Π.Ι.Σ. Οδοιπορικό στην Ήπειρο και Θεσσαλία

timfisikas-copy-700x336Η επίσκεψη στα Ιωάννινα και στη Λάρισα μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα προβλήματα της περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές, οι οποίες έχουν διαφορετική, βέβαια, μορφολογική και κοινωνικοοικονομική διαμόρφωση. Τα προβλήματα, από πλευράς περίθαλψης, έχουν την ιδιαιτερότητά τους στις διαφορετικές αυτές περιοχές, όμως, είναι κοινή διαπίστωση ότι το ανοργάνωτο, σήμερα, στο σύνολό του, σύστημα υγείας επηρεάζει το ίδιο, τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Είναι συγκινητική η προσπάθεια την οποία καταβάλει το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο πληθυσμός στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών, αλλά και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας, καθώς επίσης, παρατηρεί κανείς και το υψηλό ενδιαφέρον των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας να συμβάλλουν ενεργά σε ότι αφορά την υγεία.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι των περιοχών αυτών είναι κοντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για την περίθαλψή τους και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακρίναμε τόσο για τους ιατρούς, τους οποίους εκπροσωπούν όσο και τους πολίτες που περιθάλπτουν είναι χαρακτηριστικό της δραστηριότητάς τους. Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στις δομές υγείας δεν εμφανίζονται τόσο έντονα γιατί το προσωπικό τις καλύπτει με την υπερπροσπάθειά του. Η άκρως βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση και το έντονο ενδιαφέρον φάνηκε όταν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη δεν χρειάστηκε καμία πρόσκληση του προσωπικού των νοσοκομείων για να παρουσιαστούν στις θέσεις τους να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Η Ήπειρος, μια περιοχή οικονομικά ασθενής, αλλά με υψηλό αίσθημα της εθνικής υπερηφάνιας και των αγώνων του έθνους που σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή, χρειάζεται από πλευράς πολιτείας, ιδιαίτερη στήριξη, λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, αλλά και της προσέγγισης προς τις δομές υγείας αρκετών ομογενών συμπατριωτών μας από την γείτονα χώρα.

Η Θεσσαλία, μια ιδιαίτερα αγροτική περιοχή που η αγροτική παραγωγή πρέπει να αποτελεί ισχυρό πυλώνα της οικονομίας μας χρειάζεται τη στήριξη προκειμένου ο αγροτικός πληθυσμός αλλά και ο αστικός των περιοχών αυτών να νιώθουν ασφαλείς από περίθαλψη για να μπορούν με ζωτικότητα και δραστηριότητα να είναι ενεργά άτομα της σκληρής δραστηριότητάς τους.
Χρειαζόμαστε ένα σύστημα υγείας, ολοκληρωμένο, με αρχή μέση και τέλος, όχι όπως λειτουργεί σήμερα, εκσυγχρονισμένο ηλεκτρονικά, μηχανογραφικά, διοικητικά, διαχειριστικά και λειτουργικά, προκειμένου οι όποιοι πόροι που διατίθενται να καταναλίσκονται για τον σκοπό που προορίζονται, η ανθρώπινη δραστηριότητα να μην υποτιμάται, αλλά να αξιώνεται και να ενθαρρύνεται.
Ο ιατρικός κόσμος των περιοχών αυτών ζητά με αγωνία από την πολιτεία να σέβεται τη λειτουργία τους, να αμείβει εγκαίρως την εργασία τους και να τιμά τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της. Ο κόσμος των περιοχών αυτών απαιτεί ιατρική λειτουργία που να σέβεται την αξιοπρέπειά τους και να προσφέρει με την ψυχή του αυτό για το οποίο είναι ταγμένος να υπηρετεί.

Το οδοιπορικό στα Γιάννενα και στην Λάρισα και στις ενδιάμεσες περιοχές της περιοδείας μας έδωσαν τη χαρά και την ικανοποίηση της επιτόπιας προσέγγισης των ζητημάτων αυτών και μας ενδυνάμωσαν στην παραπέρα πορεία για αγώνα για την υγεία και την περίθαλψη που χρειαζόμαστε εμείς και όλοι οι πολίτες που κατοικούν στη χώρα αυτή.

M. Bλασταράκος Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

DCM6W7 Thumb Up SymbolΚ.Ξ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *