Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ενημέρωση για τηνσυνάντηση με τον υπουργό Υγείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26/9/2011
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, παρουσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Σας παραθέτουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου που αφορά την συνάντηση αυτή:

«Δίνουμε έναν αγώνα για το φάρμακο, για να περιοριστεί δηλαδή η σπατάλη και να εξαλειφθεί η διαφθορά. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καταφέραμε να μειώσουμε την δαπάνη του 2010 κατά 750 εκατ. € και το 2011 αναμένεται να κλείσουμε με εξοικονόμηση 1,3 δισ. €.

Υπογράψαμε την λίστα που ισχύει από την 1/9/2011, με τις φαρμακοβιομηχανίες να υποχρεούνται να μας καταβάλουν επιπλέον 262 εκ. € και με τον νόμο αύριο στην Βουλή, ορίζουμε τον τρόπο είσπραξης και την προθεσμία καταβολής του ποσού αυτού έως την 15/11/2011.

Σημαντικός ήταν ο αγώνας που δώσαμε με επιτυχία για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Μετά τον σχετικό νόμο που η Βουλή (Ν. 3918/2011) ψήφισε, έχουμε 800 νέες άδειες επί 1000 που εξ αντικειμένου υπάρχουν – δηλαδή περίπου 200 δεν χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή κάναμε παρέμβαση πάνω από τις ανάγκες της αγοράς -, ενώ δημιουργήθηκαν 300 συνεργασίες φαρμακείων. Σπάνια νόμος του Ελληνικού Κράτους είχε τόση γρήγορη εφαρμογή.

Ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε και το ωράριο, τώρα που τελειώνει η θερινή περίοδος. Έγινε συζήτηση, φάνηκε πως καταλήξαμε στην λύση Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο το 30%, ή κάτι σχετικό, αλλά το Υπουργείο καταλήγει τελικώς στην εξής απόφασή του, την οποία θέτουμε σε συζήτηση, πριν την υπογράψω, για να ισχύει από την 1η Νοεμβρίου:

1) Οι οικείοι σύλλογοι φαρμακοποιών εκδίδουν τις αποφάσεις περί διημερεύσεων, διανυκτερεύσεων, κ.λπ., όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα.

2) Παράλληλα, όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί, μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του, διημερεύοντας, διανυκτερεύοντας κ.ο.κ.

3) Οι ανωτέρω φαρμακοποιοί που επιθυμούν να ανοίγουν το φαρμακείο τους οφείλουν να ενημερώσουν το σύλλογό τους και να τηρήσουν το πλήρες ωράριο διημέρευσης, διανυκτέρευσης και κ.ο.κ. Προφανώς η «πειρατεία» θα σημαίνει την επιβολή κυρώσεων ( να ανοίγει δηλαδή ένα φαρμακείο μόνο τις ώρες αιχμής μιας διημέρευσης).

4) Ο φαρμακοποιός που δηλώνει πως θα ανοίξει, ή που το φαρμακείο του καθορίζεται πως θα διημερεύει, ή διανυκτερεύει και δεν το πράττει, θα τιμωρείται με αφαίρεση της άδειάς του για ένα μήνα.

Τέλος, με νομοθετική προσθήκη αύριο, επιτρέπεται στους φαρμακευτικούς συλλόγους, ως ΝΠΔΔ, να προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους.»

Από την πλευρά των εκπροσώπων του κλάδου η αντιπρότασή μας περιείχε τρία σημεία :

ü      Η όποια απόφαση να αφορά περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων και όχι τους μικρούς συλλόγους της περιφέρειας .

ü      Για τις περιοχές των μεγάλων συλλόγων η πρόταση αφορούσε το 30% των φαρμακείων το Σάββατο και τριπλασιασμός των εφημεριών Την Δευτέρα και την Τετάρτη

ü      Να υπάρξει ανώτατο πλαφόν εβδομαδιαίων ωρών λειτουργίας

Ο υπουργός παρέμεινε αδιάλλακτος στην προειλημμένη απόφασή του και μας πληροφόρησε ότι θα προχωρήσει σε υλοποίηση της απόφασης  του που θεωρούμε ανεφάρμοστη , παράνομη και αλλοπρόσαλλη .

Ο Π.Φ.Σ. προχώρησε στην έκδοση Δελτίου Τύπου το οποίο σας παραθέτουμε :

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη αλλοπρόσαλλη  απόφαση και ”ξαφνικά” αποφάσισε να αφήσει τελείως ελεύθερο το ωράριο των φαρμακείων .

Η δήθεν ” ελεύθερη λειτουργία των φαρμακείων“ είναι η απόλυτη ελευθερία του μεγάλου ψαριού να φάει το μικρό. Και δυστυχώς η κυβέρνηση ταυτίζεται με το μεγάλο  ψάρι, τα συμφέροντα  του εξυπηρετεί και τις οδηγίες του εφαρμόζει.

Ο Π.Φ.Σ. προειδοποιεί και ενημερώνει ότι εάν εφαρμοσθεί η Υπουργική απόφαση του κ. Λοβέρδου για ελεύθερο ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου θα προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ με μοναδικό θύμα τον ασθενή που θα αναζητεί το φάρμακο του μέσα στο χαοτικό κυβερνητικό δημιούργημα, όπου το κάθε φαρμακείο θα λειτουργεί όποτε θέλει, όσο θέλει και αν θέλει.

Ζητήσαμε να λάβει υπ’ όψιν τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, αποφάσεις δικαστηρίων ακόμη και του ΣτΕ, τα ισχύοντα σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τέλος την κοινή λογική. Προτείναμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των διημερεύσεων φαρμακείων με πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών. Δυστυχώς η κυβέρνηση θέλησε να αποδείξει για ακόμη μια φορά, ότι δεν ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού λαού, αλλά να εξασφαλίσει την καλύτερη προώθηση και προστασία ισχυρών οικονομικών κύκλων που προσβλέπουν στο χώρο του φαρμάκου.

Οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι το φαρμακείο δεν είναι οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα, διότι το φάρμακο δεν είναι το οποιοδήποτε βιομηχανικό προϊόν.

Απευθύνονται στην κοινωνία που αποδεδειγμένα αναγνωρίζει τον κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού, που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον κάθε πολίτη που έχει πρόβλημα υγείας . Σ’ αυτό το τερατούργημα εμείς δεν θα συμπράξουμε.

Ήδη το νομικό τμήμα έλαβε εντολή προσφυγής κατά της παράνομης Υπουργικής Απόφασης  που ετοιμάζεται. Σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων της χώρας θα αποφασιστεί η περαιτέρω στάση των φαρμακοποιών.
Σας ενημερώνουμε επιπλέον ότι, αφού δούμε την Υπουργική Απόφαση, όπως μας υποσχέθηκε ο κ. Λοβερδος, θα προχωρήσουμε σε άμεση προσφυγή κατά του κύρους της απόφασης και καλούμε τους Συλλόγους να προχωρήσουν σε αναδιάταξη του καταλόγου των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων, σε καταγγελίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε ενημέρωση των φαρμακοποιών, έτσι ώστε κανείς να μην ακολουθήσει αυτό το παράλογο και εξοντωτικό ωράριο.

Σε επόμενη επικοινωνία μας, αφού  λάβουμε τη τελική Υπουργική Απόφαση θα σας ενημερώσουμε για τα περαιτέρω βήματα αντίδρασης του κλάδου.

Για τον Π.Φ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ                                                ΔΗΜ.ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

http://www.fsth.gr/enhmerwsh_kataxwr.asp?update_id=600

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *