Η πανσέληνος ξυπνάει μέσα μας… τον λυκάνθρωπο

Ορισμένοι άνθρωποι γίνονται πιο βίαιοι και εμφανίζουν συμπεριφορά παρόμοια με αυτήν των λυκανθρώπων όταν έχει πανσέληνο, δηλώνουν Αυστραλοί επιστήμονες.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Calvary Mater Newcastle Hospital, βόρεια του Σίδνεϊ, βρήκε ότι από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009 εισήχθησαν στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου 91 ασθενείς με διαταραχή οξείας βίαιης συμπεριφοράς, παρόμοιας με των λυκανθρώπων.

Από τους 91 ασθενείς, οι 21 (23%) εισήχθησαν ενώ είχε πανσέληνο – αριθμός διπλάσιος από ό,τι σε άλλες φάσεις του φεγγαριού, αναφέρει η Leonie Calver, κλινική ερευνήτρια σε θέματα τοξικολογίας.

«Ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς επιτέθηκαν στο προσωπικό σαν ζώα, δαγκώνοντας, φτύνοντας και γρατζουνίζοντας» δηλώνει. Οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε καταστολή και σωματικό περιορισμό για να προστατευθούν.

Η μελέτη της κ. Calver, η οποία δημοσιεύεται στο Medical Journal of Australia, αναφέρει: «Θα μπορούσε κάποιος να τους συγκρίνει με τους λυκάνθρωπους του παρελθόντος, που λέγεται ότι επίσης εμφανίζονταν με την πανσέληνο».

Η μυθολογία των λυκάνθρωπων, επισημαίνει, περιλαμβάνει αναφορές για άτομα που έτριβαν μια «μαγική αλοιφή» στο δέρμα τους ή εισέπνεαν ατμούς για να προκαλέσουν τη μεταμόρφωση από άνθρωπο σε κτήνος.

Τα κύρια συστατικά της αλοιφής, εξηγεί η κ. Calver, ήταν μπελαντόνα και στρύχνος, φυτά που μπορούν να προκαλέσουν παραλήρημα, ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες μεταμόρφωσης.

Ωστόσο, ο «σύγχρονος λυκάνθρωπος» χρησιμοποιεί διαφορετικά φίλτρα: περισσότεροι από 60% των ασθενών που εξετάστηκαν στη μελέτη της βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι τα άτομα με βίαιη και οξεία διαταραχή συμπεριφοράς είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στο τμήμα επειγόντων όταν έχει πανσέληνο» καταλήγει η κ. Calver.

Πηγή:

Telegraph

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *