Περικοπές στα συνέδρια της Υγείας

Λιγότερες ευκαιρίες για επιμόρφωση, «σύσφιγξη» των σχέσεων με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας, αλλά και… απόδραση από την καθημερινότητα, έχουν τα τελευταία δύο χρόνια οι Ελληνες γιατροί. Αιτία είναι η κατά 50% μείωση του αριθμού των ιατρικών συνεδρίων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, ενώ ειδικά για το εξωτερικό τα συνέδρια ελληνικών φορέων «έχουν κοπεί με το μαχαίρι».

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) -που είναι η αρμόδια αρχή για την έγκριση διεξαγωγής ενός συνεδρίου- το 2011 δέχθηκε 1.088 αιτήσεις για συνέδρια, έναντι 2.000 αιτήσεων το 2010, ενώ από τις αρχές του 2012 έως και τις 20 Νοεμβρίου έχουν κατατεθεί μόλις 670. Εκτός όμως από τον αριθμό των συνεδρίων μειωμένοι ήταν και οι προϋπολογισμοί τους. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ιωάννης Τούντας, στη Βουλή, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, οι προϋπολογισμοί των συνεδρίων για τα οποία έγιναν αιτήσεις ήταν μειωμένοι κατά 40% το 2011 σε σχέση με το 2010.

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο ΕΟΦ σε ό,τι αφορά την έγκριση συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό ειδικά όταν προτείνονταν, για ευνόητους λόγους, περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος όπως Μαρόκο, Αγία Πετρούπολη, Μαυροβούνιο κ.ά. Ετσι, το 2011 και το 2012 εγκρίθηκαν συνέδρια ελληνικών φορέων μόνο σε Κύπρο και Κωνσταντινούπολη και αυτό -σύμφωνα με τον ΕΟΦ- «για εθνικούς λόγους». Το 2011 εγκρίθηκαν έξι εκδηλώσεις στην Κύπρο και τρεις στην Κωνσταντινούπολη και το 2012 τέσσερις στην Κύπρο και δύο στην Κωνσταντινούπολη.

Ως αιτία για τις μειώσεις αυτές αναφέρεται το νέο αυστηρό πλαίσιο που έθεσε ο ΕΟΦ το φθινόπωρο του 2010 ως προς τις προϋποθέσεις για την έγκριση διεξαγωγής επιστημονικής εκδήλωσης. Ωστόσο και οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είχαν, ούτως ή άλλως, αποφασίσει να «σφίξουν το ζωνάρι» σε ό,τι αφορά τα έξοδά τους για χορηγίες συμμετοχής γιατρών σε συνέδρια.

Ο ΕΟΦ την περασμένη Δευτέρα προχώρησε στην έκδοση νέας εγκυκλίου με ακόμα περισσότερους περιορισμούς. Ειδικότερα, δεν μπορεί ένας γιατρός να παίρνει «πράσινο φως» από φαρμακευτική εταιρεία για τη συμμετοχή του σε περισσότερα από πέντε συνέδρια τον χρόνο, ενώ το αντίστοιχο όριο για τα συνέδρια εξωτερικού είναι τα τρία, εκ των οποίων τα δύο «οπωσδήποτε στην Ευρώπη». Επίσης, θεσπίζεται ηλεκτρονική πιστοποίηση της συμμετοχής του γιατρού στις εργασίες του συνεδρίου (να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 60% των ωρών του), ενώ ορίστηκε και πλαφόν στις χορηγίες των εταιρειών και στα ημερήσια έξοδα γιατρού με τα οποία «επιχορηγείται» για να συμμετάσχει σε συνέδριο.

Tης Πεννυς Μπουλουτζα

http://www.skai.gr/news/health/article/218597/perikopes-sta-sunedria-tis-ugeias/

One thought to “Περικοπές στα συνέδρια της Υγείας”

  1. 1) ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες για την αποζημίωση των ασφαλισμένων σε ότι αφορά τα φάρμακά τους (δικαιολογητικά), λόγω της επίσχεσης των φαρμακοποιών.
    2) ΑΝΑΣΤΟΛΗ (ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ) ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
    3) ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΔΚΥ

    http://greekdoctors.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *