Νεα απο Αρκαδια. Η σχέση μας με το αστικό περιβάλλον

Η μετατροπή της Τρίπολης,  για ένα σχεδόν μήνα  σε σκουπιδότοπο,  μάς  προκαλεί να αναλογιστούμε ότι,  σε άλλες πόλεις της χώρας  ζητήματα επιλυμένα εδώ και πολύ καιρό  σε μας  εξακολουθούν να αποτελούν όχι μόνο μείζονα θέματα ανοικτά σε αιώνιες αντιπαραθέσεις, αλλά να είναι και ζητήματα που μπορούν να απορρυθμίσουν βίαια την ομαλή καθημερινότητα, να προκαλέσουν εντάσεις και μέγιστη ψυχολογική κόπωση. Πέραν του οικονομικού μεγέθους στο οποίο ανταποκρίνεται η ακριβή υπόθεση «τριτοκοσμική διαχείριση αστικών απορριμμάτων», υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και της ατομικής σχέσης με το αστικό περιβάλλον. Το πρώτο μπορεί εύκολα να αναλυθεί αν δει κανείς τι μαζεύτηκε στους όγκους των σκουπιδιών αυτές τις ημέρες. Πολλοί κάτοικοι βρήκαν την ευκαιρία να κατεβάσουν όλη τη σαβούρα που είχαν σπίτι και να αδειάσουν αποθήκες. Η αντικοινωνική συμπεριφορά που αποτυπώνεται στα βουνά των απορριμμάτων έχει άμεσο αντίκτυπο στην ιδιωτική, προσωπική σχέση που καλλιεργείται αυτόματα ανάμεσα σε κάθε πολίτη με το αστικό περιβάλλον.

Έχει ειπωθεί και αυτό είναι αλήθεια, πως ο βαθμός περηφάνιας που αισθάνεται  κανείς για την πόλη του βρίσκεται σε αναλογία  με τα «σήματα» που εκπέμπει προς αυτόν το αστικό περιβάλλον, στο οποίο ζει και το οποίο λογίζεται ευρύτερο «σπίτι». Μία πόλη καθαρή και λειτουργική είναι στην κορυφή των ενδιαφερόντων κάθε ατόμου, σε αντίθεση με την  βρώμικη και ελεεινή πόλη που είναι προς αποφυγήν.

Στην τελευταία περίπτωση εντάσσεται και η δική μας πόλη. Μάλιστα,  το τελευταίο διάστημα  ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος των σκουπιδιών άρχισε να επιδρά στην ψυχική ισορροπία του καθενός με μια διαρκή επιρροή που  δεν  φαίνεται να είναι περιστασιακή. Να μην  λειτουργεί δηλαδή επιβαρυντικά μόνο στο χρονικό διάστημα που διαρκεί η αστική φλεγμονή , αλλά αθροιστικά επηρεάζοντας  μακροπρόθεσμα τον βαθμό ένταξης των κατοίκων σε μία διαδικασία εξερεύνησης, συμφιλίωσης, αποδοχής, εξοικείωσης και εν τέλει επιδοκιμασίας του αστικού περιβάλλοντος.

Ζητούμενο, λοιπόν,  αυτή τη στιγμή να απαλλαγούμε το ταχύτερο δυνατόν από τον όγκο των σκουπιδιών. Να αναπνεύσουμε ελεύθερα, να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα, και να διεκδικήσουμε  περιβάλλον που να μπορεί δυνητικά να προκαλέσει «αστική περηφάνια». Επιστημονική φαντασία; Μάλλον. Αλλά επιμένουμε.

 

 

 

Τους γέμισαν με σκουπίδια

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν την Πέμπτη  το μεσημέρι αγανακτισμένοι κάτοικοι της πόλης και ύστερα από πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Τρίπολης «Μαντινειακή Συμπολιτεία», για το πρόβλημα των σκουπιδιών. Αφού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία κατευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο παλιό Δημαρχείο της Τρίπολης όπου και γέμισαν με  σκουπίδια τις εισόδους τους. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ληφθεί  απόφαση, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, για άμεση μεταφορά απορριμμάτων από τον χώρο συγκέντρωσης στην Αγία Τριάδα σε νόμιμο – αδειοδοτημένο χώρο απόθεσης απορριμμάτων εκτός του Δήμου Τρίπολης, η οποία όμως δόθηκε υπερβολικά καθυστερημένα σύμφωνα με δήλωση Ταλούμη.  Ο τελευταίος σχολιάζοντας την διαμαρτυρία των πολιτών και την απόθεση απορριμμάτων σε Περιφέρεια και Παλιό Δημαρχείο, έδωσε κάθε δίκιο για την αγανάκτηση τους αλλά ξεκαθάρισε πως ο Δήμος στο κομμάτι που του αναλογεί δεν έχει κάνει καμιά κακοδιαχείριση του ζητήματος.

Κατηγορώ

Ευθείες βολές κατά του δημάρχου κ. Σμυρνιώτη εξαπέλυσε, με έγγραφη τοποθέτησή του, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, προερχόμενος από τη παράταξη του δημάρχου, κ. Σαμαρτζής. Τον κατηγορεί για ολιγωρία στο θέμα των σκουπιδιών  και για προκλητική απολογία, όταν ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι.  «Απογοητεύομαι, αναφέρει ο κ. Σαμαρτζής απευθυνόμενος στο δήμαρχο,  και εκνευρίζομαι ταυτόχρονα διότι δε μας «τιμήσατε» με τις ίδιες φτιασιδωτές ευαισθησίες όταν παραχώνατε τόνους σκουπιδιών στα δάση της Μεγαλόπολης. Δεν παρουσιάσατε βεβαίως τις ευαισθησίες αυτές ούτε όταν ο Κος Σαμπράκος επιχειρούσε να πετάξει τα «ανόργανα» σκουπίδια, όπως ο ίδιος τα βάφτισε, στην παράνομη χωματερή  στο Λεβίδι, αναγκάζοντας τον σε παραίτηση ως οφείλατε….». Και καταλήγει:  «Κύριε Δήμαρχε , μην προσπαθείτε άλλο να μας πείσετε… δεν τις διαθέτετε τις ευαισθησίες αυτές. Το σύνολο των πολιτών έχει πλέον αντιληφθεί αυτό που αντιπροσωπεύετε. Σας καλώ δημόσια να αναλάβετε για μία έστω φορά την ευθύνη και να παραιτηθείτε. Βρείτε το πολιτικό ανάστημα και πράξτε αυτό που κάθε υπεύθυνος πολιτικός άνδρας θα έκανε στη θέση σας».

Διαμαρτυρία για αποκλεισμό

Διαμαρτύρεται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ γιατί: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αρκαδική Τηλεόραση έχει αποκλείσει από την τοπική ειδησεογραφία τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αρκαδίας, αλλά και στελεχών του πολιτικού μας χώρου που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς». Γι αυτό και απαιτεί: «από τους υπεύθυνους της Αρκαδικής Τηλεόρασης να σταματήσουν να αποκλείουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και να τηρήσουν τις ποσοστώσεις για τα πολιτικά κόμματα κλπ, όπως αυτές έχουν ορισθεί από το νόμο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγουν στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο».

Τουριστική προβολή

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνει  εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων για την Τουριστική Προβολή της Πελοποννήσου με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δ. Μητρόπουλου (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη). Στην  εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Λιμάνι Π. Αστρους

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Δήμαρχος Τρίπολης, απάντησε και στις αιχμές του δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας  σχετικά με τον έργο στο λιμάνι του Παράλιου Αστρους, διαφωνώντας με την απευθείας διαπραγμάτευση που είχε επιλεγεί. Ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε πως δεν υφίσταται θέμα διαμάχης, καθώς οι δύο Δήμοι έχουν καλές σχέσεις και στο παρελθόν ο Δήμος Τρίπολης έχει προσφέρει την βοήθεια του σε διάφορα έργα. Ο Δήμαρχος Τρίπολης θεώρησε αρνητικό γεγονός, το ότι οι διαγωνισμοί για το έργο πραγματοποιήθηκαν σε περίοδο που το ΤΕΕ βρισκόταν υπό απεργία και θα έπρεπε να διενεργηθεί εκ νέου ένας διαγωνισμός.

Πολιτικό αεροδρόμιο

Την πρόθεση της κυβέρνησης για την δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη, με σύμβαση Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά σε χθεσινή του συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης  Πέτρος Τατούλης. Προσθέτοντας πως σύντομα θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός, παρά τη γραφειοκρατία και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.

Εκλογικά ΠΑΣΟΚ

Εκλογές έχει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 24 Φλεβάρη για την  ανάδειξη αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά την  Αρκαδία αυτές  θα γίνουν στην μεν Τρίπολη στο  Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, στη Γορτυνία στο Πνευματικό Κέντρο Τροπαίων, στη Βόρεια Κυνουρία  στο Κέντρο «Έλατος» Μελιγού, στη Νότια Κυνουρία στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού και στη Μεγαλόπολη στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεγαλόπολης. Τα πρόσωπα που δήλωσαν υποψηφιότητα είναι για την:  Τρίπολη: Αλεξάκης Βασίλειος, Αλεξόπουλος Χαράλαμπος, Γιαλή Κατερίνα, Καδάς Γιώργος, Καστανός Παναγιώτης, Κατσικερός Παρασκευάς, Κατσίνης Γιώργος, Λαγός Αθανάσιος, Λυμπεράκη Ιωάννα, Μπερτζελέτος Δημήτρης, Μύγα Δήμητρα, Πανόπουλος Γιώργος, Παπαδημητρίου Σωτήρης, Σαραντοπούλου Διαμάντω, Σμυρλής Γιώργος, Χρονόπουλος Χαράλαμπος Γορτυνία: Αγγελόπουλος Γιάννης, Αποστολόπουλος Παναγιώτης, Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος, Παναγιωτακοπούλου Γεωργία Β. Κυνουρία: Άρχοντας Γιάννης, Βλάχος Χρήστος, Καραχάλιος Παναγιώτης, Μαντάς Παναγιώτης, Παγώνη Ευαγγελία, Παπαδόπουλος Νικόλαος

Ν. Κυνουρία: Διατσίγκος Γιάννης Μεγαλόπολη: Δάρρας Αθανάσιος, Μαλιφούκα Νίκη, Μιχόπουλος Ηλίας

Χαμογελάτε

Δικηγόρος : Θυμάστε την ώρα που εξετάσατε το σώμα;
Μάρτυρας : Η αυτοψία άρχισε γύρω στις 8:30 πμ.
Δικηγόρος: Και ο κύριος Νέντον ήταν νεκρός εκείνη την ώρα;
Μάρτυρας: Αν όχι, σίγουρα ήταν μέχρι να τελειώσω.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

 

One thought to “Νεα απο Αρκαδια. Η σχέση μας με το αστικό περιβάλλον”

  1. Μεγαλη φαντασια ( και ιδεα ) πρεπει να εχουν οι Τριπολιτσιωτες για την πολη τους .

    Μια πολη που θα μπορουσε να αποτελει παραδειγμα ρυμοτομιας ,χρησης αστικου πρασινου και ολων αυτων που συνθετουν μια συγχρονη ευρωπαϊκη πολη .

    Την Τριπολη την γνωρισα κατα τη διαρκεια της θητειας μου στην αεροπορια το 1994 .
    Μια μικρη αλλα ησυχη επαρχιακη πολη με πρασινο ,αλανες και πολυ ορεξη για ζωη .
    Την συμπαθησα τοσο που αποφασισα να δραστηριοποιηθω επαγγελματικα εκει .
    Αλλα απο τοτε μεχρι σημερα στην ομορφη πολη εχουν συντελεστει ΟΛΑ τα πολεοδομικα εγκληματα που υπαρχουν ή που μπορει κανεις να φανταστει !!!

    Η αναρχη δομηση ,κατ’ αρχην ειναι πλεον το χαρακτηριστικο της πολης .
    Οπου του κατεβαινε του καθενος ( ακομη και στο κεντρο της ) σηκωνε απο ενα 6-οροφο .
    Και στον καθενα συμπεριλαμβανονται και οι πρωην δημαρχοι ή νομαρχες ,βεβαιως !
    Τσιμεντωσαν ολοκληρη την πολη ,για να ικανοποιησουν συμφεροντα και την εκανα την πιο ασχημη επαρχιακη πολη της Πελοποννησου !
    Μια πολη 30.000-35.000 κατοικων με κυκλοφοριακο προβλημα !!!
    Χωρις φαρδεις δρομους ,που φροντισαν να τους στενεψουν κιολας τοποθετωντας κατι ηλιθια κολωνακια ταχα για να καταπολεμησουν την παρανομη σταθμευση !
    Και για να εχουμε καλο ερωτημα ,ρε λεβεντες εκει στο Δημο ,που θα παρκαρει ο επισκεπτης ;;; Του εξασφαλισατε χωρους σταθμευσης ;
    Χωρις συγκοινωνιες ,με ωραρια συνδεσης της πολης με την περιφερεια που βολευουν μονο τους ιδιοκτητες των λεωφορειων ,χωρις τραινο ή αεροδρομιο …
    Χωρις πεζοδρομια και ανεσεις για τους πεζους ,διαβασεις ,χωρους περιπατου κ.λ.π .
    Χωρις υποδομες ,πλατειε που επι δεκαετιες αναμορφωνονται ,χωρους για ποδηλατα και εναλλακτικα μεσα μεταφορας .
    Χωρις αξιοθεατα και σημεια ενδιαφεροντος ,αφου ολα τα παλαια κτηρια εχουν αφεθει στην τυχη τους ,με το μεγαλυτερο ισως αστικο αλσος στην Ελλαδα απεριποιητο και οτι αλλο μπορει να σκεφτει κανεις .
    Τα σκουπιδια απλως ερχονται σαν κερασακι στην τουρτα της ανικανοτητας ,της διαπλοκης και της ατολμιας των τοπικων αρχοντων να τα βαλουν με τα οργανωμενα συμφεροντα και να αφησουν με χρυσα γραμματα το ονομα τους ,σαν ευεργετες της πολης !!!

    Κριμα ,γιατι αξιζε μια καλυτερη τυχη στην παλια ,ομορφη Τριπολιτσα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *