Νέα από Αρκαδία. Επιλεκτικές επιλογές

ΔιακηρύσσουνARKADIA18-150x150 σε κάθε ευκαιρία ο δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικά η κυβερνώσα πλειοψηφία του δήμου, ότι γνωρίζουν τα προβλήματα των πολιτιστικών συλλόγων και ως εκ τούτου θα φροντίσουν για την απάμβλυνσή τους. Μόνο που ξεχνούν να συμπληρώσουν ότι μαζί με αυτά χρειάζεται μια ισχυρή οικονομία, ένας αποτελεσματικός δήμος και κυρίως ένα υπεύθυνο δημοτικό δικαιϊκό σύστημα για να μπορεί να κατανέμει δίκαια τον κοινωνικό πλούτο και να εξασφαλίζει τον σεβασμό των δημοτών.

Γι αυτό και φαντάζει τουλάχιστον περίεργη η παραχώρηση αίθουσας του Παλιού Δημαρχείου στη Χορωδία Τρίπολης, εν κρυπτώ και παραβύστω, χωρίς ψηφοφορία, με μια απλή αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο, από τον Πρόεδρο του Σώματος, γεγονός που εξέπληξε πολλούς συμβούλους, οι οποίοι και δήλωσαν άγνοια επ αυτού. Αποφάσεις προειλημμένες και στη «ζούλα» δεν τιμούν κανένα, ούτε της πλειοψηφίας ούτε, πολύ περισσότερο της μειοψηφίας, που υποτίθεται ότι ασκεί τον επιβεβλημένο έλεγχο στις πράξεις της διοίκησης.

 

Το γεγονός δεν θα είχε τόση σημασία αν προ μηνών η ίδια αίθουσα δεν είχε ζητηθεί από το Φιλοτεχνικό, ο οποίος εδώ και καιρό αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ζητήματα και δεν είχε απορριφθεί από τον Πρόεδρο του ΔΣ με την αιτιολογία ότι το δημαρχείο προορίζεται να γίνει μουσείο ενώ προχθές το ίδιο πρόσωπο δήλωνε πως, αν ζητηθεί κάτι ανάλογο, θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Τώρα πώς από μουσείο, μέσα σε λίγους μήνες κατέληξε να στεγάζει διαφόρους συλλόγους, είναι απορίας άξιον και χρειάζεται ειδική διερεύνηση.

 

Κάποτε στο δήμο πρέπει να καταλάβουν ότι η ακραία ρητορική της δημοτικής πλειοψηφίας και οι αθρόες – και ανέξοδες – υποσχέσεις προς όλους, που όμως καταλήγουν σε επιλεκτικές επιλογές, δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι εύκολο και βολικό, να μιλάς γενικά και αόριστα για την επίλυση των προβλημάτων. Δεν κοστίζει τίποτε – νομίζεις – να υπόσχεσαι πιο δίκαιο δήμο, περισσότερη κοινωνική πολιτική. Έρχεται όμως η στιγμή που η σκληρή πραγματικότητα σε διαψεύδει οικτρά. Το έργο το έχουμε δει να ανεβαίνει πολλές φορές στο παρελθόν και η επανάληψή του καταντά μπούμερανγκ για τους πρωταγωνιστές του.

 

Ο δικολαβίστικος τρόπος άσκησης της εξουσίας δεν είναι ο καλύτερος τρόπος του κυβερνάν. Έχει δοκιμαστεί στη πράξη και έχει αποτύχει οικτρά. Πολύ περισσότερο που οι πολίτες, όπως αποδεικνύουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για πρόσωπα του δήμου Τρίπολης, είναι πλέον πολύ περισσότερο υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί, από όσο νομίζουν ορισμένοι.

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί «όχι» στο ΦΟΤ

 

Η παραχώρηση αίθουσας του παλιού δημαρχείου για τη στέγαση της Χορωδίας Τρίπολης και ο μάλλον «άγαρμπος» τρόπος που αυτή έλαβε χώρα, προκάλεσε τη διαμαρτυρία της τέως Προέδρου του Φιλοτεχνικού κ. Εύης Μεντή και όχι μόνο. Η τελευταία, με επιστολή της προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο καταγγέλλει τον ανορθόδοξο τρόπο παραχώρησης, δεδομένου ότι η ίδια με παλαιότερη αίτησή της για το αυτό θέμα, προκειμένου να στεγαστεί ο Φιλοτεχνικός, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, είχε εισπράξει την άρνηση του κ. Ταλούμη, με την δικαιολογία της μετατροπής του κτηρίου σε μουσείο. Το τι μεσολάβησε και ήρθησαν οι αντιρρήσεις για το κτήριο, μόνο οι υπεύθυνοι του δημαρχείου μπορούν να απαντήσουν.

Ποια δεοντολογία;

Με αφορμή τα εγκαίνια ιατρείου που έγιναν προ ημερών στην πόλη μας, παρουσία ευειδών μοντέλων, την διαφήμιση που προηγήθηκε αλλά και την προβολή που ακολούθησε από τα ηλεκτρονικά, κυρίως, μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Παπασταματάκης με ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Προσφάτως στην πόλη μας διαφημίστηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο και πραγματοποιήθηκαν εγκαίνια Ιατρείου συναδέλφου ανήκοντος σε ΙΣ γειτονικού νομού.

Φωτογραφήσεις με μοντέλα, άνδρες και γυναίκες και διαφημίσεις όλων αυτών στον ηλεκτρονικό τύπο, όλα συνέθεσαν μια εικόνα η οποία δεν συνάδει με τη σοβαρότητα και την σεμνότητα που πρέπει να διέπει την συμπεριφορά ενός λειτουργού υγείας και υπερέβη τα ειωθότα. Η επίδειξη αυτή, προσβάλλει την τοπική κοινωνία η οποία ζει μια εξοντωτική λιτότητα και ταυτόχρονα της περνά λάθος μηνύματα για τον ιατρικό κομμάτι της. Με την ευκαιρία αυτή καταγγέλλουμε τον νέο νόμο ο οποίος ανοίγει «παράθυρα» σε τέτοιες πρακτικές που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ιατρική δεοντολογία και ταυτόχρονα δένουν τα χέρια των Ιατρικών Συλλόγων στο θέμα της επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων. Ο ΙΣΑ επιθυμεί να εκφράσει την αυστηρή αντίθεσή του σε τέτοιου είδους ενέργειες από συναδέλφους και καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν να επιτελούν το λειτούργημά τους σύμφωνα με τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας, όπως άλλωστε πάντα έκαναν».

 

Δεν καταργείται

 

Για την ώρα δεν προβλέπεται ούτε είναι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Αμυνας η κατάργηση του 11ου ΣΠ. Τάδε έφη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτριος Ελευσινιώτης ο οποίος ήρθε στη Τρίπολη την περασμένη Παρασκευή για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων της 2013 Γ΄ ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας,, στις εγκαταστάσεις του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης (124 ΠΒΕ). Το τι θα συμβεί στο μέλλον; Αγνωστο.

 

Εθελοντισμός

 

Νέους εθελοντές υποδέχτηκε την Κυριακή στην «οικογένειά» του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Τρίπολης, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο. Τα άτομα αυτά εκπαιδεύτηκαν για πολλούς μήνες τόσο σε θεωρητική κατάρτιση όσο και σε πρακτική εξάσκηση στους τομείς των πρώτων βοηθειών και της νοσηλευτικής. Οι του τομέα Νοσηλευτικής και διασωστών Σαμαρειτών θα δώσουν όρκο πίστης στις αρχές του Ερυθρού Σταυρού μπροστά σε συγγενείς, φίλους και εκπροσώπους της πολιτείας. Στην ίδια εκδήλωση η διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκτός από τους νέους εθελοντές τίμησε με διακρίσεις και μετάλλια για την προσφορά τους, εθελοντές του περιφερειακού τμήματος Τρίπολης που μετέχουν καθημερινά στο μεγάλο ανθρωπιστικό έργο. Την τελετή πλαισίωσαν μουσικά η χορωδία παραδοσιακής μουσικής Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Τρίπολης και η σοπράνο Γιελένα Γιοβανόβιτς – Μπακοπούλου με τον πιανίστα Γιώργο Κότσικα.

 

Πολιτιστικά Δολιανών

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος Δολιανών παρουσιάζει ειδική εκδήλωση με δρώμενα παλιάς εποχής αλλά με μια φρέσκια ματιά από τα παιδιά των χορευτικών του τμημάτων… Μικροί και μεγάλοι χορευτές με μεράκι και αγάπη για τον χορό και την ανάγκη έκφρασης μέσα από αυτόν προσκαλούν όλους μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο σε αυτή την εκδήλωση-ανάδρομη που θα μας θυμίσει κάτι από τα παλιά αλλά και θα μας βγάλει από μέσα μας συναισθήματα και όμορφες εικόνες…

Έτσι λοιπόν το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 η πλατεία (Γεωργίου Λαλιώτη) κάτω Δολιανών θα μετατραπεί σε ένα σκηνικό με εικόνες από τα παλιά και το σήμερα καθώς και νησιωτικό αέρα (κυκλαδίτικο) και δυναμική από τον Πόντο…

 

Χαμογελάτε

 

Μπαίνει ένας τύπος σε pet shop και ζητά να αγοράσει κάποιο παράξενο ζώο. Ο υπάλληλος του προτείνει μια σαρανταποδαρούσα που μιλά ελληνικά. Ο τύπος ενθουσιάζεται και αγοράζει το ζώο. Το πηγαίνει στο σπίτι του και το βάζει σε μια γυάλα με φαγητό, νερό, κλπ. Κάποια στιγμή του τηλεφωνεί ένας φίλος του και του προτείνει έξοδο, για μια μπύρα. Εκείνος, μετά χαράς δέχεται την πρόσκληση ενώ σκέφτεται να δοκιμάσει την καινούργια του «αγορά». Λέει στη σαρανταποδαρούσα.

 

– Θα πάω για μπύρες, θα ‘ρθεις; Τίποτα η σαρανταποδαρούσα.

Σε λίγο: – Θα πάω για μπύρες, θα ‘ρθεις; Τίποτα η σαρανταποδαρούσα.

Με τα πολλά, αφού έχει ετοιμαστεί και είναι με το κλειδί στο χέρι, ξαναγυρνά και της επαναλαμβάνει:

– Θα πάω για μπύρες, θα ‘ρθεις;

Και η σαρανταποδαρούσα:

– Σ’ άκουσε ρε, τα κορδόνια μου δένω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *