Το φανελάκι – καρδιογράφος!

Παρελθόν θα αποτελούν σύντομα για τα νοσοκομεία οι καρδιογράφοι δίπλα στα κρεβάτια των ασθενών. Και οι καρδιοπαθείς δεν θα χρειάζεται να είναι διαρκώς καλωδιωμένοι.

Ολα αυτά χάρη σε ένα «έξυπνο» μπλουζάκι-καρδιογράφο, το οποίο μπορεί να φορά ο ασθενής και ανά πάσα στιγμή, μέσω ασύρματου δικτύου, ο γιατρός του να παρακολουθεί τους παλμούς της καρδιάς και να κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα. Επίσης, να μετρά τη θερμοκρασία του και να σημαίνει συναγερμό, σε περίπτωση που οι μετρήσεις ξεπεράσουν το φυσιολογικό!

Το μπλουζάκι ονομάζεται Lobin, δημιουργήθηκε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην -ισπανική καταρχάς- αγορά μέσα στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες. Στο ύφασμά του έχει ενσωματωμένα ηλεκτρόδια, τα οποία εφάπτονται στο στέρνο του ασθενούς και μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς κάθε τέσσερα μιλιδευτερόλεπτα.

Ενσωματωμένα στο εσωτερικό της μπλούζας είναι ακόμη ένα θερμόμετρο και ένα επιταχυνσιόμετρο, τα οποία εφάπτονται επίσης στον θώρακα και παρακολουθούν τη θερμοκρασία και τη φυσική δραστηριότητά του.

Τα στοιχεία από όλες τις μετρήσεις αποθηκεύονται σε μία «συσκευή αποθήκευσης» (ΑD), την οποία ο ασθενής μπορεί να έχει στην τσέπη του. Από αυτήν στέλνονται στο κεντρικό ασύρματο δίκτυο του νοσοκομείου κάθε εννέα δευτερόλεπτα. Βασικός σκοπός του Lobin είναι η καταγραφή των παλμών, μέσω των οποίων οι γιατροί φτιάχνουν το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ασθενούς. Χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο, πάντως, το δίκτυο αυτό μπορεί να υπολογίζει ακόμη και το πού ακριβώς βρίσκεται ο ασθενής σε κάθε μέτρηση.
Μάλιστα, σε αντίθεση με παλιότερους παρόμοιους φορητούς καρδιογράφους, το μπλουζάκι των Ισπανών ερευνητών μπορεί ακόμη και να πλυθεί στο πλυντήριο (!) – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την καταπολέμηση των νοσοκομειακών μικροβίων.
Πάντως, εκτός από το νοσοκομείο, θα μπορεί να χρησιμοποιείται και στο σπίτι, προσφέροντας ασφαλή παρακολούθηση στους καρδιοπαθείς, χωρίς την ταλαιπωρία και το κόστος της διαρκούς νοσηλείας. Οι δημιουργοί του Lobin θεωρούν, τέλος, ότι μπορεί να είναι χρήσιμο και στους αθλητές, διαγιγνώσκοντας πιθανές καρδιακές ανωμαλίες.
Μυρτώ Μπούτση

http://www.dimokratianews.gr/content/2616/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *