Νέα από Αρκαδία. Συγκεκριμένα πράγματα

ARKADIA18-150x15017Είναι μόνιμο πλέον το φαινόμενο να υπογραμμίζεται με την ευκαιρία κάθε σημαντικής αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο, όταν μείζονα προβλήματα πνίγουν την πόλη, όπως π.χ αυτό των σκουπιδιών, ότι εκείνο που οφείλει η κάθε πλευρά να προσφέρει στην κοινή γνώμη είναι η σαφέστερη δυνατή ενημέρωση για τις απόψεις της πάνω στα μεγάλα και κρίσιμα αυτά προβλήματα του δήμου. Κυρίως στον τρόπο αντιμετώπισής τους. Είναι αυτονόητη η υποχρέωση των δημοτικών εκπροσώπων να γνωστοποιούν στον δημότη της Τρίπολης και ψηφοφόρο τι θα πρέπει να αναμένει αν κάποτε έρθουν στην εξουσία.

Εννοείται ότι η υποχρέωση αφορά πρωτίστως τους βασικούς διεκδικητές της εξουσίας, αλλά και όσους, εμμέσως ή αμέσως, προτίθενται, σχεδιάζουν ή έχουν αποφασίσει να τους στηρίξουν. Ο δημότης δικαιούται να γνωρίζει πώς ακριβώς σκέπτεται αυτός τον οποίο έχει επιλέξει να τον εκπροσωπεί στο δημοτικό συμβούλιο και τι προτίθεται να κάνει σε βασικής σημασίας θέματα πολιτικής του δήμου… Και φυσικά εκείνο που προσδοκά δεν είναι οι μεγαλοστομίες, για όσα το κάθε κόμμα ή ο συνδυασμός που το αντιπροσωπεύει στο δήμο θεωρεί πως είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει η διαχείριση του ως δημοτική εξουσία αν ο λαός το εμπιστευτεί, αλλά οι ρητές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τις όποιες γνωστές δυσκολίες ενδέχεται να βρει στον δρόμο του.

Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια ο δημότης της Τρίπολης λαός έχει πληρώσει πανάκριβα τα σκουπίδια, μεταφέροντάς τα εδώ κι εκεί όπως και το γεγονός πως για άλλα τον διαβεβαίωναν και άλλα στην πραγματικότητα συνέβαιναν.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του συνεπώς να μη θέλει να ξαναζήσει ανάλογες καταστάσεις. Και να απεμπλακεί από το βρόγχο τον οποίο του φόρεσαν στο λαιμό τους τελευταίους μήνες. Ο πολιτικός κόσμος τού το οφείλει. Η διαδικασία απεμπλοκής που αναμένεται νε ξεκινήσει τις επόμενες μέρες με την αποκομιδή και μεταφοράς στην Κορινθία δίνει αυτήν την ευκαιρία. Ας την αξιοποιήσουν όλοι, χωρίς παρατράγουδα.

 

 

 

Επί τέλους, ανάσα

Μετά την έγκριση από το Γενικό Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης της απόφασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου που επιτρέπει στο δήμο Τρίπολης την δυνατότητα μεταφοράς 1.500 τόνων σκουπιδιών σε «πράσινο σημείο» της Κορινθίας, ο δρόμος για την απελευθέρωση της πόλης από τα σκουπίδια άνοιξε. Σύντομα, τις επόμενες μέρες η πόλη θα αναπνεύσει.

Η «Κυνουρίας γη» για σκουπίδια

Η Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας «Κυνουρίας γη» με ανακοίνωσή της αντιτίθεται σφόδρα στην εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων, στη περιοχή του ποταμού Τάνου. Τούτο γιατί, πέραν του ότι δεματοποιητής σημαίνει μη διαχείριση, σημαίνει και μια χωματερή που θα αποτελείται από πακεταρισμένα σκουπίδια, Η εγκατάστασή του επίσης σε οικόπεδο που εφάπτεται στον ΤΑΝΟ στερείται κάθε περιβαλλοντικής ευαισθησίας και λογικής γιατί: Ο Τάνος πρέπει να προσεχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί είναι ήδη πάρα πολύ επιβαρυμένος και δεν αντέχει άλλο. Πρέπει να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες που επηρεάζουν την ισορροπία του. Έχει εξαντλήσει τη φέρουσα ικανότητά του και δεν αντέχει άλλα σκουπίδια και άλλες αμμοληψίες. Γιατί αν ξεσπάσει, το ξέσπασμά του θα είναι βίαιο και αλλοίμονο σε ό,τι και σε αυτούς που θα βρεθούν στο διάβα του.

Στις προτάσεις και δράσεις τη δημοτικής αρχής του δήμου Βόρειας Κυνουρίας η Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας «Κυνουρίας γη», αντιπροτείνει την ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση σκουπιδιών που περιλαμβάνει: Εκπόνηση και εφαρμογή διαχειριστικού σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισης. Διαλογή των απορριμμάτων στη πηγή και Ανακύκλωση. Διαλογή στην Πηγή – Λιπασματοποίηση/ Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος. Το υπολείμματα να καταλήγουν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ΧΥΤΥ

Ποδηλατοδρομία στο Μαίναλο

Ο Άθλος Μαινάλου 2014 (bike+run), προγραμματίζεται να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 25-26 Οκτωβρίου 2014, στον ομώνυμο ορεινό όγκο του Μαινάλου Θα γίνει για πέμπτη χρονιά με την αιγίδα και την χορηγία του Δήμου Γορτυνίας. Ο ι διαδρομές με το ποδήλατο και με το τρέξιμο είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορεί να συμμετέχει με άνεση ένας μέσος αθλητής αλλά επίσης να μπορεί ταυτόχρονα να τεστάρει την πορεία της προετοιμασίας του και ο έμπειρος του αθλήματος. Αφετηρία και τερματισμός του αγώνα είναι η Βυτίνα. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κάποιος μόνο ορεινή ποδηλασία(BIKE), ή ορεινό τρέξιμο(RUN) ή και τα δυο αγωνίσματα μαζί. Επίσης μπορεί να επιλέξει ποια από τις διαδρομές ορεινής ποδηλασίας(bike) ή του ορεινού τρεξίματος(run) θέλει να κάνει, οι οποίες θα γίνουν και αυτές ταυτόχρονα.

Η ανάπτυξη της περιοχής του Λάδωνα

Ο Δήμος Γορτυνίας διοργανώνει ημερίδα την Τρίτη 14/10/2014 στις 11:00 το πρωί στο Δημοτικό Κτίριο στην Μυγδαλιά Γορτυνίας (πρώην Δημαρχείο Κλείτορος) για την παρουσίαση του Ερευνητικού Προγράμματος που έχει εκπονήσει σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για την ανάπτυξη της περιοχής του ποταμού και της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα.

Στην παρουσίαση του Διατμηματικού Ερευνητικού Προγράμματος «Ερμηνευτική προσέγγιση και δυνατότητες παρεμβάσεων στην περιοχή του ποταμού και της τεχνητής λίμνης Λάδωνα» θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, της Σχολής Τοπογράφων ΕΜΠ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και του τμήματος Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις προς τους εισηγητές, παρεμβάσεις και προτάσεις για τις παρεμβάσεις στην περιοχή.

Τα προβλήματα των πυροσβεστών

Το προεδρείο του Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Πελοποννήσου, συναντήθηκε και συζήτησε με τους βουλευτές Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Ζαχαριά Κωνσταντίνο, ΠΑΣΟΚ Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα και ΝΔ Λυκουρέντζο Ανδρέα και Μεσσηνιας του ΣΥΡΙΖΑ Πετράκο Αθανάσιο τους Διευθυντές των πολιτικών γραφείων των Βουλευτών ΝΔ Λαμπρόπουλου Ιωάννη και Σαμπαζιώτη Δημήτριου.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης εξέθεσε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους πυροσβεστικούς σταθμούς και τα κλιμάκια του Σώματος και παρουσίασε αιτήματα και προτάσεις για τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικά ζητήματα που αφορούν τους μόνιμους πυροσβέστες.

Γιορτή κάστανου

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 στις 10 το πρωί ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατάνου απευθύνει σε όλους πρόσκληση για τη Γιορτή του κάστανου , που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η γιορτή περιλαμβάνει κάστανα ψητά, βραστά και πολλά γλυκά εδέσματα. Το βράδυ τη σκυτάλη παίρνει η ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα με τον Θοδωρή Πέρρο και την παρέα του για γλέντι μέχρι το ξημέρωμα.

Εις μνήμην

Ο Σταμάτης Μακρής, που αποχαιρετήσαμε την περασμένη Παρασκευή, δεν υπήρξε μόνο ένας σημαντικός Δάσκαλος, που εξέθρεψε χιλιάδες νέων παιδιών, φθάνοντας στο βαθμό του Σχολικού Συμβούλου. Υπήρξε, πρώτα απ’ όλα, ένας συνειδητός πολίτης που έπραξε πάντα το δημόσιο χρέος του, από όπου κι αν εκλήθη να υπηρετήσει. Υπήρξε ένας γενναίος που αντιμετώπισε με θαυμαστή ευψυχία τη δοκιμασία των τελευταίων μηνών της ζωής του, παρέχοντας μια ύστατη απόδειξη του υψηλού ήθους του. Υπήρξε, τέλος, ένας αγνός θεράπων της δημοτικής μουσικής. Χαρακτηριστικό είναι το βιβλίο του «Το δημοτικό τραγούδι Βίωμα και μεράκι», όπου διακρίνει κανείς μια σημαντική καταγραφή δημοτικών τραγουδιών, όχι μόνο τοπικού αλλά και πανελλήνιου χαρακτήρα, όπως χαρακτηριστικό είναι και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, να ηχογραφήσει πολλά από αυτά σε κασέτες, με εκτελεστή τον ίδιο σε όλα τα όργανα, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, έτσι ώστε να μην παραμείνουν σαν λόγια, αλλά και σαν ηχητικά ντοκουμέντα της λαϊκής μας παράδοσης.

Ανθρώπους αυτής της ποιότητας, σαν το Σταμάτη Μακρή, δεν έχουμε πολλούς. Γι αυτό και τον αποχαιρετήσαμε με οδύνη ευχόμενοι το παράδειγμά του να βρει πολλούς μιμητές, ιδιαίτερα στους νέους που θα έρθουν σε επαφή με το έργο του.

Χαμογελάτε

Παγκοσμιοποίηση είναι να έρχεται ο Κινέζος τουρίστας στην Αθήνα και να αγοράζει σουβενίρ της Ακρόπολης made in China.

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *