Ποια Ταμεία αρνούνται ένα νέο «κούρεμα»

Της Χριστινας Kοψινη

Τι θα πράξουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με το νέο «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν; Με δεδομένο τον εθελοντικό χαρακτήρα (βάσει των διαβεβαιώσεων Στουρνάρα) της συμμετοχής στη νέα διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων που αποτελεί προϋπόθεση της συμφωνίας του τελευταίου Eurogroup, καταγράφονται δύο γραμμές:

Η πρώτη διατυπώθηκε ήδη από τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Ροβ. Σπυρόπουλο, αποτυπώνοντας την τάση που επικρατεί στα χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ). Δηλαδή τα ελλειμματικά ΝΠΔΔ, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις συντάξεις του μήνα και εξαρτώνται κυρίως από τις μηνιαίες εισροές και όχι από τα αποθεματικά. Αυτά τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στην ανταλλαγή. Ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος εκτιμά πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την καταβολή συντάξεων, καθώς τα 700 εκατ. ευρώ σε ομόλογα που κατέχει το Ιδρυμα λήγουν σε 30 χρόνια. «Δεν διασφαλιζόμαστε από τα ομόλογα, αλλά από τα εισπραττόμενα», δηλώνει χαρακτηριστικά, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται, είναι αρνητικό, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γ. Κουτρουμάνη, στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, οι φορείς με σοβαρό χρηματοδοτικό πρόβλημα δεν συνιστούν την κρίσιμη μάζα στα προς ανταλλαγή ομόλογα. Από την ονομαστική αξία των 14 δισ. ευρώ (8 δισ. στον κοινό λογαριασμό που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς που διατηρούν εκτός ΤτΕ), πάνω από τα 2/3 της αξίας των εναπομεινάντων, μετά το προηγούμενο «κούρεμα», κατέχονται από τους φορείς που δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, το ΤΕΑΥΠ. Αυτοί οι φορείς ούτε που το… διανοούνται. Κι όχι μόνο διότι δεν τους ικανοποιεί το γεγονός της είσπραξης του 1/3 από τις αξίες που σταδιακά λήγουν μετά το 2022 και έως το έτος 2040.

Ταυτοχρόνως, θα απολέσουν και τις προσόδους με τις οποίες σήμερα καλύπτουν τις δαπάνες των συντάξεων. Επί παραδείγματι, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (κατέχει ομόλογα 800 εκατ. ευρώ) εισπράττει προσόδους ύψους 12 εκατ. ευρώ ετησίως (από 60 εκατ. που εισέπραττε πριν από το προηγούμενο «hair cut») και με αυτό το ποσό χρηματοδοτεί τις συντάξεις (ύψους 70 εκατ. τον χρόνο). Η διοίκηση εκτιμά πως με τη νέα ανταλλαγή η πρόσοδος θα μειωθεί στα 4 εκατ., ενώ τα αποθεματικά θα αφανιστούν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_02/12/2012_503704

3 thoughts to “Ποια Ταμεία αρνούνται ένα νέο «κούρεμα»”

  1. Μπα ο κος Κουτρουμάνης αντίθετος σε κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων!!! Απίστευτο!!!Πριν από 10 μήνες ξέσκισαν μαζί με τον Μπένυ τον μισθο-συνταξοφάγο τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων!! Και τώρα στην αντιπολίτευση είναι αντίθετος στο κούρεμα!!!
    Να τους χαιρόμαστε μαζί με τον υποτιθέμενο πρωθυπουργό της μπανανίας -χώρας μας ο οποίος χωρίς ντροπή όταν τον ρώτησαν γιά τις μετεκλογικές του κωλοτούμπες όσον αφορά το μνημόνιο είπε ανερυθρίαστα το αμίμητο ” ουδείς αναμάρτητος” .Α,να μην ξεχάσω και τον σκληρό διαπραγματευτή!!!! κο Κουβέλη .Που ψηφίζει τα μέτρα αντιδρώντας!!!
    Να τους χαίρεστε και να τους ξαναψηφίσετε!

  2. ΣΩΣΤΑΑ !!!

    Γιατι ολο οι αλλοι μας φταινε που υπαρχουν τετοια ξοανα στο τιμονι της χωρας !
    Λες και δεν θυμομαστε ποιος ηταν ΥΠΕΞ οταν υπεγραψε να μπουν αθροα ολοι αυτοι οι ξενοι στη χωρα .
    Κα τωρα κοπτεται να τη σωσει …Αλλα απ’οτι φαινεται κανεις δεν θυμαται τις ηλιθιοτητες που εκανε νεοτερος (ουτε εμεις ,ουτε και ο απαραδεκτος Πρωθυπουργος μας )…

    Ξερεις ,συμφωνα με την απαντηση : “…αν τους ξαναψηφισω να μου κοπει το χερι απ’τη ριζα …” ,το 70% του πληθυσμου θε επρεπε να ειναι αναπηροι !!!

    Αυτοι ( οι πολιτικοι ) ειναι η τιμωρια αυτου του ανεκδιηγητου λαου …

  3. Και να ποιος ειναι και ο πολιτισμος μας .
    Να κλεβουμε και να διαλυουμε τη χωρα επειδη εχουμε οικονομικα προβληματα …
    Οπως καναμε παντοτε !

    http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/iliakis-protomi-660.png

    Να ξανακουσω κανεναν να λεει για την αξιοπρεπεια και το φιλοτιμο του Ελληνα …

    Γυφταρια !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *