Πρακτικές μαφίας στη διακίνηση φαρμάκων

salmasΔεκάδες εκατομμύρια ευρώ -χωρίς φορολόγηση- καταλήγουν στις τσέπες των φαρμακοποιών και ακόμη περισσότερα στις φαρμακαποθήκες λόγω της μεγάλων διαστάσεων απάτης που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου και την οποία αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Όπως είπε, υπάρχουν «άνθρωποι με βαλιτσάκια που κυκλοφορούν από φαρμακείο σε φαρμακείο και αγοράζουν φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες».
Ο υπουργός χαρακτήρισε, με δηλώσεις του στον Βήμα 99,5, «τεχνητή» την έλλειψη φαρμάκων και εξήγησε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται επανεξαγωγές παρασκευασμάτων που γίνονται με παράνομη διαδικασία και σε συνεργασία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, πέντε φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα στέλνουν διανομείς στα φαρμακεία και, αφού πληρώσουν στους φαρμακοποιούς το ποσοστό κέρδους που θα είχαν από τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα παίρνουν στο πλαίσιο της επιστροφής και τα επανεξάγουν στο εξωτερικό σε τιμή πολλαπλάσια της εγχώριας.

Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ζητεί η τρόικα. Το θέμα έπεσε ξανά στο τραπέζι, κατά τη συνάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα κ. Ματίας Μορς με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη. Οι άλλοι δύο εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη, καθώς παρέμειναν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Μορς ζήτησε να μπορούν να διατεθούν τα εν λόγω σκευάσματα και από τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τον ανταγωνισμό. Το αίτημα απορρίφθηκε από το Υπουργείο Υγείας, με δύο βασικά επιχειρήματα: το πρώτο είναι ότι θα υπάρξει ένα επιπλέον πλήγμα για τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, τα οποία δοκιμάζονται σήμερα από την κρίση και τα χρέη των Ταμείων. Το δεύτερο είναι ότι η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ θα προκαλούσε πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η ελληνική πλευρά σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχει ήδη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και πως το ενδεχόμενο να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ θα επιβάρυνε τη φαρμακευτική κατανάλωση. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά οι περιπτώσεις της Γαλλίας, όπου τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα χορηγούνται από καταστήματα παρουσία φαρμακοποιού, και της Αγγλίας, όπου μόνο τέσσερις κατηγορίες ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται «έξω από τον πάγκο».

Ο κ. Μορς δεν επέμεινε, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- το θέμα είχε τεθεί ξανά στο παρελθόν, κυρίως από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και το ζήτημα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Ο κ. Μορς ανέδειξε το θέμα, επισημαίνοντας ότι η καταβολή 1 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και 1,2 δισ. ευρώ από τα νοσοκομεία θα αναθερμάνει την αγορά.

Ο κ. Σαλμάς, αναφερόμενος στο εν λόγω αίτημα της τρόικας, τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

https://www.isarkadias.gr/wp-admin/post-new.php

 

One thought to “Πρακτικές μαφίας στη διακίνηση φαρμάκων”

  1. Παλι βγαινει και λεει ασυναρτησιες το φερεφωνο της μαλ$#ιας !!!

    Δεν κοιτατε τα μουτρα σας και τις δικες σας πρακτικες που μας εφεραν στη θεση που ειμαστε ,παρα σας φταινε οι αλλοι που κοιταν να γλιτωσουν τα χρηματα τους απο εσας τους κλεφταραδες !!!
    Τις δικες σας πρακτικες ,να χρωστατε πανω απο 2 χρονια δεδουλευμενων στους ιατρους και να κανετε και την παπια καθε φορα που σας ρωτανε ποτε θα πληρωσετε ,πως τις χαρακτηριζετε ;;;

    Δεν ειναι μαφιοζικο να παιρνεις χρηματα ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ !;!;!;!

    Ειναι δικαιο να χρωστας εκατομμυρια Ευρω ,να ΜΗΝ τα πληρωνεις στην ωρα τους ,να τα εχεις ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ,εν τω μεταξυ και να απειλεις κιολας οτι αν δεν εισπραξεις τους φορους θα προβεις και σε τιμωρια των οφειλετων ;;;

    Αληταριες !!!

    Καλα λενε αυτοι που υποστηριζουν οτι στην Ελλαδα δεν υπαρχει Μαφια !

    Και δεν υπαρχει γιατι υπαρχουν οι πολιτικοι !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *