους ανέλαβαν να υλοποιήσουν το σχέδιο σωτηρίας της λίμνης (master plan) είχε ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να απειλούμαστε με καταδίκη, τσουχτερά πρόστιμα, απώλεια της τελευταίας ευκαιρίας διάσωσης της λίμνης και απώλεια των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής, που έτσι κι αλλιώς δεν εκταμιεύει ούτε ευρώ, λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των 21 έργων του master plan.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Υπέστη κρίση συνείδησης της κατάστασης / Δεν κατάλαβε τίποτε ο Παπανδρέου»
Οργισμένη η κοινοβουλευτική ομάδα που χθες χειροκρότησε τον αρχηγό της στη Βουλή, ενώ νωρίτερα τον απομάκρυνε (σελ. 8)

«Μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ κατά 0,25% / Δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ έξοδος χώρας από το ευρώ, λέει ο Μ. Ντράγκι» (σελ. 5)

««Πέρα βρέχει» / «Ουδέν σχόλιον» των επιχειρήσεων σχετικά με επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα» (σελ. 3)

«Επιφυλλίδες / Λήθη και … λύσσα»

«Αυστηρό μήνυμα Γιούνγκερ «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη με οποιοδήποτε τίμημα»» (σελ. 4)

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Νέα κοροϊδία Παπανδρέου»
«Νέα αποτυχία Σαμαρά»
Η Ελλάδα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, στην οποία την έχει οδηγήσει ο πρωθυπουργός του ψεύδους. Αλλά και της ένοχης υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου στις εκλογές του Οκτώβρη του 2009. Τότε, που ο κ. Γ. Παπανδρέου, με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα διατυμπάνιζε και διαβεβαίωνε τους Ελληνες και τις Ελληνίδες ότι χρήματα υπάρχουν, για να σώσουμε την Ελλάδα, από την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία την οδήγησε η κυβέρνηση Καραμανλή.
Ο λαός ξεγελάστηκε τον υπερψήφισε, για να τον «σώσει». Για να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή, με ελπίδες, για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, για τους σημερινούς Ελληνες, για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
Λίγο μετά τις εκλογές, ο εκλεγείς πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου (γιος του  Ανδρέα της αλλαγής, παράλληλα με την παραλλαγή της και εγγονός του Γέρου του ανένδοτου) ξαφνικά ανακοίνωσε ότι «ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ», πράγμα που δεν το γνώριζε.
Από εκείνη τη στιγμή, ο ελληνικός λαός πάγωσε από αυτού του είδους τη δραματική κατάρρευση των ελπίδων. Αλλά, κυρίως, από το μέγα ψεύδος αυτού του ανθρώπου, ο οποίος, αμέσως κρίθηκε, στη λαϊκή συνείδηση, ως ΨΕΥΤΗΣ και ιδιαίτερα επικίνδυνος, γιατί δεν θεωρήθηκε δυνατό να μην γνώριζε ένας αυριανός (τότε) πρωθυπουργός, την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας.
Η επικινδυνότητα, όμως, η αντιδημοκρατικότητα και η αναξιοπιστία του εκλεγέντος νέου πρωθυπουργού (και η παντός είδους κρυφιότητα των πράξεών του) αναδείχθηκε ακόμα πιο δραματικά, όταν ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να ρωτήσει κανένα, χωρίς να απευθυνθεί στη Βουλή, για έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία ή ακόμα πιο αναγκαίο, χωρίς να κατέβει στο λαό με δημοψήφισμα, έσπευσε στο διεθνές νομισματικό ταμείο για δανεισμό. Δεσμεύοντας οικονομικά, δανειακά, εθνικά και αποκυριαρχικά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, για 50-100 χρόνια ή για πάντα. Για να επιβάλλει αυτό το δανεισμό, δανείσθηκε και από την ΕΕ, με δημιουργία της τρόικας υπερ-εξουσίας, με καταναγκασμό αντιδημοκρατικό του ελληνικού λαού.
Από τότε έως τώρα, ο λαός πέρασε στην απόλυτη εκπτώχευση, η Ελλάδα και οι Ελληνες στον απόλυτο εξευτελισμό και στη διεθνή λοιδορία. Η οποία δημιουργήθηκε από τη σκοτεινή, αδιαφανή πολιτική του κ. Παπανδρέου, που την επέβαλε με αλλεπάλληλα ψεύδη, με αδιευκρίνιστες διαπλοκές και με συνεχείς αποπροσανατολισμούς όλων των Ελλήνων και  Ελληνίδων.
Όμως, αυτός ο τραγικός και άκρως επικίνδυνος πολιτικός πρωθυπουργός, ο οποίος συνέχισε για 2 χρόνια να δικαιολογεί την καταστροφική πολιτική του με το πιπίλισμα του «αγώνα» του, για να εξασφαλίσει μισθούς και συντάξεις αποδόμησε όλη τη χώρα και βύθισε Ελλάδα και λαό σε αδιανόητη καταστροφή. Με τρομερές και δυσβάστακτες επιβαρύνεις, σε βάρος όλων των Ελλήνων. Οι οποίοι, όμως, έφθασαν σε μαζικές διαμαρτυρίες οργής, τις οποίες έδειχναν όλα τα διεθνή μέσα καταστροφής, με συνεχή εξευτελισμό της χώρας.
Όλη αυτή η ελληνική σύγχρονη τραγωδία, έφθασε στη μεγάλη κορύφωσή της, αυτό το τελευταίο πενθήμερο, με αδιανόητες και παρακινδυνευμένες ενέργειες, που εξόργισαν τους ευρωηγέτες για τον παπανδρεϊκό παραλογισμό. Όμως, με απαράδεκτο τρόπο σε βάρος της Ελλάδας. Ο εξοργισμός, όμως, κατά Παπανδρέου εντάθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με γυναίκες βουλευτές να του αφαιρούν τη δεδηλωμένη. Ζητώντας τον να παραιτηθεί άμεσα από πρωθυπουργός και αρχηγός, για να γίνει άμεσα κυβέρνηση μεταβατική, για να οδηγήσει τη χώρα σε άμεσες εκλογές, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, πρόσφερε άστοχα δυνατότητες στον κ. Παπανδρέου γι’ αυτή τη λύση και με υπογραφή της δανειακής σύμβασης του Οκτωβρίου, με τους μεγάλους της εθνικούς καταναγκασμούς.
Έτσι, ο κ. Παπανδρέου, βρήκε ευκαιρία να ξανα-ανατρέψει τα πάντα, ξαναοδηγώντας τη χώρα πέρα, ακόμα και από τα σημερινά αδιέξοδα που δημιούργησε ο μοιραίος και τραγικός πρωθυπουργός (από τους χειρότερους της Ελλάδας). Όμως, σήμερα, μια ύψιστη μεγάλη Παρασκευή της Ελλάδας, με όλες τις τραγικές συνέπειες να είναι ανοικτές, οι βουλευτές τη κοινοβουλευτικής ομάδας σηκώνουν το βάρος της ιστορικής τους ευθύνης, για να μη συνεχίσει ο Γ.Π. να ολοκληρώσει την ελληνική καταστροφή.
Με γνώμη ξένων και Ελλήνων, ότι σήμερα κλείνει ο κύκλος Γ. Παπανδρέου, για ν’ ανοίξει δρόμος τόλμης, πέρα από την τραγωδία που εκτυλίσσεται.

«Έναρξη για το 52ο ΦΚΘ με την ταινία ‘‘Οι απόγονοι’’» (σελ. 14)

«Και με τη… βούλα, μπήκε τάξη στα τραπεζοκαθίσματα Ικτίνου και Ζεύξιδος!».  Το σήριαλ της Ικτίνου, ρίχνει τίτλους τέλους! Οι καταστηματάρχες, θα είναι ευχαριστημένοι, γιατί θα τους δίνεται άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου και οι κάτοικοι θα καθησυχαστούν, επειδή στην περιοχή θα επιβάλλεται η νομιμότητα (σελ. 6)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / «Οι Άγαμοι Θύται…στο Δημόσιο». «Όλα ανάποδα τα κάνω. Τώρα που καταρρέει το δημόσιο αποφάσισα να έρθω σε αυτό». Αυτό είπε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης αστειευόμενος και αναφερόμενος στην σατιρική μουσικο-θεατρική παράσταση «Οι Άγαμοι Θύται…στο Δημόσιο», την οποία σκηνοθετεί και που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου (και ώρα 21.00) στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (σελ. 15)

«Η αχαλίνωτη κοροϊδία και το πραγματικό ζήτημα της δανειακής σύμβασης» (σελ. 13)

«Μπορούμε και χωρίς την Ελλάδα στο ευρώ, απειλούν οι Ευρωπαίοι». «Δεν μπορούμε να παίζουμε επ’ αόριστον το τρενάκι του τρόμου με το ελληνικό ζήτημα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – «Παγώνει» η 6η δόση (σελ. 11)

«Μίκης Θεοδωράκης: ‘‘Επικίνδυνος ο Γ. Παπανδρέου, εκλογές τώρα’’». Επικίνδυνο χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό ο Μίκης Θεοδωράκης σε δήλωσή του και ζητεί τη διενέργεια εκλογών (σελ. 9)

«Ποιοι εξαιρούνται από τις περικοπές συντάξεων».  Εγκύκλιο με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των συνταξιούχων οι οποίοι εξαιρούνται από τις περικοπές στις συντάξεις οι οποίες ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Νόμο 4024/11, αναφέρονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (σελ. 12)

«Στοπ» στην απαξίωση της ΔΕΘ ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Όχι» στο ‘ξεπούλημα’ της ΔΕΘ λέει με ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στον χώρο της Έκθεσης (σελ. 6)

Χ.Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 759,50 + 1,86%

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Στοπ στην απαξίωση της ΔΕΘ ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο» (σελ. 6)
«Όχι» στο ‘ξεπούλημα’ της ΔΕΘ λέει με ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στον χώρο της Έκθεσης. Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει πως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνον μια εταιρεία του Δημοσίου, αλλά αποτελεί θεσμό για την πόλη και τη χώρα ως επιταχυντής ανάπτυξης και προόδου, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε για την αναγνωρισιμότητά της πόλης σε διεθνές επίπεδο.
Καλούν την πολιτική ηγεσία να αναβαθμίσει το θεσμό της ΔΕΘ, που μεθοδευμένα οδηγείται στην απαξίωση και να τον αξιοποιήσει προς όφελος της πόλης και του επιχειρείν. «Καλούμε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και ανταγωνιστικού εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Να δημιουργήσει το θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο, με το οποίο ενιαίος όμιλος της ΔΕΘ θα μπορέσει να αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με εξειδικευμένους εκθεσιακούς φορείς του εξωτερικού που θα διευρύνουν το εκθεσιακό προϊόν, θα διεθνοποιήσουν τα γεγονότα, θα αναγεννήσουν την Έκθεση και θα την ισχυροποιήσουν έναντι του εθνικού και διεθνούς ανταγωνισμού», καταλήγει.

«Μπουτάρης: «Εμείς δεν θέλουμε σκάνδαλα στο δήμο. Άλλοι αντιμετωπίζουν διώξεις»! (σελ. 6)
Αναγκαίες χαρακτήρισε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών από την αυτοδιοίκηση, προσαρμοσμένων στην κρίση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας χθες, στο 3ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο Δουκάκη, με θέμα: «Πολιτική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα».
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε παραδείγματα μεταρρυθμίσεων που θα βοηθούσαν τη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στους τομείς της παιδείας της υγείας και του τουρισμού. Τόνισε ότι στήριξε το νέο νόμο για την Παιδεία, παρά τις αντιδράσεις, ως ένα θετικό βήμα προς τη «διεθνοποίηση» του δημόσιου πανεπιστημίου.
Υποστήριξε ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να αποτελέσουν πόλους προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού. Δήλωσε επίσης ότι παρά τις «εθνικιστικές φωνές», ο ίδιος σκοπεύει να αναδείξει την πολυπολιτισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης και να προσελκύσει τουρισμό και διεθνή κρουαζιέρα.
Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της σημασίας της ανάδειξης ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων και την αλλαγή νοοτροπίας, μέσα από την ανανέωση του αυτοδιοικητικού πολιτικού προσωπικού, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, που «παρότι υποστηρίχθηκαν από εθνικά κόμματα, χαράσσουν αυτόνομη πορεία», αποφεύγοντας την πρόσδεσή τους «σε πρακτικές, που οδήγησαν στην αύξηση της διαπλοκής, της πελατειακής λογικής και τη χώρα στην κρίση». Επέκρινε την προηγούμενη δημοτική αρχή της πόλης, ως μέρος αυτής της αντίληψης. «Εμείς δε θέλουμε τα σκάνδαλα στο δήμο. Υπάρχουν άλλοι, που αντιμετωπίζουν διώξεις, λόγω σκανδάλων», πρόσθεσε.

«Επίσκεψη του Ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης στον Έβρο» (σελ. 7)
Επίσκεψη στο κέντρο φύλαξης μη νόμιμων μεταναστών Φυλακίου Ορεστιάδας πραγματοποιεί ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Gerd Leers, επικεφαλής αντιπροσωπείας. «Έχουμε έρθει για να δούμε την περιοχή, στην οποία έρχονται πάρα πολλοί μετανάστες, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η υποδοχή τους και παράλληλα να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», ήταν η λιτή δήλωσε που έκανε ο κ. Leers, κατά την άφιξή του, στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. Ο Ολλανδός υπουργός επισκέφθηκε ήδη την έδρα του Frontex και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας και τη δράση του στην περιοχή.

«Σε κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 12)
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ν. Θεσσαλονίκης ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-Τυπογράφων-Μετάλλου-ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΟΣΕ-ΕΛΤΑ-Δημοσίου, προχωρά σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενη για τη μείωση των συντάξεων, την «περιστολή των κοινωνικών παροχών» και τη «συρρίκνωση του εθνικού συστήματος δημόσιας υγείας».
Η συντονιστική επιτροπή αγώνα συνταξιούχων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη, στις 8.30 π.μ. οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν έξω από το ΙΚΑ Νεάπολης, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη γιατρών και προσωπικού και τις ελλιπείς υποδομές. Την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, μαζί με αντιπροσωπείες συνταξιούχων από Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου θα συγκεντρωθούν έξω από το ΑΧΕΠΑ και θα μπλοκάρουν τη λειτουργία των ταμείων, όπου καταβάλλεται το παράβολο των εξετάσεων.
Αναφερόμενοι στις πολιτικές εξελίξεις οι συνταξιούχοι χαρακτήρισαν «εκβιαστικό» το δημοψήφισμα για το ευρώ, ζήτησαν «ανατροπή αυτής της πολιτικής» και κάλεσαν τους πολίτες οργανωμένα να αρνηθούν να πληρώσουν τα «χαράτσια» της έκτακτης εισφοράς και του τέλους δομημένης επιφάνειας.

«Ενδιαφέρον Τούρκων τουριστικών πρακτόρων για τη Θεσσαλονίκη» (σελ. 12)
Η πρώτη επαγγελματική συνάντηση (workshop) ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης με Τούρκους τουριστικούς πράκτορες πραγματοποιήθηκε χθες σε ξενοδοχείο της πόλης.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση μετά πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, περίπου 34 εκπρόσωποι ξενοδοχείων – μελών της Ένωσης ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες του τουρισμού της γειτονικής χώρας και τους παρουσίασαν τη διαμονή και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις τους, με στόχο τη μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών.
Σύμφωνα με την Ε.Ξ.Θ., υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από την Ένωση Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB), στην αποστολή της οποίας συμμετείχαν δεκαοκτώ μέλη, ανάμεσά τους και ο πρόεδρός της κ. Başaran Ulusoy.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος δήλωσε πως «το workshop έδωσε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των ξενοδοχείων να γνωρίσουν έναν προς έναν τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ταξιδιωτικά πακέτα για την πόλη και το νομό Θεσσαλονίκης και να προβάλουν τον τοπικό τουρισμό στη χώρα τους, ειδικά μετά και την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, από την Turkish Airlines».

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Βάσω Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό: “Είσαι εκτός τόπου και χρόνου”»
«Τζέφρη go home»
Εσύ και η τρελοπαρέα σου
Επιτέλούς τον ξεφορτωθήκαμε ή μάλλον ξεφορτώθηκε ο ίδιος τον εαυτό του.
«Τρίπλαρε» ο ΓΑΠ τον ίδιο του τον εαυτό αφού η επικίνδυνη μπλόφα με το δημοψήφισμα έγινε μπούμερανγκ και ισοπέδωσε τον ίδιο και την παρέα του (σελ. 3

«Παναγιώτης Ψωμιάδης προς Αντώνη Σαμαρά»
«Πρόεδρε όλοι ενωμένοι για να γυρίσουμε μια… ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΝΙΚΗΣ για την Ελλάδα»
Επιστολή Π. Ψωμιάδη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας
Με αποκλειστικές δηλώσεις του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης χαιρετίζει και στηρίζει τις αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά και προτρέπει σε πανελλαδικό συναγερμό προκειμένου η Ελλάδα να γυρίσει μια νέα σελίδα (σελ. 7)

«Άρτεμης Διαλυνά: Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός» (σελ. 10)

«Γιάννης Παλαιστής¨«Η μόνη λύση εθνικής σωτηρίας είναι οι εκλογές» (σελ. 4)

«Άγγελος Κολοκοτρώνης: Η Δημοκρατία στο απόσπασμα». «Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εκλογές η μόνη διέξοδος από την κρίση» (σελ. 8)

«Θεσσαλονίκη: Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Γαστρονομίας» (σελ. 14)

«Ο Γ. Μπουτάρης / Υπέρ των πολιτικών μεταρρυθμίσεων» (σελ. 14)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *