Απολύσεις φοβούνται οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης (vd)

pnt ergazomenoi syneleysi 13
Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησε το σωματείο εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης, σήμερα το πρωί, με βασικό θέμα συζήτησης τη θεμελίωση του ψυχιατρικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Εκεί βρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς και συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο ο κλάδος της ψυχικής υγείας όσο και οι εργαζόμενοι του. Το kalimera-arkadia.gr σάς μεταφέρει το ρεπορτάζ.

Η ψυχική νόσος είναι η νούμερο ένα νόσος στην Ελλάδα και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι υπολογιζόταν, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Συζητήθηκε το θέμα της κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης των ψυχικά αρρώστων, πράγμα πολύ δύσκολο και μάλιστα δεν έχουν γίνει και καθόλου βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η συζήτηση περισσότερο όμως είχε να κάνει με την αγωνία των εργαζομένων του Ψυχιατρείου στο ενδεχόμενο κλεισίματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και στην μεταφορά τους σε τομείς του Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Σε κάποια νοσοκομεία αυτό έχει ήδη γίνει, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική…στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν ανεπτυγμένα ψυχιατρικά τμήματα και ουσιαστικά το Ψυχιατρείο σηκώνει το βάρος της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Έγινε αναφορά και στην γενικότερη κατάσταση του κλάδου της υγείας, δηλαδή στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων (από τα 136 θα μείνουν 85), στον ανύπαρκτο ΕΟΠΥΥ που στόχο έχει τη συρρίκνωση του συστήματος υγείας κάνοντας την ιδιωτική παροχή υγείας απαραίτητη αλλά ταυτόχρονα δυσπρόσιτη, στο θέμα των απολύσεων αλλά και της κινητικότητας.
Ειπώθηκε ότι επειδή θέλουν να στηρίξουν το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης θα μεταφερθεί προσωπικό του Ψυχιατρείου εκεί. Επίσης οι εργαζόμενοι είπαν ότι δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες και η έλλειψη του προσωπικού είναι τραγική. Το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει ένα Ψυχιατρείο είναι ψυχολόγοι, ψυχίατροι, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές.
Ο κ. Κουτσουμπέλης τόνισε ότι πρέπει να καταλάβει και ο πολίτης τι γίνεται για να μην μας θεωρεί προνομιούχους. Κάλεσε τους εργαζομένους να δώσουν μάχη για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, λέγοντας ‘να επιδιώξουμε την παράταση λειτουργίας του Ψυχιατρείου γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα βγουν οι ψυχικά ασθενείς στους δρόμους’. Δεν έλειψε να αναφερθεί και στα κακώς κείμενα του κλάδου, δηλαδή ότι τα σωματεία δεν είχαν την ίδια πορεία πολλές φορές.
Με τη σειρά του ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κώστας Ζαχαριάς συμπλήρωσε ότι η εμπλοκή των ψυχιατρικών μονάδων με ΜΚΟ ήταν κακό για την κλάδο. Συμπλήρωσε ότι θα είναι τεράστια η διάλυση της δημόσιας υγείας αν περιέλθει στην αρμοδιότητα των περιφερειών και ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί η διεύθυνση της ψυχικής υγείας στο Υπουργείο. Επίσης υποστήριξε ότι πρέπει να φτιαχτούν σε κάθε νομό ψυχιατρικά τμήματα.
Τέλος αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη οικονομική στήριξη του κλάδου και στο γεγονός ότι οι ξενώνες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και έχουν μετατραπεί σε μικρά άσυλα.

Ερωτήματα που τέθηκαν και μαρτυρούν την έντονη αγωνία των εργαζομένων είναι: Θα απορροφήσει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο όλο το προσωπικό του Ψυχιατρείου; Πότε θα γίνει ο νέος ψυχιατρικός τομέας; Ο ψυχιατρικός τομέας αφορά το προσωπικό, τι θα γίνει με τους ασθενείς; Αν μεταφερθούν οι ασθενείς στα γενικά νοσοκομεία τι θα γίνει με τα οξέα περιστατικά;
Ο φόβος των εργαζομένων για απολύσεις και το ενδεχόμενο της κινητικότητας είναι έντονος γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξει συγχώνευση και αξιοποίηση του προσωπικού στο Παναρκαδικό. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα γίνει μεταφορά για να καλυφθούν οι ανάγκες του Παναρκαδικού και ότι δεν θα μεταφερθεί η λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 7 δομές, με σχεδόν 200 κλίνες και είναι πλήρης.
Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Ψυχιατρείου, Μαρινάκου Ευαγγελία, υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να δαπανηθούν χρήματα για τον υπάρχων ψυχιατρικό τομέα και όχι για τη δημιουργία νέου, ώστε να φτιαχτούν νέες δομές στο Ψυχιατρείο αυτό.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν πληρωθεί οι υπερωρίες των εργαζομένων αν και ήταν να γίνει μέχρι τις 13/6 καθώς και ο Μάρτιος του 2012. Επίσης 6 μήνες τώρα δεν έχουν καταβληθεί τα εξαιρέσιμα και οι αργίες.
Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία της ψυχιατρικής πτέρυγας έχει ανακοινωθεί εδώ και 10 χρόνια.

Β.Π.
http://www.kalimera-arkadia.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *