Πόλεμος για το φάρμακο

Σταμάτησαν την πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) από σήμερα, Πέμπτη, οι φαρμακοποιοί της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Μαγνησίας και της Κρήτης. Έτσι οι χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν στο σύνολό τους το κόστος του φαρμάκου που έχουν ανάγκη να πάρουν.

Ήδη από την τσέπη τους πληρώνουν τα αναγκαία φάρμακα οι ασφαλισμένοι σε Εύβοια και Φλώρινα.
«Πήραμε την απόφαση αυτή, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον τα όρια αντοχής μας. Πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, αφού αδυνατούν να καλύψουν τις άμεσες λειτουργικές τους ανάγκες» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τζίρος των φαρμακείων στα Χανιά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει πέσει σε ποσοστό 40- 50%.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση των συλλόγων των φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, τα φαρμακεία «βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών».

Κατανόηση και ψυχραιμία συνιστά ο υπουργός Υγείας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, από την Τρίπολη όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της Παναγίας, έστειλε μήνυμα στους φαρμακοποιούς, υπογραμμίζοντας ότι, «συνιστώ στους συλλόγους των φαρμακοποιών και στους φαρμακοποιούς να επιδείξουν κατανόηση, ψυχραιμία και διάθεση συνεργασίας, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Πρόσθεσε ότι, «εάν ο καθένας επιχειρεί από τη δική του θέση την οποιαδήποτε μορφή εκβιασμού, τότε λυπούμαι, πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί η χώρα σε περισσότερο επώδυνες καταστάσεις από αυτές που ζούμε σήμερα».

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλει συνολικά 117 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς για τις ιατρικές συνταγές οι οποίες εκτελέστηκαν τον Μάιο και άλλα 145 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του Ιουνίου.

Όσο για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αυτός ζητεί από το Υπουργείο Υγείας την εξόφληση των οφειλομένων έως τις 25 Αυγούστου, οπότε θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου, για να αποφασιστεί η έναρξη κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Έρχεται η σειρά των ιατρών

Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει και οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατροί για τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, εάν δεν καταβληθούν -όπως είχαν δεσμευθεί το Υπουργείο Υγείας και το Ταμείο – 10 εκατ. ευρώ που αφορούν στις αμοιβές τους για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2012. Η προθεσμία που έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, και ο πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , Γεράσιμος Βουδούρης, για την εξόφληση των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού έληξε χθες.

Με κινητοποιήσεις από 1/9/2012, προειδοποιεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.), εάν δεν υπάρξει έως τότε σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τη διαδικασία αποπληρωμής κάθε μήνα λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρών με τον Οργανισμό.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ι.Σ.Α. θα συνεδριάσει στις 23 Αυγούστου, για να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες και το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης- Φλώρα Πέτση

http://www.zougla.gr/greece/article/polemos-gia-to-farmako

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *