Συνήγορος του Πολίτη:”Αργό” το Πειθαρχικό των γιατρών

Συνήγορος-πολιτηΓενική δυσλειτουργία στη διεκπεραίωση υποθέσεων εκ μέρους του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου (ΚΠΣ) των γιατρών του ΕΣΥ, το οποίο εδρεύει στο υπουργείο Υγείας, διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά τη διερεύνηση καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία δεν είχαν επιβληθεί σε γιατρό του ΕΣΥ πειθαρχικές ποινές ύστερα από αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.
Μετά από έρευνα, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου άνω των 60 υποθέσεων, από τις οποίες μόνο ελάχιστες έχουν ανατεθεί σε εισηγητές, καθιστώντας την παραγραφή τους την πιο πιθανή εξέλιξη, ενώ ο ρυθμός συνεδριάσεων είναι πολύ μειωμένος και η παραγωγικότητα ελάχιστη. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του ΚΠΣ δεν έχουν αρκετό διαθέσιμο χρόνο για να προσέρχονται στις συνεδριάσεις, επειδή η ενασχόλησή τους µε το συγκεκριμένο όργανο δεν αποτελεί κύριο αντικείμενο της εργασίας τους, αλλά συμπληρωματικό. Συνεπώς, το Συμβούλιο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο. Σύμφωνα με την Αρχή, ανασταλτικοί παράγοντες για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι η συχνή εναλλαγή προέδρων λόγω συνταξιοδότησης και η συχνή παραίτηση των εισηγητών που έχουν, ήδη, αναλάβει υποθέσεις.

Τον Ιούλιο του 2014, ο Συνήγορος έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, γνωστοποιώντας τις διαπιστώσεις του και προτείνοντας τις εξής βελτιώσεις στη λειτουργία του Συµβουλίου:

1. Άμεση ανάθεση όλων των υποθέσεων σε εισηγητές µε προθεσμία υποβολής της εισήγησης, ώστε να αποφευχθεί πιθανότητα παραγραφής.

2. Αύξηση του ετήσιου αριθμού συνεδριάσεων, ώστε να διεκπεραιώνονται σε σύντομο χρόνο όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν και να µη συσσωρεύονται.

3. Ρύθμιση, ώστε τα µέλη (όλα ή ορισμένα από αυτά) και οι διοικητικοί υπάλληλοι που στελεχώνουν τη γραμματεία του ΚΠΣ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

4. Πρόβλεψη ώστε να μην ορίζεται πρόεδρος του ΚΠΣ πρόσωπο, του οποίου η συνταξιοδότηση επέρχεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών ετών.

5. Ρύθμιση για ασυλία στους εισηγητές, ώστε να μην αισθάνονται απειλή ή φόβο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

http://www.healthview.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *