Νοσοκομεία και περίθαλψη σε καιρό κρίσης (2)

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών

Δεν έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια, όταν στο Ιπποκράτειο Αθηνών ολοκληρώνονταν, μετά Βαΐων και κλάδων, οι εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου. Ο αέρας ανανέωσης και το κλίμα ευφορίας, για το αισίως 90 ετών νοσοκομείο, δεν κράτησε πολύ. Η οικονομική κρίση και η κακοδιαχείριση προσγείωσαν τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επισκέπτες ασθενείς του ΕΣΥ σε μια νέα ζοφερή πραγματικότητα.

Οι νεόδμητοι θάλαμοι κλινών και ο κλιματισμός έχουν μικρή σημασία όταν ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να προσφέρει στους ασφαλισμένους βασικά πράγματα, όπως γάζες, επιδέσμους ή ένα κρεβάτι για να νοσηλευτεί σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς. Πριν από μερικές ημέρες υπήρξε καταγγελία στον ΣΚΑΙ βάσει της οποίας ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μετέβη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθηνών, κατά την διάρκεια εφημερίας του. Η σύζυγος του καταγγέλοντος έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού της και χτύπησε το χέρι της. Έπειτα από πολύωρη αναμονή, η γυναίκα εξετάστηκε από τους γιατρούς. Διαπιστώθηκε πως είχε υποστεί μια απλή κάκωση. Προς έκπληξη του ηλικιωμένου ζεύγους, ο γιατρός τους πληροφόρησε ότι «δεν βρίσκουμε γάζες στο νοσοκομείο και θα πρέπει να πάρετε μόνοι σας από κάποιο εφημερεύον φαρμακείο».

Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη των περισσότερων νοσοκομείων της χώρας.

Ο γιατρός κ. Κωνσταντίνος Μπάνιας βρίσκεται στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου από το 2010. Έκτοτε προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην οικονομική εξυγίανση του νοσοκομείου και την ποιοτική περίθαλψη των ασθενών. Βάσει των επίσημων στοιχείων, οι λειτουργικές δαπάνες του ιπποκράτειου μειώθηκαν από το 2009 εως το 2012 κατά 25 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπανή, «το 2009 οι δαπάνες ξεπερνούσαν τα 72 εκατομμύρια ευρώ. Το 2012 περιορίστηκαν στα 47 εκατομμύρια». Η υπερκοστολόγηση βασικών υλικών οδήγησε τα περασμένα χρόνια σε τρομακτική αύξηση των δαπανών. Πάρτε για παράδειγμα το κόστος για την προμήθεια υγειονομικού υλικού. Το 2009 έφτανε τα 28 εκ. 407 χιλιάδες ευρώ ενώ για το 2012 καταβλήθηκαν προς τους προμηθευτές μόλις 15 εκ. 507 χιλιάδες ευρώ.

Μεγάλη μείωση επετεύχθη και στο μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή η οποία φτάνει το 45%. Το 2012 υπολογίζεται σε 1.127 ευρώ έναντι 2.000 ευρώ το 2009.

Παράλληλα, η διοίκηση καλείται να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη επισκεψιμότητα του νοσοκομείου η οποία μόνο στις εισαγωγές παρουσίασε άνοδο για το 2012 κατά 13,5%. Ειδικότερα, στο καρδιολογικό τμήμα της κλινικής το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκτιμά ότι η προσέλευση έχει αυξηθεί κατά 50%! Όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα διογκώνονται κατά την διάρκεια των εφημεριών του νοσοκομείου με τις 478 ανεπτυγμένες κλίνες του νοσοκομείου να μην επαρκούν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Όπως αναφέρει ο κ. Μπανής «όλο το 2012 δώσαμε μεγάλη μάχη και καταφέραμε να μην βγουν ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου».

Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει και από τα λεγόμενα των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Αθηνών. «Η κατάσταση είναι οριακή» υποστηρίζουν. «Επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των ασθενών, κάνουμε την δουλειά μας αλλά με ελλείψεις που εμφανίζονται σε βασικά υλικά. Ειδικά τις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου, τα περιστατικά που καταφθάνουν στα εξωτερικά ιατρεία είναι πάρα πολλά».

Τα δύσκολα όμως έρχονται το 2013 όπου βάσει του μνημονίου ζητείται η περαιτέρω μείωση 25% στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Στην περίπτωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, υπάρχει η σκέψη το 13.5% να προέρχεται από τις αγορές υγειονομικού υλικού και το υπόλοιπο ποσοστό από την περιορισμό του κόστους φύλαξης, σίτισης και λοιπών λειτουργικών δαπανών. Το ζητούμενο όμως είναι κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών δίχως να θιγεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Γράφει ο Πέτρος Κιρκιλής

Πηγή: http://www.skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *