Νέα από Αρκαδία. Οι αιώνιοι … φοιτητές

 

Τα φοιτητικά τους έγγραφα… θα πρέπει να ξεσκονίσουν  κάποιοι  από τους «αιώνιους» φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, αν  θέλουν σύντομα να πάρουν πτυχίο, διαφορετικά η διαγραφή τους είναι προ των πυλών. Πρόκειται για όλους εκείνους που έως τώρα είχαν βάλει τις σπουδές τους σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα, αλλά πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ έχει θέσει  ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των σπουδών. Έτσι, είναι άγνωστο αν θα υπάρξει  κύμα επιστροφής στα αμφιθέατρα από αιώνιους σε μια… νέα προσπάθεια να πάρουν το πτυχίο τους. Ίσως αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι – «αιώνιοι» φοιτητές θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους άμεσα, ώστε να ενισχύσουν τα προσόντα τους ενόψει των αλλαγών στο Δημόσιο (μισθολόγιο, προαγωγές κ.ά.).

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας προχθές για την αύξηση του αριθμού των αιώνιων φοιτητών και στο δικό μας Πανεπιστήμιο, σίγουρα δεν κολακεύει την εκπαιδευτική διαδικασία της χώρας μας.

Δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε  τη θεωρία των «τεμπέληδων», αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει επειγόντως σε αυτό το επίπεδο, καθώς  η χαλαρότητα οδηγεί σταδιακά στην εγκατάλειψη των σπουδών. Και η εγκατάλειψη οδηγεί στην  απογοήτευση με τελικό αποτέλεσμα  το φρικτό συναίσθημα ότι είσαι εκ των προτέρων απόβλητος σε μια αγορά που είναι πολλαπλώς κορεσμένη.

Ξέρουμε ότι αρκετοί φοιτητές εργάζονται για τα προς το ζην, γεγονός που καθυστερεί την ολοκλήρωση των σπουδών τους.  Όμως αυτοί είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη  για ορισμένες αξιόπιστες μελέτες που να μας δείχνουν πόσοι πραγματικά εργάζονται ώστε να μη χρησιμοποιείται παραπλανητικά αυτό το μέγεθος για να νομιμοποιηθεί η αντιπαραγωγική ζωή ενός τμήματος του φοιτητικού πληθυσμού και για να δίνονται δημόσιες υποτροφίες ή να γίνονται άλλες θεσμικές διευκολύνσεις σε αυτούς που πράγματι τις έχουν ανάγκη.
Αν μέσα σε όλα αυτά λάβει κανείς υπόψη του και τον άρρωστο κομματισμό που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τότε θα έχει κάπως προσεγγίσει αυτό το παράδοξο φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών, που δεν τιμά τον εκπαιδευτικό κόσμο.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Πρέπει να μειωθούν οι αιώνιοι φοιτητές γιατί είναι ένα μέγεθος που καταστρέφει τη γνώση και μειώνει έντονα την αποδοτικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Και δεν τιμά νεότευκτα πανεπιστήμια σαν το δικό μας.

 

 

Ικανοποίηση

Τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση ο Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Παναρκαδικού νοσοκομείου κ. Δημήτρης Χρυσός από την ανέλπιστη δωρεά «Γκουντάνη», για τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Παναρκαδικό νοσοκομείο. Ήταν όνειρο ζωής για τον κ. Χρυσό αυτή η  δωρεά και μέχρι προ τινος εθεωρείτο ανέφικτη, τουλάχιστον από πλευράς δημόσιου τομέα. Αναβαθμίζει το νοσοκομείο μας και το καθιστά πραγματικά Περιφερειακό, υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Υγείας θα στέρξει και θα το  στελεχώσει με το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό.

Αυτό έχει πλέον τον τελευταίο λόγο.

Τι θα κάνει

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο, εφόσον οργανωθεί κανονικά  και λειτουργήσει  σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές θα  είναι από τα πλέον σύγχρονα της Ελλάδας. Εκεί  θα μπορούν να διενεργηθούν όλες οι διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις, μεταξύ των οποίων πλήρης καρδιακός καθετηριασμός, στεφανιογραφία, αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων με τοποθέτηση stents κλπ. Χρειάζεται όμως ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό εξειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο, ώστε να παρακολουθεί στενά τις νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η άρτια και ασφαλής διεκπεραίωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων.

Ανανεώσιμες πηγές
Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου στις 26 και 27 Ιανουαρίου στο χώρο του ΚΠΕ. Θέμα του σεμιναρίου «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτοδιαχείρισή τους». Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία- δράσεις δια βίου μάθησης για τους ενήλικες» .

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 40 ενήλικες της τοπικής και ευρύτερης περιοχής και στόχος του είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις ΑΠΕ και για την αυτοδιαχείρισή τους και η διάχυση της απαραίτητης γνώσης και πρακτικής για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου.
Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ευχαριστίες

Με τη ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ως Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, ο κ. Πέτρος Μισθός  για δεύτερη συνεχή θητεία, ευχαριστεί  από καρδιάς όλους όσοι  πίστεψαν στην προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και υπόσχεται να συνεχίσει  με περισσότερη όρεξη και πείσμα, θέτοντας νέους στόχους σε μια εποχή που τα δεδομένα στον εκπαιδευτικό χώρο και όχι μόνο, συνεχώς αλλάζουν. Στοχεύουμε, λέει στο μήνυμά του ο κ. Μισθός,  στη συνεχή, τακτική και αδιάλειπτη επαφή με τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους και επιζητούμε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων, που δυσχεραίνουν τη σχολική ζωή.

Κατάθεση πινακίδων

Τις 2.300 έφτασαν  οι πινακίδες που κατατέθηκαν μέχρι προχθές  το μεσημέρι στη ΔΟΥ Καλαμάτας, οπότε έληξε ο χρόνος παράτασης που είχε δοθεί. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που ακινητοποιούνται προσωρινά με τον τρόπο αυτό, είναι μεγαλύτερος από τις προηγούμενες χρονιές (πέρσι είχαν κατατεθεί 1.500 πινακίδες), κάτι που αναδεικνύει την αδυναμία περισσότερων ιδιοκτητών οχημάτων να τα συντηρήσουν και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας τους. Στα καθ ημάς και σύμφωνα με στοιχεία της ΔΥΟ Τρίπολης, έχουν κατατεθεί περί τις  1.150 πινακίδες, εκ των οποίων 830 κατατέθηκαν μόνο το Δεκέμβριο. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και  πέρυσι.

Χαμογελάτε

Επιθυμίες του Μεγαλέξανδρου

Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του…

1. Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής. 2. Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει [ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους] να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του. 3. Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων…

Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι. Ο Αλέξανδρος του εξήγησε: …

1. Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν! 2. Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν! 3. Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

 

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Οι αιώνιοι … φοιτητές”

  1. Απο τη μια ο Αλεξανδρος ο ΜΕΓΑΣ και ενας λαος που μεγαλουργησε !

    Και απο την αλλη ενα ματσο καραγκιοζηδες που γυροφερνουν μια λιστα !!!

    Για θυμιστε μου λιγακι τη σχεση μας με τους αρχαιους ;.;.;.;.;.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *