ΙΣΑ. «Πρέπει άμεσα να αποπληρωθούν οι εφημερίες των ειδικευομένων ιατρών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου»

ΙΣΑsmallΑθήνα 17.10.2013

Α.Π 40576

«Οι ειδικευόμενοι θα προβούν σε επίσχεση εργασίας και το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό»

Κοινοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η από 16/10/2013 επιστολή των ειδικευομένων ιατρών του Νοσοκομείου σας με την οποία μας ενημερώνουν ότι παραμένουν απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες εφημερίες από τον Ιούνιο του 2013 και έντευθεν , ενώ ταυτόχρονα η αποζημίωση των εφημεριών για το εξάμηνο του Δεκεμβρίου τους έτους 2012 έως Μαΐου του τρέχοντος έτους τους κατεβλήθη περικεκομμένη.

Συγκεκριμένα οι ειδικευόμενοι μας ενημέρωσαν ότι στο Νοσοκομείο εργάζονται 65 ειδικευόμενοι ιατροί ως ακολούθως: 36 ειδικευόμενοι της Ψυχιατρικής Κλινικής, 25 ειδικευόμενοι της Νευρολογικής Κλινικής και 4 ειδικευόμενοι Βιοπαθολογικής Κλινικής. Οι ανωτέρω ιατροί εφημέρευαν από ετών έως και τον Ιούλιο του 2013 ως εξής: 5 ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής και 1 ειδικευόμενος Βιοπαθολογίας καθημερινά, 2 ειδικευόμενοι Νευρολογίας κάθε ημέρα μη γενικής εφημερίας και 4 ειδικευόμενοι Νευρολογίας κάθε ημέρα γενικής εφημερίας (κάθε τέσσερις ημέρες), δηλαδή σταθμισμένα 8,5 ειδικευόμενοι ιατροί καθημερινά.

Για το εξάμηνο όμως του Δεκέμβριου του 2012 έως Μαΐου του έτους 2013 από την Διεύθυνση Οικονομικού του Νοσοκομείου σας υπεβλήθησαν προς πληρωμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα δικαιολογητικά των εφημεριών των ειδικευομένων ιατρών, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκαν, δηλαδή υπερβαίνοντας την προϋπολογισθείσα πίστωση. Η αποζημίωση των ανωτέρω εφημεριών δόθηκε περικεκομμένη κατά το υπερβάλλον της προϋπολογισθείσας πίστωσης ποσό, δημιουργώντας συνεπώς οφειλόμενα ποσά για έκαστο ειδικευόμενο ιατρό.

Η Διεύθυνση Οικονομικού του Αιγινητείου με το έγγραφο αρ. πρωτ. 8927/2-10-2013 υπέβαλε προς πληρωμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα δικαιολογητικά εφημεριών για τον μήνα Ιούνιο 2013. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το έγγραφο αρ. πρωτ. 13478/4-10-2013 και επικαλούμενο προηγούμενο δικό του έγγραφο με αρ. πρωτ. 2/31643/0026/18-4-2012 επέστρεψε το έγγραφο με τα δικαιολογητικά εφημεριών του Αιγινητείου αναφέροντας αδυναμία εκκαθάρισης και μερικής ενταλματοποίησης της δαπάνης και ζητώντας εκ νέου υποβολή δικαιολογητικών εφημεριών εντός της προϋπολογισθείσας πίστωσης. Προηγουμένως, η Διεύθυνση Οικονομικού του Νοσοκομείου σας είχε ζητήσει με το από 12-8-2013 έγγραφό της, από την Εφορεία και τις Διευθύνσεις των Κλινικών του Αιγινητείου να τροποποιήσει τις καταστάσεις με τα δικαιολογητικά εφημεριών για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2013, δηλαδή να υποβάλλει δικαιολογητικά με λιγότερες εφημερίες από αυτές που πραγματοποιήθηκαν ούτως ώστε να μην υπερβαίνουν την προϋπολογισθείσα πίστωση.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι ειδικευόμενοι ιατροί του Αιγινητείου βρίσκονται σε δεινή θέση αφ’ ενός διότι τους οφείλεται μέρος της αποζημίωσης των δεδουλευμένων εφημεριών τους για τους μήνες Δεκέμβριο 2012 έως και Μάιο 2013 και αφ’ ετέρου το σύνολο της αποζημίωσης των δεδουλευμένων εφημεριών για τους μήνες Ιούνιο 2013 και εντεύθεν. Ενόψει των ανωτέρω οι ειδικευόμενοι θα προβούν από αύριο σε νόμιμη επίσχεση εργασίας. Η επίσχεση εργασίας συνιστά αναφαίρετο προσωποπαγές δικαίωμα των εργαζομένων, υπό την προϋπόθεση της νόμιμης άσκησής του, δηλαδή της αξιόλογης καθυστέρησης της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του εργοδότη, ανεξάρτητα από το αν η καθυστέρηση οφείλεται σε δυστροπία του.

 

Εκ των ως άνω λεχθέντων γίνεται σαφές ότι επειδή οι ιατροί αυτοί είχαν συμπεριληφθεί στο κατατεθειμένο πρόγραμμα εφημεριών έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις κλινικές του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να πρέπει να καλύπτει τις εφημερίες μόνο το υπόλοιπο υπάρχον προσωπικό μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

 

Επειδή το ζήτημα αυτό είναι υψίστης σημασίας τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου όσο και για τον βιοπορισμό των ειδικευομένων του Νοσοκομείου σας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σας καλεί όπως προβείτε ΑΜΕΣΑ σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ως άνω ιατρών , ώστε να επανέλθουν άμεσα στην εργασία τους.

Ο ΙΣΑ θα παρακολουθήσει το θέμα.

Παρακαλούμε για την πλήρη ενημέρωσή μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                            ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *