Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ)Καταγγελία για προσφορές on-line από οδοντιατρικές εταιρείες-μαϊμού

Αιτία για την κίνηση αυτή είναι, όπως αναφέρει το δ.σ. του Συλλόγου, τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί με πρωταγωνιστές κάποιους επιτήδειους, οι οποίοι με τη μορφή εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν διαθέτουν καν τη νομική μορφή σύστασης οδοντιατρικής εταιρείας βάσει του Νόμου, υποκαθιστούν την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών, εξαπατώντας τους πολίτες.
Μάλιστα, στόχος του Συλλόγου είναι να σταματήσει τον πρωτοφανή διασυρμό του λειτουργήματος του οδοντιάτρου και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, θα εξαντλήσει κάθε πειθαρχική διαδικασία ελέγχου αθέμιτης συμπεριφοράς όσων οδοντιάτρων – μελών του συναλλάσσονται με τέτοιου είδους εταιρείες.
«Καταθέσαμε τη μήνυση ως απάντηση του Συλλόγου στους συνεχείς διαφημιστικούς, τηλεοπτικούς και διαδικτυακούς βομβαρδισμούς προς το ανυποψίαστο κοινό. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ως ψευδεπίγραφη επικάλυψη τη συνεργασία τους με γιατρούς και οδοντιάτρους, και με έντεχνη και συγκεκαλυμμένη προβολή και παροχή ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών υγείας, η οποία συντελείται υπό τον μανδύα της εμπορικής εταιρείας. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν μπορούσε να παραμείνει αμέτοχος θεατής», εξηγεί ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Παράλληλα, τονίζει ότι πρόκειται για εταιρείες που δεν διαθέτουν ούτε άδεια άσκησης οδοντιατρικού επαγγέλματος ούτε σχετική άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου, όπως αυτό ρητά απαιτείται από την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία. Επιπλέον, διαφημίζουν την παροχή «φθηνών» ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών υγείας, παραπλανώντας εν γνώσει τους πολίτες, αφού προβάλλουν εκπτωτική προσφορά οδοντιατρικής υπηρεσίας επί πλασματικής αρχικής τιμής και επί ανύπαρκτου τιμοκαταλόγου».
Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι εταιρείες αυτές ισχυρίζονται ότι μία απλή ακτινογραφία κοστίζει σε ιδιώτη οδοντίατρο 40 ευρώ (κάτι που δεν ισχύει), ενώ οι ίδιοι την κάνουν δωρεάν. Επίσης, για ένα προσωρινό σφράγισμα (προστάδιο σφραγίσματος) ισχυρίζονται ότι σε ιδιώτη οδοντίατρο κοστίζει 30 ευρώ, ενώ αυτές το κάνουν με 20 ευρώ και την ίδια στιγμή στον τιμοκατάλογό τους δεν περιλαμβάνεται καν το κανονικό σφράγισμα.
Σύμφωνα με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οι εταιρείες παραπλανούν τους πολίτες, ζητώντας τους να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό υπό τη μορφή πάγιας ετήσιας συνδρομής, για να τύχουν των δήθεν «προνομιακών» τιμών τους, παραβιάζοντας ποινικές διατάξεις των Άρθρων 386 του Π.Κ. περί απάτης και του Ν. 1565/39 που αφορούν τη νόμιμη άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος.
«Η οδοντιατρική υγεία δεν μπορεί να αποτελεί και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως ‘εμπορικό προϊόν’ ούτε ο ασθενής ως ‘καταναλωτής εμπορικής υπηρεσίας’, ιδίως ενόψει της αδυναμίας του ασθενή να προβεί σε έλεγχο της παρεχόμενης οδοντιατρικής υπηρεσίας-προστατευόμενου αγαθού», επισημαίνει ο γραμματέας του ΟΣΘ Βασίλειος Μυλωνάς.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
http://www.makthes.gr

One thought to “Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ)Καταγγελία για προσφορές on-line από οδοντιατρικές εταιρείες-μαϊμού”

  1. Είναι εξαιρετική η τοποθέτηση του ΟΣΘ και ελπίζω να γίνει πράξη, αφού η απελευθέρωση των επαγγελμάτων υγείας ερμηνεύεται “κατά το δοκούν” από τους επιτήδειους, με στόχο το εύκολο κέρδος .

    Εκτιμώ ότι ίσως θα ήταν αποτελεσματικότερη η σύμπραξη και η συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους , για την εξάλεριψη του φαινομένου των μεσαζόντων, που είναι δεδομένο και αυταπόδεικτο ότι παραπλανούν τους πολίτες.

    Τέλος, επειδή το θέμα είναι καθαρά νομικό, καλούνται οι ειδικοί περί τα ιατρο-νμικά να παρέμβουν ά μ ε σ α

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *