Νέα από Αρκαδία. Η δύναμη του πολιτισμού

 

Τελικά, ο πολιτισμός μπορεί να κάνει το θαύμα του. Μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις, προσωρινά, κάθε βιοτική μέριμνα, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Το έζησαν όσοι βρέθηκαν το περασμένο διάστημα του Ιουλίου και του Αυγούστου στο θεατράκι του Αγιώργη και ήρθαν σε επαφή με καλλιτέχνες δοσμένους στην τέχνη τους, αλλά και με κάποια  κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας.

Για λίγο, ξεχάσαμε το δύσκολο καλοκαίρι που όλοι βιώνουμε,  καθώς  δεν κυριάρχησαν στις παρέες οι συζητήσεις για τη μειωμένη κατανάλωση. Για δυο μήνες, ήταν σαν να βρισκόμαστε σ’ ένα άλλο καλοκαίρι, μερικά μόλις χρόνια πριν.

Αρκούσαν οι μαγικές εικόνες από το  “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κατερίνας Γιαννίκη την Κυριακή 26 Αυγούστου, χόρταιναν οι ερμηνείες των ηθοποιών και αποτύπωναν ένα γαλήνιο χαμόγελο στα χείλη πολλών θεατών. Ήταν μια επιστροφή στον λόγο, στο κείμενο, στις λέξεις.

Σ’ έναν λόγο διαφορετικό από τον πολιτικό που ακούμε τα τελευταία χρόνια. Σ’ έναν λόγο πιο ακριβό από ολόκληρο το χρέος αυτής της χώρας. Σε μια ποίηση υψηλή, που κάποτε διέπλαθε τους ανθρώπους. Θυμίζοντάς μας, χωρίς κραυγές και χωρίς ύβρεις, πολλά απ’ όσα γύρω μας έχουν πια ευτελίσει ήθη και συμπεριφορές.

Αν μπορούσε κανείς να στρέψει λίγο το βλέμμα του στα πρόσωπα των θεατών την ώρα της παράστασης “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Σαίξπηρ, θα έβλεπε αυτό που μας έχει λείψει περισσότερο στο διάστημα της κρίσης. Γαληνεμένα βλέμματα, χαμογελαστά πρόσωπα, ανθρώπους ικανοποιημένους.

Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, για να πολλαπλασιαστούν –έστω προσωρινά– τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων, αξίζει να δοθεί η δέουσα προσοχή στον πολιτισμό. Τόσο στην τελική καλλιτεχνική πρόταση, όσο και στη διαδικασία που εκπαιδεύει, που δημιουργεί θεατές και ακροατές με κριτήριο και ευαισθησία. Δεν χρειάζονται πάντα πολλά χρήματα γι’ αυτό. Χρειάζεται όραμα, εμπιστοσύνη στο ταλέντο και στη φαντασία, στήριξη των συλλογικοτήτων και των καλών ιδεών. Και, φυσικά, μέριμνα για το κοινό που θέλει, αλλά δεν μπορεί να τα απολαύσει.

 

 

Για τη θέρμανση

Με ομόφωνο ψήφισμά του  το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, υπακούοντας  σε αντίστοιχο αίτημα της Ένωσης Βενζινοπωλών Αρκαδίας ζητά από την  κυβέρνηση  την ένταξη του Νομού στη ζώνη εκείνη που θα επιτρέπει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί αρμοδίως, θα πρέπει ο Νομός Αρκαδίας να ενταχθεί στην κατηγορία πόλεων που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων ενώ οι χειμερινές καιρικές συνθήκες διαρκούν πάνω από 7 μήνες και πλήττουν οικονομικά τους πολίτες του Νομού.

Έλεγχοι

Έλεγχοι και πάλι έλεγχοι σε καταστήματα για την εύρυθμη και σύμφωνα με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, λειτουργία της πόλης. Πολλές οι παραβάσεις που καταγράφηκαν, κυρίως για μη κατοχή άδειας κοινόχρηστων χώρων, που έχει σχέση με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Ι. Ναός Ευαγγελίστριας

Σε από κοινού συμφωνία για την τακτική λειτουργία  του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας κατέληξαν Μητροπολίτης και Διοικήτρια του νοσοκομείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Σιουρούνη  η λειτουργία του εν λόγω Ιερού Ναού θα γίνεται ανά δεύτερη Κυριακή καθώς και όλες τις μεγάλες Εορτές της Εκκλησίας μας.

Αρχαιολογικά

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Το αρχαιολογικό έργο στην Πελοπόννησο”, θα λάβει χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης, το διάστημα 7-11 Νοεμβρίου 2012.

Το Συνέδριο θα αφορά τα τμήματα: Προϊστορικό, Κλασσικό, Βυζαντινό – Μεσαιωνικό – Νεότερο, ενώ ως ειδικό θέμα θα συζητηθούν και οι Υδάτινοι Πόροι. Οι συνεδρίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα γίνονται πρωί και απόγευμα (9:00 π.μ.-2:00 μ.μ. και 5:00 μ.μ.-7:30 μ.μ.).

Γιορτή Μητροπολίτη

Του Αγίου Αλεξάνδρου χθες και ο μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος εόρτασε την εορτή του στο χωριό του Πάπαρι, με αρχιερατικό συλλείτουργο, όπου παραβρέθηκαν οι μητροπολίτες   Σύρου Δωρόθεος,   Πατρών Χρυσόστομος, Γόρτυνος Ιερεμίας,  Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ιλιού Αθηναγόρας  και ο Επίσκοπος  Ανδρούσης Θεόκτιστος. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης χειροτόνησε σε πρεσβύτερο το διάκονο  Γερμανό Μίχο.

Στη συνέχεια, στην πλατεία του χωριού, τελέστηκε τρισάγιο των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος, αγωνισαμένων και πεσόντων προγόνων μας και ιδιαιτέρως του Πολεμάρχου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και έγιναν  τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινου μνημείου, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,  έργο του Καλλιτέχνη Μιχαήλ Μπιράτση,  αφιερωμένο και σε όλους όσοι συγκρότησαν  το πρώτο Ελληνικό Στρατόπεδο  στο χωριό  Πάπαρι την 6ην Απριλίου 1821. Το έργο είναι  προσφορά  του επιχειρηματία  κ. Ευαγγέλου Κασσελά, τον οποίο ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος  τίμησε απονέμοντάς του, το Χρυσό Σταυρό των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

Καταγγελία

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, με ψήφισμά του,  καταγγέλλει την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση γιατί  «η αντιλαϊκή τους πολιτική , πετάει έξω από τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς 53.000  παιδιά. Στην Αρκαδία, αναφέρει το ψήφισμα,  από αυτό το πρόγραμμα που διαχειρίζονται νομικά πρόσωπα των Δήμων, μένουν έξω 137 παιδιά.. Γι αυτό και απαιτεί, μεταξύ άλλων:  Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία για όλους. Να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός στους Δήμους. Να παρθούν άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Να ενταχθούν κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή όλων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Χαμογελάτε

Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων. Αριστοτέλης

Περισσότεροι νόμοι = λιγότερη δικαιοσύνη.  Κικέρων

Όταν η Ευρώπη ανοίγει το στόμα της, είναι για να χασμουρηθεί. Φρανσουά Μιτεράν

Το ψέμα τρώγεται καλομαγειρεμένο, η αλήθεια ωμή.  Ι. Ευαγγέλου

Ο άνδρας δημιουργεί την ζωή του, η γυναίκα δικαιολογεί την δική της. Αίσωπος

Οι επισκέπτες πάντα δίνουν χαρά.  Άλλοι όταν έρχονται και άλλοι όταν φεύγουν. Sam Ewing

Ο άνθρωπος παντρεύεται από έλλειψη γνώσης,  χωρίζει από έλλειψη υπομονής  και ξαναπαντρεύεται από έλλειψη μνήμης. Ανώνυμος

Οι Σινωπείς με καταδίκασαν να φύγω κι εγώ τους καταδίκασα να μείνουν.  Διογένης ο Κυνικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *