ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ κ. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

Προς

Τους Προέδρους των ΙΣ

Τα μέλη της ΓΣ του ΠΙΣ

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά.

Η απόφαση Ξανθού για ακύρωση των πρόσφατων εκλογών στον ΠΙΣ, είναι παράνομη και αδικαιολόγητη. Παράνομη διότι βρίσκεται πέρα από τη δικαιοδοσία του. Αδικαιολόγητη για μια σειρά από λόγους που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Επικαλείται ο υπουργός σωρεία ενστάσεων που αφορούν τρία θέματα.

Α. Οι ενστάσεις της κας Ανεμοδουρά και κου Αλιφιεράκη

Οι αγαπητοί συνάδελφοι ενίστανται διότι για την εκλογή τριών οργάνων (Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό Συμβούλιο και εξελεγκτική επιτροπή) υπήρχαν δύο κάλπες και δύο ψηφοδέλτια. Αυτό έγινε γιατί ο νόμος που αυτή η κυβέρνησε ψήφισε, είναι ασαφής και παγίδα καθώς αναφέρει ρητά ότι ο ψηφοφόρος παραλαμβάνει δύο ψηφοδέλτια. Το προηγούμενο ΔΣ ορθά κατά τη γνώμη μας, αποφάσισε να υπάρχουν οι υποψήφιοι για το ΔΣ και την Εξελεγκτική στο ίδιο ψηφοδέλτιο κατά αναλογία όπως ισχύει στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Άλλωστε, αν αποφάσιζε τρία ψηφοδέλτια σε δύο κάλπες ή τρία ψηφοδέλτια σε τρεις κάλπες, θα μπορούσαν κάλλιστα να υποβληθούν ενστάσεις καθώς ο νόμος αναφέρει ρητά πως ο ψηφοφόρος παραλαμβάνει δύο ψηφοδέλτια. Από νομική άποψη, οι ενστάσεις των συναδέλφων μπορούν να εξεταστούν και να κριθούν από τη δικαιοσύνη αλλά είναι ντροπή να τις επικαλείται αυτός που έφτιαξε το νόμο-παγίδα.

Β. Η ένσταση Βαρνάβα-Ψαλτάκου

Η ένσταση αφορά τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα πριν την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Ο νόμος ορίζει ότι το ΔΣ συγκροτείται σε σώμα εντός 8 ημερών, η συγκρότηση έγινε μετά από γνωμοδότηση και παρουσία του νομικού συμβούλου, αν δε γινόταν εντός των χρονικών περιθωρίων θα μπορούσε να προσβληθεί και σε κάθε περίπτωση η ένσταση δεν έχει σχέση με την εκλογική διαδικασία που ακυρώθηκε. Είναι σαφές, ότι η ένσταση αυτή χρησιμοποιείται για να προσδώσει όγκο στην επιχειρηματολογία-φούσκα της παράνομης απόφασης. ( Άλλωστε και στις εκλογές του 2015 η εκλογή προεδρείου είχε προηγηθεί της επικύρωσης των αποτελεσμάτων).

Γ. Οι ενστάσεις που αφορούν την επανακαταμέτρηση σταυρών προτίμησης

Οδήγησαν στη διαδικασία της 15ης Μαρτίου κατά την οποία, άλλαξε μεν η σταυροδοσία, αλλά δεν άλλαξαν τα πρόσωπα που εκλέγονται. Ακολούθησαν εκβιασμοί για ανακατανομή εδρών τους οποίους θεώρησα ότι δεν έπρεπε να κάνω αποδεκτούς. Για πολλούς προφανείς λόγους και για έναν επιπλέον ότι οι εκβιασμοί αυτοί έγιναν στο όνομα προσυνεννόησης με τον υπουργό υγείας.

Στο αιτιολογικό της ακύρωσης αναφέρεται η επιστολή του ΙΣ Πειραιά. Η επιστολή αυτή δεν περιέχει συγκεκριμένες καταγγελίες. Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΙΣ Πειραιά που υπέβαλλε ένσταση επανακαταμέτρησης προς την εφορευτική επιτροπή δεν την κοινοποίησε στον υπουργό υγείας και μετά τη λήξη της επανακαταμέτρησης, παρουσία όλων και με την παρουσία της εφορευτικής επιτροπής δήλωσε ικανοποιημένος.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι δεν εστάλησαν στο υπουργείο τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αλήθεια είναι ότι εστάλησαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως προβλέπει ο νόμος, σε φωτοτυπημένα αντίγραφα όπως γινόταν πάντα. Μας ζητήθηκε να στείλουμε τα πρωτότυπα για έναν και μοναδικό λόγο, για να μας ζητηθούν και τα πρωτότυπα του περιεχομένου της κάλπης, δηλαδή τα ψηφοδέλτια. Αρνηθήκαμε γιατί το αίτημα ήταν παράνομο κι έκρυβε σκοπιμότητες. Όπως ρητά δηλώσαμε το περιεχόμενο της κάλπης ήταν στη διάθεση του υπουργού για να το ελέγξει εντός του ΠΙΣ και παρουσία των νομικών μας και των υπαλλήλων μας. Το υπουργείο επέμενε ωστόσο να του αποσταλεί το περιεχόμενο, προφανώς όχι μόνο για να το ελέγξει…

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο υπουργός δε δέχτηκε ποτέ να μας δει και να ακούσει την άποψη μας γιατί από την πρώτη στιγμή μεθόδευε την ακύρωση των εκλογών. Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής σε δήλωση του το ομολόγησε ο ίδιος: Δεν του άρεσαν αυτοί που εξελέγησαν και η πολιτική που είδε να αναπτύσσουμε τις 40 μέρες που έχουμε την ευθύνη του ΠΙΣ. Η απόφαση του υπουργού είναι πέρα για πέρα παράνομη. Στις 2 Μαΐου προσφύγαμε στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης και στις 3 Μαΐου διαβιβάσαμε τις ενστάσεις που έχουμε στα χέρια μας (γιατί καίτοι εγγράφως στις 11/4 ζητήσαμε να μας σταλούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν στο υπουργείο, δε λάβαμε απάντηση) στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Αυτό που όφειλαν να κάνουν όσοι υπέβαλλαν ενστάσεις και ο υπουργός που τις παρέλαβε, δηλαδή να αποταθούν στη δικαιοσύνη, το κάναμε εμείς γιατί στις δημοκρατίες οι εκλογές ακυρώνονται μόνο με δικαστικές αποφάσεις.

Θα κινηθούμε με κάθε μέσο εναντίον της ατιμίας και της παρανομίας της ακύρωσης των εκλογών, όπως επίσης και των αποτελεσμάτων που αυτή θα προκαλέσει. Δυστυχώς, ο ΠΙΣ θα περάσει μία περίοδο δυσκολιών. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί ομαλά μόνο με έναν τρόπο: Την αναίρεση της ακύρωσης και την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

 

Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος

Πλαστικός Χειρουργός

Εκλεγμένος Πρόεδρος του ΠΙΣ

 

ΥΓ. Από την ημέρα των εκλογών και μετά προσωπικά έχω συκοφαντηθεί κατ’ επανάληψη από συγκεκριμένο συνάδελφο γραπτά και δημόσια. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ μαζί του. Ασχολείται ο δικηγόρος μου.

2 thoughts to “ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ κ. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *