ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Υπό διάλυση τα δημόσια νοσοκομεία

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία λειτουργούν οριακά και υπό άθλιες συνθήκες. Στον «Άγιο Παύλο» από χθες δεν μπορεί να γίνει έλεγχος για την ταυτοποίηση ομάδων αίματος εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων, ούτε και μετρήσεις σακχάρου, ενώ στο «Παπαγεωργίου» την περασμένη εβδομάδα ήταν αδύνατον να γίνουν βιοψίες στους ασθενείς, διότι δεν υπήρχαν βελόνες βιοψίας.

Σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν καν σωληνάκια για τους ορούς, με αποτέλεσμα οι γιατροί να επινοούν διάφορους τρόπους για να μπορούν να βάζουν στους ασθενείς τους ορούς χωρίς να τρυπήσουν και να υπάρχει κίνδυνος να χυθεί το φάρμακο. Την ίδια στιγμή, η αναμονή για να κλείσει κάποιος ραντεβού για χειρουργική επέμβαση ή ορθοπεδική εξέταση είναι τεράστια, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κέντρου υγείας Νέας Μηχανιώνας, όπου από τους πέντε παιδίατρους που υπήρχαν έμεινε μόνο μία, η οποία πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους.
Τις καταγγελίες αυτές έκαναν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του ΕΣΥ. Μάλιστα ανέφεραν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει ενίσχυση του ΕΣΥ στην πόλη μας, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει λουκέτο σε δύο σημαντικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων και το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, παρά το γεγονός ότι όταν πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε πάρει τα εύσημα για την επάρκεια στην ανίχνευση και έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός.
Εξάλλου, στα χαρτιά μένει η κατασκευή νέας πτέρυγας στον «Άγιο Παύλο» με χρηματοδότηση μέσω Γ’ ΚΠΣ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί εκεί το «Παναγία» και η πολιτεία να πληρώνει υπέρογκα ποσά για ενοίκιο στον χώρο όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια.
«Το ΕΣΥ καταρρέει, και αυτή τη στιγμή λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των γιατρών, οι οποίοι εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες. Τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς προσωπικό, υποδομές και υλικά, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη αντί να μειωθεί αναμένεται να αυξηθεί, διότι οι περικοπές που γίνονται δεν έγιναν βάσει συνολικού σχεδιασμού», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Παπαστεργίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι γιατροί έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά, καθώς οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ δεν έχουν πληρωθεί καν για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους. Μάλιστα, σε ορισμένα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει ζητηθεί από τους γιατρούς να πλαστογραφήσουν τις εφημερίες που έχουν κάνει και να δηλώσουν… λιγότερες, προκειμένου να ξεπεραστούν «γραφειοκρατικά εμπόδια» μεταξύ διοίκησης και παρέδρου του ελεγκτικού συνεδρίου και να μπορέσουν να πληρωθούν.
«Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης θα κινήσουμε τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες σε βάρος των διοικήσεων των νοσοκομείων που ζητούν πλαστογράφηση εφημεριών και δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα», είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι «θερμός» μήνας για την υγεία, καθώς οι γιατροί προγραμματίζουν πενθήμερη απεργία κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
Για απαξίωση του χώρου της υγείας και για αδυναμία πρόσβασης σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας σε υπηρεσίες υγείας επειδή είναι μακροχρόνια άνεργοι και ανασφάλιστοι, έκανε λόγο το μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ Θεόδωρος Ζδούκος. Παράλληλα, χαρακτήρισε προβληματική τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς το σύστημα συνεχώς κολλά ή πέφτει, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται οι μισοί από τους ασθενείς που εξυπηρετούνταν πριν με το χειρόγραφο σύστημα.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο μόνο να συνταγογραφούμε. Η προβληματική ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε χρόνο για να εξετάσουμε τον άρρωστο. Δεν τον ακουμπάμε τον άρρωστο γιατί δεν προλαβαίνουμε», δήλωσε ο κ. Ζδούκος και πρόσθεσε ότι «οι τραγικές ελλείψεις σε υλικά, προσωπικό και ασθενοφόρα θα οδηγήσουν σε θανάτους και αναπηρίες στο μέλλον. Η ελαττωμένη κάλυψη χρόνιων περιστατικών οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πρόσφατη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας η συμπεριφορά του κ. Λυκουρέντζου ήταν εχθρικότατη. Όσον αφορά τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με μπλοκάκι, η ΕΝΙΘ δεν θα τις δεχτεί, καθώς σημαίνει ότι οι γιατροί δεν θα έχουν καν ασφάλιση, αλλά θα πρέπει να αυτασφαλίζονται.
Για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και εγκαθίδρυση απλήρωτης εργασίας με εκβιαστικό τρόπο (λόγω φτώχειας) μίλησε το μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ Γιάννης Κούτρας.
«Οι ανάγκες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί λόγω και της αυξημένης προσέλευσης των πολιτών. Ωστόσο δεν υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών, ενώ μένουν ακάλυπτα τμήματα και οριακά βγαίνουν οι εφημερίες, οι οποίες μένουν απλήρωτες», είπε ο κ. Κούτρας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να πληρώσει τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους, ενώ αδιαφορεί για τα νοσοκομεία και τα φάρμακα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΙΘ Χρήστο Παπαστεργίου, αύξηση παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο χρηματισμού γιατρών από εταιρείες με στόχο την προώθηση «φαρμάκων-φασόν» (γενόσημα). Μικρές εταιρείες ζητούν από τους γιατρούς να γράψουν το δικό τους φάρμακο, υποσχόμενες διάφορα οφέλη, όπως γινόταν και παλιά με ταξίδια στο εξωτερικό, δωράκια και ποσοστό από τα κέρδη.


 

Κ. Τσιτουρίδης: Υπάρχουν ελλείψεις, φταίνε οι διοικήσεις

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Τσιτουρίδης παραδέχεται στη «Μ» ότι ελλείψεις υλικών υπάρχουν στα νοσοκομεία, ωστόσο την κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που δεν προωθούν τους σχετικούς διαγωνισμούς προμηθειών.
Αναφερόμενος στις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών τονίζει ότι υπάρχει καθυστέρηση και εξηγεί ότι το πρόβλημα έγκειται στους παρέδρους, οι οποίοι ερμηνεύουν διαφορετικά τον σχετικό νόμο. Ο νόμος αυτός ορίζει ένα πλαφόν εφημεριών για κάθε γιατρό, ενώ προβλέπει και όριο υπέρβασης εφημεριών (9%).

Λάθη του νόμου
Ωστόσο, κυρίως στα επαρχιακά νοσοκομεία, οι ελάχιστοι γιατροί που εργάζονται αναγκάζονται να ξεπερνούν ακόμη και το 9%, προκειμένου να μην κλείσουν τμήματα και κλινικές, με τη διαφορά ότι οι πάρεδροι δεν εγκρίνουν την κατάσταση αυτή λόγω του ισχύοντος νόμου. «Το ζήτημα είναι ότι το πλαφόν του νόμου ορίστηκε με βάση τις ανάγκες κλινικών που είναι πλήρως στελεχωμένες και δεν αφορά στο σύνολο των γιατρών και ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος πληρωμής της υπέρβασης του 9% των εφημεριών», λέει ο κ. Τσιτουρίδης. Σχολιάζοντας την απασχόληση γιατρών και νοσηλευτών με μπλοκάκι, υποστηρίζει ότι είναι ένας τρόπος να ενισχυθούν τμήματα και κλινικές σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα το Διδυμότειχο. «Από τη στιγμή που προσλήψεις δεν γίνονται και όταν προκηρύσσουμε θέσεις επικουρικών σε πιο μακρινές περιοχές οι γιατροί δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον, τουλάχιστον το δελτίο παροχής υπηρεσιών είναι ένας τρόπος για να κρατήσουμε ανοιχτά τμήματα και κλινικές που δεν έχουν προσωπικό», τονίζει ο κ. Τσιτουρίδης.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

http://www.makthes.gr/news/reportage/91151/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *