Τι καταγγέλει η πρόεδρος καρκινοπαθών για την έλλειψη του PET/CT

PET-CT_Siemens_Biograph01-702x336«Θα ζητήσουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται»

Απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται οι καρκινοπαθείς που πρέπει να υποβληθούν σε ποζιτρονιακή τομογραφία ,μια απεικονιστική μέθοδο που επιτρέπει στους γιατρούς να δουν την πορεία της νόσου, καθώς κανένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας δεν διαθέτει το ειδικό μηχάνημα. Οι Ασθενείς μεταφέρονται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου υπάρχει το μοναδικό σε δημόσιο νοσοκομείο pet /st. «Όταν οι ασθενείς μας χρειάζεται να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση τότε αναγκαζόμαστε και τους στέλνουμε στην Αθήνα. Αυτό προϋποθέτει έξοδα αλλά και ταλαιπωρία για τους ίδιους» επισημαίνει ο χειρουργός ογκολόγος και υπεύθυνος του τμήματος μαστού του Θεαγένειου νοσοκομείου Γιώργος Συμπιλίδης και συνεχίζει «Είναι αδιανόητο εν έτη 2014 να μην υπάρχει pet /st στη Θεσσαλονίκη. Μας βοηθάει να διαγνώσουμε καρκίνους σε πολύ αρχικά στάδια» καταλήγει.
«Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς δεν έχει τέλος» υποστηρίζει η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης Περσεφόνη Μήτα ενώ υποστηρίζει πως θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα. «Εμείς σκοπεύουμε να ζητήσουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Γιατί αργούν και δεν βάζουν το μηχάνημα στο Παπαγεωργίου και στο Θεαγένειο όπως αρχικά είχανε πει; Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και το κράτος πληρώνει παραπάνω χρήματα για τη μεταφορά τους» συμπληρώνει.
«Τραγικό να μην υπάρχει τέτοιο μηχάνημα στη Θεσσαλονίκη»
Το Σημαντικό κενό που υπάρχει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει και ο Διευθυντής Πυρηνικής Φυσικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νοτόπουλος. «Είναι τραγικό να μην υπάρχει ούτε ένα τέτοιο μηχάνημα στη Θεσσαλονίκη και ένα μόνο στην Αθήνα, τη στιγμή που η Τουρκία έχει σαράντα, εκ των οποίων δυο είναι εγκαταστημένα στην γειτονική Ανδριανούπολη. Το Θεαγένειο και το Παπαγεωργίου ταλαιπωρούνται χρόνια. Πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο χρόνο αναμονής, και σημαντικά έξοδα. Είναι σύνθετο το θέμα . Το κόστος μέσω ΕΣΠΑ νομίζω ότι μπορεί να προσπεραστεί, απλά ανακύπτουν άλλα προβλήματα ενδιάμεσα, ίσως και στελέχωσης και εκπαίδευσης ακόμα.» υποστηρίζει ο Αθάνιος Νοτόπουλος.
Το pet /st όπως λέγεται είναι ένα μηχάνημα που βοηθά τόσο στη διάγνωση του καρκίνου όσο και στην σταδιοποιηση της. «Με το pet scan μπορούμε να διαγνώσουμε ασθενείς με καρκίνο αλλά και να δούμε και το στάδιο της νόσου σε αυτούς που έχουν ήδη διαγνωστεί» επισημαίνει Διευθυντής Πυρηνικής Φυσικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νοτόπουλος και συνεχίζει «Μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Όταν ο ασθενής ολοκληρώσει έναν κύκλο χημειοθεραπειών τότε υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία η οποία όμως δείχνει ένα μεμονωμένο μέρος των κυττάρων. Το pet /st μας επιτρέπει να δούμε καλύτερα» αναφέρει.
Συμβάσεις στο Παπαγεωργίου και το Θεαγένειο
Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης δεν διαθέτουν ακόμη ένα τέτοιο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας. Ωστόσο έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την τοποθέτηση του τόσο στο αντικαρκινικό νοσοκομείο το Θεαγένειο όσο και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Το pet /st έπρεπε να λειτουργεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς από την 1η Σεπτεμβρίου ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί. «Προϋπόθεση της εγκατάστασης αυτού του μηχανήματος είναι η δημιουργία κτιρίου με ειδική κατασκευή με ραδιοισότοπα» επισημαίνει η διοικήτρια του νοσοκομείου Μαρία Γιοκατζή και συνεχίζει «Είμαστε στην τελική φάση κατασκευής του κτιρίου. Υπήρχε μια καθυστέρηση αλλά αυτό είναι ευθύνη της κατασκευάστριας εταιρείας. Πιστεύω ότι έως τον Ιανουάριο το μηχάνημα θα έχει τοποθετηθεί»
Η σύμβαση για την εγκατάσταση συγκροτήματος προϋπολογισμού 2.435.000 ευρώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου υπογράφηκε στα τέλη του 2013. Το έργο, έπειτα από προσπάθειες οκτώ και πλέον ετών, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» και περιλαμβάνει το βασικό συγκρότημα PET/CT, συνοδό εξοπλισμό χορήγησης ραδιοϊσοτόπων και ακτινοπροστασίας και νέο κτίριο εμβαδού περίπου 260 τ.μ. με πλήρεις εγκαταστάσεις σε επαφή και λειτουργική διασύνδεση με το τμήμα πυρηνικής ιατρικής.
Το καλοκαίρι του 2015 η εγκατάσταση στο Θεαγένειο
Η σύμβαση για εγκατάσταση του pet/ct στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο έχει υπογραφεί από τις 18 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, συνολικού κόστους περίπου 3.200.000 ευρώ. «Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο είναι υποχρεωμένη να το παραδώσει ένα χρόνο μετά» υποστηρίζει η διοικήτρια του Θεαγενείου Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή και συνεχίζει «Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εγκατάσταση του μηχανήματος όπως θωρακίσεις» συμπληρώνει ενώ τονίζει πως η διοίκηση του νοσοκομείου παρακολουθεί τις εργασίες αφού είναι ο φορέας υποδοχής του έργου.

Της Φρόσως Βαρβάρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *