Χρόνιος πόνος: Ελλιπής η αντιμετώπιση των Ελλήνων ασθενών

πονος-702x336Μεγάλο έλλειμμα στον τομέα της παρηγορικής φροντίδας εντοπίζεται στη χώρα μας με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάνθρωποι μας να υποφέρουν καθημερινά ,παρά το γεγονός ότι από το 2001 έχει ενσωματωθεί στη ελληνική νομοθεσία ειδικός νόμος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνωρίζει τον πόνο ως νόσο και όχι ως σύμπτωμα. Η πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας θεραπείας πόνου και παρηγορικής φροντίδας Αθηνά Βαδαλούκα επισημαίνει πως δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση από τους επαγγελματίες της υγείας. «Προσπαθούμε από το 1997,να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία αλλά και να ενημερώσουμε τους γιατρούς ότι ο πόνος είναι νόσος και όχι σύμπτωμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ευαισθητοποίηση και η αντιμετώπιση των Ελλήνων ασθενών είναι ελλιπής» υποστηρίζει και τονίζει πως η εταιρεία έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κυρίας Μαρίας Βυτόγιαννη. Είναι 70 ετών και όπως λέει ταλαιπωρούνταν και πονούσε τα τελευταία 7 χρόνια , καθώς δεν γινόταν σωστή διάγνωση. Όταν επισκέφθηκε το ιατρείο πόνου οι ειδικοί αντιμετώπισαν τον πόνο της ως νόσο και τώρα όπως υποστηρίζει είναι καλά. «Εδώ και τέσσερα χρόνια και μετά από ταλαιπωρία επτά και πλέον ετών, βρήκα καταφύγιο στο ιατρείο πόνου του Αρεταίειου Νοσοσκομείου Αθηνών. Με τη σωστή διάγνωση, φαρμακευτική θεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και εναλλακτικές θεραπείες, αυτή τη στιγμή είμαι σε αρκετά καλή κατάσταση» αναφέρει
Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας αναφέρει η κ.Βαδαλούκα είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε έλλειψη οπιοειδών φαρμάκων σε μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας. «Η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) αναγκάστηκε να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του Συνηγόρου του Πολίτη για την επίλυση του ζητήματος» συμπληρώνει.
Δεν υπάρχει ιατρείο πόνου για παιδιά
Στην Ελλάδα υπάρχουν 44 ιατρεία πόνου τα οποία βοηθούν τους ενήλικες ασθενείς εθελοντικά, δεν υπάρχει όμως κανένα ιατρείο πόνου για παιδιά επισημαίνει η κ. Βαδαλούκα «Δυστυχώς δεν υπάρχει ιατρείο πόνου στην Ελλάδα που να μπορεί να δεχθεί παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παιδιά που πονούν είτε γιατί πάσχουν από καρκίνο ,είτε γιατί έχουν κάνει κάποιο χειρουργείο ,είτε έχουν σκολίωση να πονάνε και ο πόνος τους να αντιμετωπίζεται μόνο ως σύμπτωμα και όχι σαν νόσος. Γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ιατρείο στο νοσοκομείο παίδων Αγίας Σοφίας, στην Αθήνα αλλά προκύπτουν συνεχώς προβλήματα από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος» τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Ιατρικής Αθηνά Βαδαλούκα.
Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι το επιστημονικό προσωπικό στη παρηγορητική φροντίδα ξεπερνά τους 400.000, οι εθελοντές τα 1,2 εκατομμύρια, οι οικογενειακοί φροντιστές τα 9 εκατομμύρια ενώ υπάρχουν πάνω από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται γενικά με την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί, καθώς ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι δομές επαρκούν για τη σωστή αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που επιφέρουν οι χρόνιες επώδυνες καταληκτικές νόσοι» αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Αρεταίειο Νοσοκομείο Ιωάννα Σιαφάκα.

«Ποιος νοιάζεται; Εμείς!»
Με σύνθημα «Ποιος νοιάζεται; Εμείς!» η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α μετά από τη συγγραφή των Ελληνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών για το Νευροπαθητικό Πόνο και τη συμμετοχή της στη σύνταξη Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ποιοτική αναβάθμιση της Θεραπείας του Πόνου και την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας στη Ελλάδα,με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής (2-5 Οκτωβρίου, Καλαμπάκα) και την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας, στις 11 Οκτωβρίου 2014.
Συγκεκριμένα ,δημιουργεί το πρώτου Μητρώου Ασθενών με Χρόνιο Πόνο , με στόχο να αποτελέσει ένα δυναμικό, διαδραστικό και εύχρηστο διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο να απευθύνεται στο σύνολο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Θεραπείας του Χρόνιου Πόνου στην Ελλάδα. Η οργάνωση του μητρώου θα γίνει με τη συνεργασία των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που λειτουργούν, πανελλαδικά. «Στόχος αυτού του μητρώου είναι να έχει ο κάθε ασθενής με χρόνιο πόνο την βέλτιστη θεραπεία. Επιπλέον οι γιατροί θα μπορούν να παίρνουν επικαιροποιημένες πληροφορίες για τους ασθενείς αλλά και θα επιτευχτεί η βέλτιστη ανταποδοτικότητα στο υπουργείο υγείας , με την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και τη μείωση μη απαραίτητων εξόδων» αναφέρει η κ.Βαδαλούκα.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί ο πόνος με φαρμακευτική αγωγή, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.
«Με τα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία, αλλά και τα καινοτόμα φάρμακα, είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία του χρόνιου πόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και να συμβάλλουμε στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας. Για παράδειγμα, η χρήση των συνοδών αναλγητικών, δηλαδή φαρμάκων που η κύρια ένδειξη είναι άλλη και όχι η αναλγησία, αλλά που για συγκεκριμένες νόσους είναι ισχυρά αναλγητικά (αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, τοπικά επιθέματα κ.λπ.) θεωρούνται φάρμακα πρώτης γραμμής για το νευροπαθητικό πόνο. Σύμφωνα μάλιστα με φαρμακοοικονομική μελέτη, η χορήγηση πρεγκαμπαλίνης σε ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, συμφέρει οικονομικά βελτιώνοντας τον πόνο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, εμποδίζοντας την κατάθλιψη και την κοινωνική απόσυρση του ασθενούς», επεσήμανε η κ. Βαδαλούκα. Να σημειωθεί ότι, η πρεγκαμπαλίνη κυκλοφορεί στην Ελλάδα και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του νευροπαθητικού άλγους, της επιληψίας και του γενικευμένου άγχους.
«Στον ασθενή με χρόνιο πόνο που θα πάρει αγωγή μέσα στο πρώτο πεντάμηνο, η επιτυχία είναι 80%, ενώ το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μικρότερο, αν ο ασθενής ζητήσει θεραπεία μετά από 6-7 χρόνια. Όσο πιο νωρίς αρχίζει η θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η θεραπευτική απάντηση» συμπληρώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Αρεταίειο Νοσοκομείο Ιωάννα Σιαφάκα.

Της Φρόσως Βαρβάρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *