Νέα από Αρκαδία. Ο κόσμος του … αίματος

Ο έλεγχος της ταυτότητας των εργαζομένων ως αποκλειστικές νοσοκόμοι στο Παναρκαδικό νοσοκομείο από μέλη της Χρυσής Αυγής, για την εξακρίβωση της φυλετικής ταυτότητας και της καταβολής  ή όχι των ασφαλιστικών εισφορών των  αλλοδαπών και μόνο –  με την ανασφάλιστη εργασία των ελλήνων δεν έχουν κανένα πρόβλημα  –  πέραν της καραμπινάτης αντιποίησης αρχής, σημαίνει  και την ώρα μηδέν για την ελληνική κοινωνία.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες  μέρες από το συμβάν που στοίχησε τη θέση της διοικήτριας του Παναρκαδικού νοσοκομείου και αυτό που συζητείται δεν είναι η απόλυση καθ εαυτή,  παρά μόνο η πράξη του ελέγχου και της αποπομπής των αλλοδαπών.  Γεγονός που μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει στον καθένα από μας γιατί η διάκριση αυτή ποδοπατά όλες τις παραδόσεις του ελληνικού πολιτισμού, όπως κι αν τις δει κανείς, από τον Ξένιο Δία  των  προγόνων μας  έως τις χριστιανικές υποθήκες του ίδιου του ιδρυτή της θρησκείας μας: «Ξένος ήμην και ου συνηγάγετέ με, γυμνός και ου περιεβάλετέ με, ασθενής και εν φυλακή και ουκ επεσκέψασθέ με».  Και: «Εφ’ όσον ουκ εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε.» (Ματθ. 25:41-46)

Γι αυτό και  αισθανόμαστε ντροπή για την κατάντια συμπατριωτών μας, γειτόνων μας, συμπολιτών μας   που έφθασαν στο σημείο να αισθάνονται  μίσος για όποιον διαφέρει από μας τους γηγενείς,  στο φρόνημα, στο χρώμα του δέρματος, στη σύσταση του αίματος, στο θρήσκευμα – σε οτιδήποτε. Και εκδηλώνουν μια διαγωγή ανεπίτρεπτη που τους φέρνει σε αντίθεση με ό,τι καλύτερο έχουμε μέσα μας ως άνθρωποι – την ανοχή  για το διαφορετικό, για τον άλλον, την όρεξη να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί  για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες.  Λησμονώντας, προφανώς, ότι  οι Ελληνες της διασποράς βασίστηκαν και  βασίζονται σε αυτή την ανοχή και στο ταλέντο τους  και πως  όπου βρέθηκαν, σε χώρες που τους καλωσόρισαν, δημιούργησαν για το καλό το δικό τους και της κοινωνίας

Αλήθεια σε ποια κόλαση έχουμε μπει , σε ποιο κόσμο ζούμε και αναπνέουμε. Γιατί μην μας πει κανείς πως  δεν είναι κόλαση ο κόσμος του αρχέγονου αίματος και της ωμής βίας, το φαγητό που μοιράζει ο φουσκωτός  στις πλατείες κατ’ επιλογήν χρώματος και αίματος;  Αφού  κόλαση, όπως αριστοτεχνικά συνόψισε ο Ντοστογιέφσκι στο αριστούργημά του «Αδελφοί Καραμάζοφ», «είναι το μαρτύριο του να μην αγαπάς».

Κοινωνικό Ιατρείο

Ξεκινά σύντομα τη λειτουργία του το Κοινωνικό Ιατρείο του δήμου Τρίπολης σε χώρο του νέου δημαρχείου. Θα περιθάλπει ασθενείς άπορους και  ανασφάλιστους, κατόπιν ραντεβού,  με γιατρούς όλων σχεδόν των ειδικοτήτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σκοπό αυτό. Τα φάρμακα θα συνταγογραφούνται αρχικά χειρόγραφα και όταν λειτουργήσει και το κοινωνικό φαρμακείο, που είναι στις προθέσεις του δήμου, τότε τα φάρμακα θα χορηγούνται δωρεάν. Πρόθεση του δήμου, σύμφωνα και με δηλώσεις της κ. Εικοσιδέκα, αρμόδιας προς τούτο, είναι να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς φαγητό και ιατρική περίθαλψη.

Αεροδρόμιο

Μπορεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος – Γιοχάνες Χαν κατά την εδώ επίσκεψη του να μην γνώριζε για  το θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης, όμως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε ότι, «ως το τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα ‘’βγει’’ το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) του αεροδρομίου της Τρίπολης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης. Θα είναι ένα καινούργιο αεροδρόμιο στη βάση του στρατιωτικού αεροδρομίου, με χαμηλό κόστος για την κατασκευή του και θα είναι αμιγώς για Low Cost εταιρείες, για εμπορικές μεταφορές».

Νοσοκομείο Καλαμάτας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργου Μπέζου, δυο μεγάλα και πρωτοποριακά έργα ενεργειακής αναβάθμισης ξεκινούν τις επόμενες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες. Το πρώτο  έργο αφορά τη «Μερική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια, κατασκευή νέας θερμομόνωσης όπου θα εγκατασταθεί το ηλιακό πεδίο και επέκταση – αναβάθμιση του BΕMS» προϋπολογισμού 776.130 ευρώ και το δεύτερο την «Προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Γ.Ν.Καλαμάτας» ενταγμένο στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και προϋπολογισμού 1.089.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις  τεχνικές μελέτες, η υλοποίηση των δύο ανωτέρω έργων θα επιφέρει μια μείωση των δαπανών για αγορά καυσίμων (πετρέλαιο) στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα σε  ετήσια βάση που θα προσεγγίζει το 50%. Τουτέστιν από τις 800.000 ευρώ που χρειάζεται τώρα για  αγορά πετρελαίου (θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης) υπολογίζεται ότι  θα εξοικονομηθούν 400.000 ευρώ.

Ανάπλαση οδού

Θα απαγορεύεται  τμηματικά ή εξ ολοκλήρου στο εξής και έως την 16-6-13  κυκλοφορία οχημάτων στην οδό Γρ. Λαμπράκη στην Τρίπολη – ανάλογα με την πρόοδο των προβλεπόμενων, προς εκτέλεση, εργασιών  και ειδικότερα από την Πλ. Κολοκοτρώνη, έως τη συμβολή της με την οδό Ο.Η.Ε., προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες ανάπλασης της οδού από την ανάδοχο Κ/Ξ  «Γ. ΚΟΤΣΙΦΑΣ – Ι. ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ». Η διακοπή κυκλοφορίας θα αφορά το συγκεκριμένο κάθε φορά τμήμα της οδού, στο οποίο θα πραγματοποιούνται εργασίες και η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από παράπλευρες οδούς.

Για την εφηβεία

Στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου και με αφορμή το νέο βιβλίο της κ. Κικής Τζωρτζακάκη-Λυμπεροπούλου (Αρκαδικής καταγωγής) ” Τι σημαίνει εφηβεία σήμερα”, θα πραγματοποιηθεί ομιλία-συζήτηση, με θέμα ”Από πότε πρέπει να ξεκινά η προετοιμασία μας για την εφηβεία των παιδιών μας”. Την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013, στις 7,30 μ.μ.

Χαμογελάτε

Δικηγόρος: Και είχε τρία παιδιά, έτσι δεν είναι;
Μάρτυρας: Ναι.
Δικηγόρος: Πόσα ήταν αγόρια;
Μάρτυρας: Κανένα.
Δικηγόρος: Υπήρχε κανένα κορίτσι;
Μάρτυρας: Κύριε Δικαστά, νομίζω χρειάζομαι άλλον δικηγόρο. Μπορώ να πάρω άλλον;

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>