Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Σχετικά με την κατάργηση προληπτικών εξετάσεων μαθητών

θεσσαλονικη ισ.Θεσσαλονίκη, 28 Μαΐου 2014

Αρ. Πρωτ. : 3153/Γ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την υπ΄αριθμό Φ6/304/75662/Γ1/16-05-2014 Κ.Υ.Α, προβλέπεται η κατάργηση υποχρεωτικής οφθαλμολογικής και καρδιολογικής εξέτασης των μαθητών προ της εγγραφής τους στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό και μόνο η υποχρεωτική συμπλήρωση του ΑΔΥΜ (Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητού). Θα θέλαμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο για την υγεία των μαθητών μετά από αυτή την απόφαση.

Σε ότι αφορά την καρδιολογική εξέταση των παιδιών πρέπει να γνωρίζετε ότι περιλαμβάνει και υπέρηχο καρδιάς που διενεργείται από ειδικούς καρδιολόγους και μπορεί να αποκαλύψει συγγενείς ανωμαλίες και παθήσεις που με την απλή καρδιολογική εξέταση κατά την συμπλήρωση του ΑΔΥΜ μπορεί να μείνουν αδιάγνωστες.

Το ίδιο ισχύει και με την οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών καθώς η συμπλήρωση του ΑΔΥΜ περιλαμβάνει μόνο μέτρηση οπτικής οξύτητας ενώ κρίνεται απαραίτητη σε αυτή την ηλικία τουλάχιστον μια φορά εξέταση σκιασκοπίας με κυκλοπληγία, η οποία είναι η μόνη εξέταση που θα μας αποκαλύψει την ύπαρξη διαθλαστικών σφαλμάτων παρότι η οπτική οξύτητα μπορεί να είναι φυσιολογική. Επίσης η ύπαρξη μικρών στραβισμών μπορεί εύκολα να διαλάθει της προσοχής κατά την συμπλήρωση του ΑΔΥΜ από μη ειδικό οφθαλμίατρο.

Επιπροσθέτως θέλουμε να σας επισημάνουμε τις οδηγίες του WHO μέσα από το πρόγραμμα VISION 2020 για προληπτική εξέταση των παιδιών τον 1ο – 3ο – 5ο χρόνο ζωής από οφθαλμίατρο, πρόγραμμα που ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Όλα τα προαναφερόμενα επισημάνονται και σε ανάλογη επιστολή προς εσάς και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού της 7/4/2014.

Περιμένουμε άμεσα την διόρθωση της ΚΥΑ για το καλό των παιδιών της χώρας μας που δικαιούνται ολοκληρωμένες προληπτικές εξετάσεις. Ας μην ξεχνούμε και την ρήση του Ιπποκράτη «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτρης Τσάμης

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος Νίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *