Νέα από Αρκαδία. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν

ARKADIA18-150x15017

Η άνοδος της ακροδεξιάς, αλλά και κάποιων λαϊκίστικων εξτρεμιστικών κομμάτων, που όπως φαίνεται κέρδισαν ένα σημαντικό ποσοστό στις εκλογές της Κυριακής, πρέπει να προβληματίσει και να απασχολήσει σοβαρά όλους. Είναι καιρός να τελειώνουμε με την υποκρισία που κυριαρχεί. Να δούμε επιτέλους την πραγματικότητα κατάματα και να σταματήσουμε να ψάχνουμε συνεχώς δικαιολογίες για να καλύψουμε για πολλοστή φορά κάτω από το χαλί τις αλήθειες που μας πληγώνουν. Η ψήφος και η ανοχή στους χρυσαυγίτες δεν ήταν και δεν είναι αποτέλεσμα παραπλάνησης και άγνοιας, όπως δυστυχώς καλλιεργείται η εντύπωση τα τελευταία χρόνια, ούτε οφείλεται μόνο σε μια ένδειξη τιμωρητικής διάθεσης απέναντι σε ένα αποτυχημένο πολιτικό σύστημα. Είναι δυστυχώς σαφέστατη ένδειξη, για να μην πούμε απόδειξη, μιας ακραίας αντιδημοκρατικής λογικής που διαπερνά τη σκέψη και τη συμπεριφορά κάποιων εκ των συμπολιτών μας, μιας ευρύτατα διαδεδομένης αντίληψης που βλέπει ή ανακαλύπτει παντού συνομωσίες ξένων συμφερόντων και μιας βαθειά ριζωμένης απέχθειας και μίσους απέναντι στον ξένο ή τον διαφορετικό, γενικώς.

 

Γι αυτό και ήταν θλιβερό το θέαμα υποψηφίων και κομμάτων ακόμη και της Αριστεράς που νομιμοποίησαν με κάθε λογής δικαιολογίες την ψήφο στη Χρυσή Αυγή επειδή στο β’ γύρο χρειάστηκαν τους ψηφοφόρους της. Δεν αρμόζουν στο ήθος της αριστεράς τέτοιες συμπεριφορές. Όλα έχουν τα όριά τους και ο σκοπός δεν πρέπει να αγιάζει τα μέσα. Μια στάση στοιχειώδους δημοκρατικής συνέπειας θα ήταν η ακριβώς αντίθετη: να υποδείξει σε αυτούς τους ανθρώπους ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη της ψήφου τους και ότι η ψήφος αυτή τους θέτει εκτός δημοκρατικού πλαισίου. Ότι αφού επέλεξαν να απορρίψουν τη δημοκρατία και η δημοκρατία τούς γυρίζει την πλάτη. Δεν την ενδιαφέρουν. Τελεία και παύλα.

 

Αυτά δεν συνέβησαν μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, της Γαλλίας μη εξαιρουμένης, αφού το εκεί φασιστικό κόμμα πρώτευσε. Κατόπιν αυτών, είναι ανάγκη, σήμερα κιόλας, την επόμενη των ευρωεκλογών, σε ολόκληρη την Ευρώπη να ανοίξει η συζήτηση για γενναίες μεταρρυθμιστικές τομές και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν όσοι πολίτες δυσπιστούν σήμερα , να πειστούν ότι αξίζουν οι θυσίες τους, ότι μπορεί να ελπίζουν σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό και ατομικό μέλλον. Και να μην στρέφονται σε πολιτικές οργανώσεις καταστροφικές για το μέλλον της δημοκρατίας μας.

 

 

Το νέο δημοτικό συμβούλιο

 

Τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων που θα απαρτίζουν το νέο δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι τα εξής, κατά δημοτική παράταξη;

Τρίπολη – πρωτεύουσα του Μοριά», του Δημήτρη Παυλή: Βόσνος, Κακλαμάνος, Κάμαρης, Τυροβολάς, Καραλής, Μπρακουμάτσου, Τσούκας, Τότσης, Παπαδημητρίου, Δάλκου, Κωτσίνας, Παπαχρόνης, Βρεντας, Παρασκευόπουλος Νίκος, Παπούλιας, Αληγέωργα, Κουτσογιάννης. Ακόμη οι: Σταμάτης (Λεβίδι), Δημόπουλος (Βαλτέτσι), Αδαμόπουλος (Τεγέα), Γεωργανόπουλος (Κορύθιο), Μπένος (Σκιρίτιδα), Σταματόπουλος (Μαντινεία), Καλδής (Φάλανθος).

 

«Νέα Τρίπολη» του Γιάννη Σμυρνιώτη: Σμυρνιώτης, Κοσκινάς, Ταλούμης, Ζαμπαθά (εκλογική περιφέρεια Τρίπολης), Μπισιούλης (Τεγέα), Αυδής (Κορύθιο), Εικοσιδέκα (Λεβίδι), Γκόφη (Μαντινεία).

 

«Τρίπολη αύριο», του Κώστα Τζιούμη: Τζιούμης, Κούρος, Αλεξάκης, Οικονομόπουλος.

 

«Τρίπολη – Αλλάζουμε τα δεδομένα», του Νίκου Τσιαμούλου: Τσιαμούλος, Νίκου

«Μαντινειακή Συμπολιτεία», της Αντωνίας Γιαννούλη: Γιαννούλη, Λάζαρης

Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση του κ. Νικολάου θα εκπροσωπείται από τον ίδιο.

Γιορτάζει η Ανάληψη

Τη μεγάλη εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου εορτάζει αύριο Πέμπτη 29η Μαΐου 2014, στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως Του Κυρίου ( στην Θέση Βράχος Αναλήψεως), το όμορφο και γραφικό εξωκκλήσι το οποίο έχει υπό την προστασία του ο Σύλλογος των Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων. Σήμερα, στις 7:30 το απόγευμα, θα τελεσθεί η Ακολουθία της Ενάτης του Πάσχα, ο Μεγάλος Εσπερινός και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Εικόνας. Ανήμερα της εορτής της Αναλήψεως από τις 7 το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία.

Προβολή ντοκιμαντέρ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, συνεχίζει τον κύκλο προβολών επιλεγμένων ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, ταυτοχρόνως, σε όλα τα μουσεία του δικτύου του.

Το επόμενο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στα μουσεία του ΠΙΟΠ, μεταξύ αυτών και της Δημητσάνας, σήμερα Τετάρτη 28 Μαΐου στις 19:00, είναι το «Εργαστήρι Αιώνων» (2013 – 48’) του σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου το οποίο μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο του σπάνιου υδάτινου οικοσυστήματος των Πρεσπών. Στο πλαίσιο της προβολής, ο Βαγγέλης Ευθυμίου θα βρίσκεται στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας για να συνομιλήσει με το κοινό. Το ντοκιμαντέρ μπορούν να παρακολουθήσουν και σχολικές ομάδες, κατόπιν προσυνεννόησης με τα μουσεία του ΠΙΟΠ, το διάστημα 29 Μαΐου – 8 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Ένας στους δυο δεν εξελέγη

Περισσότεροι από τους μισούς δημάρχους που εξελέγησαν το 2010 δεν βρίσκονται στη θέση τους στην επόμενη αυτοδιοικητική θητεία. Κατά τους ειδικούς δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την τόσο μεγάλη ανανέωση: 1) η προσαρμογή στον «Καλλικράτη» σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των δήμων λόγω της κρίσης και 2) Η αλλαγή του πολιτικού χάρτη της χώρας με τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε και τη μερίδα του λέοντος στους δήμους το 2010.

Αναλυτικά, στην περιφέρεια Πελοποννήσου οι δήμαρχοι του 2010 που είτε αποχώρησαν είτε δεν εξελέγησαν είναι οι εξής: Δ. Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων: Κώστας Λογοθέτης Δ. Νεμέας: Βαγγέλης Ανδριανάκος Δ. Νότιας Κυνουρίας: Γιάννης Μαρνέρης Δ. Βόρειας Κυνουρίας: Μανώλης Σκαντζός

 

Δ. Ερμιονίδας: Δημήτρης Καμιζής Δ. Τριφυλίας: Κωνσταντίνος Κόλλιας Δ. Δυτικής Μάνης: Δημήτρης Γιαννημάρας Δ. Ελαφονήσου: Παναγιώτης Ψαρωμμάτης Δ. Μεγαλόπολης: Παναγιώτης Μπούρας Δ. Σπάρτης: Σταύρος Αργειτάκος Δ. Τρίπολης: Ιωάννης Σμυρνιώτης

Διαμαρτυρία

Μια ασυνήθιστη κινητικότητα παρατηρήθηκε χθες το πρωί στον πεζόδρομο κάτω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου πλήθος εκπαιδευτικών από τους νομούς της Περιφέρειας έδωσε το «παρών», σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στη δασκάλα Ελισάβετ Παπαδοπούλου, από τη Λακωνία, που επρόκειτο να περάσει από Πειθαρχικό Συμβούλιο. Η δίωξη αυτή κατά τους εκπαιδευτικούς που της συμπαραστάθηκαν αποτελεί δίωξη εναντίον του συνόλου των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους. Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι ασυνήθιστο, καθότι πολλάκις, σε συνεδριάσεις του Πειθαρχικού, ιδίως όταν κατηγορούμενα είναι πρόσωπα του αριστερού χώρου, οι συνδικαλιστές έχουν τον πρώτο λόγο.

Χαμογελάτε

Ο επιβάτης ενός ταξί θέλησε να πει κάτι στον ταξιτζή. Όπως είναι πίσω του, κάνει λίγο μπροστά και τον χτυπάει ευγενικά στον ώμο με τα δάχτυλα . Ο ταξιτζής τρελαίνεται ! Χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου , πέφτει πάνω σε ένα σκουπιδοτενεκέ , ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο , περνάει ξυστά από μία γριούλα , και σταματάει λίγα εκατοστά μπροστά από μία βιτρίνα σε ένα μαγαζί . Γυρίζει στον πελάτη έξαλλος και του λέει :

– Μα είσαι τρελός ; Κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή.

– Μα κύριε , απλά σας ακούμπησα λίγο στον ώμο για να σας μιλήσω.

– Χμ .. Ναι , ξέρετε , δίκιο έχετε , αλλά είναι η πρώτη μέρα που δουλεύω ταξιτζής . Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια οδηγούσα νεκροφόρα!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *