Ρήξη με το φόβο και τις ψευδαισθήσεις

εικ.1«Σ΄ αγαπώ, αλλά, χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω,

αγαπώ κάτι εντός σου που σε υπερβαίνει

και επομένως, σε καταστρέφω»

Λακάν

Ένα από τα χειρότερα πράγματα για ένα πολιτικό κόμμα είναι να το παίρνουν στην πλάκα ουδέτεροι, φίλοι & εχθροί. Η ηττοπαθής στρατηγική των τελευταίων χρόνων, από την περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρέου έως και σήμερα οδήγησε σταδιακά, αλλά σταθερά οι περισσότεροι συνομιλητές στο καφενείο, στο δρόμο παντού να χλευάζουν και να γελούν μαζί μας. Μόλις ανακοινώνουμε κάτι, γινόμαστε πεδίο χλευασμού και μένουμε εκεί. Γιατί πολύ απλά ‘ανακοινώνουμε’, κάνουμε κάτι απλά κοινώς γνωστό. Δεν επιδιώκουμε, δεν κάνουμε πράξη την ανακοίνωση, λειτουργούμε απλά στη λογική ‘βγάζουμε ανακοίνωση για να υπάρχουμε’.
Μήπως φοβόμαστε τη ρήξη πρώτα με τον ίδιο μας τον εαυτό και ύστερα με τις καθεστηκυίες αντιλήψεις στο ίδιο το κόμμα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα;

Μήπως αν δε συγκρουστούμε τελικά θα βουλιάξουμε;

Μήπως πράγματι αν δεν αλλάξουμε βουλιάζουμε (άλλο ένα ‘ανακοινωθέν’ σύνθημα του πρόσφατου παρελθόντος μας);

Μήπως προχωράμε σε μια αυτοκτονική ιλαρότητα, με περιτυλίγματα κόκκινων γραμμών;

Ξεκάθαρα λοιπόν:

«χάσαμε.. έχασε ο λαός την εμπιστοσύνη του και ή θα κάνουμε κάτι αληθινό για να την ξαναβρούμε ή θα προχωράμε έτσι απλά ‘χαμένοι’. Είναι ψευδαίσθηση να συνεχίζουμε έτσι απλά να πορευόμαστε, ανακοινώνοντας και ‘χαριεντίζοντας’. Οι περισσότερες πλάνες οφείλονται στην εσωτερική κλίση προς την εθελοτυφλία. Ούτε επιλεκτική μνήμη, ούτε επιλεκτική λήθη προτείνεται, αλλά προσπάθεια για συνειδητοποίηση και κατανόηση».

Η κρίση συνολικά και ενδοκομματικά θα έπρεπε να ευνοεί έναν ‘ανοικτό’ προβληματισμό, σε αναζήτηση λύσεων, αποτελώντας παράγοντα γενεσιουργίας και αναγέννησης. Δυστυχώς, η ‘κρίση’ μας και της Ελλάδας ολόκληρης έχει αναπαράγει παθολογικές λύσεις, στοχοποίηση, διωγμό.

Η λύση επιβάλλει περισσότερη σύνδεση (συλλογικότητα), περισσότερη κατανόηση. Και η κατανόηση δε σημαίνει αθώωση, ούτε αποφυγή να κρίνουμε, ούτε παραίτηση από τη δράση.

Κατανόηση σημαίνει αντίσταση στη βαρβαρότητα, σημαίνει αυτογνωσία, επιχειρηματολογία που οδηγεί στη δράση.

Κατανόηση, πρακτικά, σημαίνει ένα διαρκές συνέδριο 5-6 μηνών αρχών-θέσεων και προτεραιοτήτων.

Κατανόηση σημαίνει ρήξη με το φόβο και τις ψευδαισθήσεις.

leftprint

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *