Νέα από Αρκαδία. Να υπάρξει ενδιαφέρον για τη βιβλιοθήκη

ARKADIA18-150x150Σημαντικά βήματα προς τους πολίτες αυτής της πόλης  κάνουν οι υπεύθυνοι της δημόσιας βιβλιοθήκης Τρίπολης. Με εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου, όπως παρουσιάσεις βιβλίων κλπ ξανοίγονται στο κοινό φροντίζοντας   για τη διάδοση της ευγενούς δραστηριότητας της ανάγνωσης. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των καθημερινών επισκεπτών της, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στο χώρο αυτό, αναζητώντας σπάνιο υλικό για την έρευνα και φιλομάθειά τους.

Η ύπαρξη και η καλή λειτουργία μιας βιβλιοθήκης δεν αφορά μόνον κάποιους  βιβλιόφιλους της Τρίπολης. Αφορά το κοινωνικό σύνολο, έχει να κάνει με τη γενική παιδεία, έχει να κάνει με την καλλιέργεια, εντέλει έχει να κάνει με τη δημοκρατία. Δεν είναι απλό διακοσμητικό συμπλήρωμα του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι ένα από τα συστατικά του κύτταρα. Μας απασχολεί η σχέση του πολίτη με τον δημόσιο χώρο; Εξίσου σημαντική είναι και η σχέση του με τις βιβλιοθήκες. Και από την άποψη αυτή πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με την μεταστέγαση της βιβλιοθήκης προ ετών στον καινούργιο άνετο και λειτουργικό χώρο, που σήμερα βρίσκεται. Να συνεχιστεί με τον εμπλουτισμό της από βιβλία όλων των τίτλων χωρίς ιδεολογικά, θρησκευτικά ή λογοτεχνικά κριτήρια καθώς και  με την ψηφιοποίηση του υπάρχοντος σπάνιου υλικού βιβλίων και εγγράφων ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους.  Εδώ, βασικό  κριτήριο επιλογής για ψηφιοποίηση ας  είναι η μοναδικότητα, η σπανιότητα, η ιδιαίτερη εκπαιδευτική, ερευνητική και πληροφοριακή χρησιμότητα και ζήτηση και βεβαίως η τοπικού ενδιαφέροντος εκδοτική παραγωγή.

Παρόλα αυτά δεν ξέρουμε αν από πλευράς δήμου υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον και αν οι αρμόδιοι ξέρουν τι περιέχει  η βιβλιοθήκη  του  δήμου τους. Έστω και στο περίπου. Αν ποτέ την επισκέφθηκαν, μετά τα εγκαίνια που πανηγυρικά έγιναν προ ετών, επί προεδρίας Σωτηρόπουλου.  Κομμάτι του πτωχευμένου ελληνικού Δημοσίου είναι κι αυτοί, θα μας  πείτε. Όμως πρέπει να καταλάβουν ότι

πρέπει να στηριχθεί πάση θυσία. Τούτο γιατί είναι για τα παιδιά της  πόλης μας είναι ένα παράθυρο προς ένα τοπίο μαγικό, ιδίως   σε εποχές που κάποια παιδιά θ’ αναγκαστούν  ίσως να σταματήσουν το σχολείο λόγω φτώχειας.  Υπάρχει ανάγκη στήριξης του θεσμού αυτού, δεν γίνεται αλλιώς.

 

 

Θεατρική Ομάδα

Η “Θεατρική Ομάδα Τρίπολης” θα παρουσιάσει, από τις 13 μέχρι και τις 23 Απριλίου, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης, την τραγική κωμωδία του Φρίντριχ Ντύρρενματ,  “Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας”. Οι παραστάσεις θα είναι καθημερινές και θα αρχίζουν στις 9 το βράδυ.
Γύρω από μια τοπική οικονομική καταστροφή και τη γενναιωδορία μιας δισεκατομμυριούχου στρέφεται το στόρι του θεατρικού:  «Στο Γκύλεν, μια μικρή πόλη, οι κάτοικοι μετά από μια οικονομική καταστροφή ζουν εξαθλιωμένοι, περιμένοντας ένα θαύμα. Η είδηση ότι η Κλαιρ Τσαχανασιάν, μια δισεκατομμυριούχος διεθνούς φήμης, που επιστρέφει μετά από 45 χρόνια στην άσημη γενέτειρά της, τους γεμίζει ελπίδα και προσδοκία για καλύτερες μέρες με την πιθανότητα μιας σωτήριας δωρεάς. Ο παλιός νεανικός της έρωτας, ο ‘Αλφρεντ Ιλ αναλαμβάνει να ξυπνήσει τη γενναιοδωρία της. Μαζί μ’ αυτό όμως αποκαλύπτεται κι ένα ένοχο μυστικό. Τελικά η Γηραιά Κυρία αποφασίζει να δωρίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην πόλη, αλλά υπό έναν όρο. Η πόλη θα βρεθεί ξαφνικά μπροστά σ’ ένα μεγάλο δίλημμα και το παιχνίδι αρχίζει…».

H EE και η Οικονομική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet (κάτοχος αυτής, καθηγητής Παν. Λιαργκόβας) και  τα ΠΜΣ στην «Οικονομική Ανάλυση» και στην «Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο σε ανοικτή διάλεξη/σεμινάριο του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου κ. Πάνου Καζάκου, σήμερα Τρίτη, 09/04/2013, ώρα 15.00, με θέμα: «H EE και η Οικονομική κρίση στην Ελλάδα». Η διάλεξη/σεμινάριο είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην τοπική κοινωνία και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Να φύγουν τα σκουπίδια

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο Τρίπολης να αποφασίσουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου θέματος, τρέχοντος ή μη για:
α) την άμεση απομάκρυνση από τους δρόμους της πόλης του συσωρευμένου όγκου απορριμμάτων σε προσωρινό, έστω, χώρο μεταφόρτωσης, ανεξάρτητα από νομικίστικα κωλύματα και προφάσεις που στις παρούσες συνθήκες λειτουργούν στην πράξη προφανώς σε βάρος της δημόσιας υγείας.  β) την απολύμανση τόσο των δρόμων, που επί δύο μήνες έχουν υποστεί την επιβάρυνση της συγκέντρωσης  των απορριμμάτων, όσο και του χώρου μεταφόρτωσης στον οποίο θα συγκεντρωθούν προσωρινά.  γ) την άμεση εκκίνηση της κατασκευής της μονάδας διαλογής και κομποστοποίησης και την επανεκκίνηση σε εντατική και αποδοτική βάση του προγράμματος ανακύκλωσης απορριμμάτων στην πηγή. Επίσης καλεί  την αιρετή διοίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου: να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στην αποδέσμευση και εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων για την κατασκευή της μονάδας διαλογής και κομποστοποίησης στην Τρίπολη

Φεστιβάλ γερμανόφωνων  ταινιών

Η Τ.Ε. Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Τρίπολης σε συνεργασία με τη Δημόσια Κ. Βιβλιοθήκη Τρίπολης θα πραγματοποιήσουν 3ήμερο φεστιβάλ γερμανόφωνων  ταινιών (παιδικές και ενηλίκων) στις 10, 11 και 12 Απριλίου 2013. Η προβολή θα γίνει στον Α’ όροφο στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης και θα ξεκινά στις 18.00 για τις παιδικές και στις 20.00 για ενήλικες.

Υποψήφιοι δήμαρχοι

Αν και απέχουμε πολύ από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο οι σχετικές διεργασίες στις τοπικές κοινωνίες ανά την επικράτεια, αλλά και στα κομματικά επιτελεία όλων των αποχρώσεων έχουν ήδη ξεκινήσει. Προχθές  Κυριακή  η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ δημοσίευσε  ένα ενδιαφέρον δισέλιδο ρεπορτάζ με τα ονόματα που “παίζουν” σε ολόκληρη την επικράτεια. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Τρίπολη φαβορί είναι ο νυν γαλάζιος δήμαρχος Γ. Σμυρνιώτης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ εκτός του Δ. Παυλή ακούγεται το όνομα του Κ. Τζούμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταλήγει στην ηθοποιό (που πρωτοεμφανίσθηκε στην Λάμψη του Νίκου Φώσκολου) και υποψήφια βουλευτή Αρκαδίας, στις τελευταίες εκλογές,   Αντωνία Γιαννούλη.

Πολιτικά

H ΝΟΕΣ ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ σε πολιτική διαδικασία που θα διεξαχθεί την Τρίτη 9 Απριλίου και ώρα 7μμ στο Τουριστικό Περίπτερο Αγ. Γεωργίου (Άλσος Αγ. Γεωργίου) με την παρουσία της Αθηνάς Δρέττα (επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικών Κινημάτων και Εθελοντισμού για το ΠΑΣΟΚ). Η διαδικασία γίνεται με σκοπό την πολιτική ενημέρωση-συζήτηση, τον πολιτικό προγραμματισμό, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κινήματος.

Γνωρίζατε ότι:

Ο τρόπος που πέθαναν 19 αρχαίοι σοφοί, αναφέρεται σε καταδίκες σε θάνατο, σε περίεργα ατυχήματα, σε αυτοκτονίες κλπ. Δημοσιεύουμε και σήμερα  ολίγα σχετικά με τον θάνατο κάποιων  εξ αυτών…
ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ: Ο προληπτικός αδερφός του βασιλιά της Σκυθίας Σαύλιος, επειδή νόμιζε ότι θέλει ο αδερφός του να μεταφέρει τη λατρεία των Ελευσινίων της Αθήνας στη Σκυθία, τον σκότωσε με τόξο, κατηγορώντας τον για ασέβεια.
ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ: Φονεύθηκε κατά την άλωση των Συρακουσών από αγροίκο και βάρβαρο στρατιώτη, τον οποίο θέλησε να διώξει από το εργαστήριο του για να μην του διακόψει τις σκέψεις του, λέγοντας το γνωστότατο από τότε: «Μη μου τους κύκλους τάραττε».
ΒΙΑΣ: Βρήκε θάνατο στις επάλξεις του καθήκοντος, αφού μίλησε για πολλή ώρα, αν και υπέργηρος, υπερασπίζοντας κάποιον ενώπιον του δικαστηρίου. Στη συνέχεια, έγειρε το  κεφάλι του στην αγκαλιά του εγγονού του και πέθανε.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ: Καταδικάστηκε με απαίτηση του Αντίπατρου σε θάνατο και κατέφυγε στο ναό του Ποσειδώνα στην Καλαβρία, ήπιε δηλητήριο και πέθανε.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: Πέθανε ξαφνικά στην Αρεθούσα, πολύ κοντά στην Αμφίπολη, κατασπαραγμένος από άγριους σκύλους του βασιλιά Αρχέλαου του οποίου ήταν φιλοξενούμενος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *