Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και το καυτό πόρισμα

ψυχιατΤον Ιούνιο του 2015 θα είναι έτοιμη η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ήδη το διάστημα αυτό, τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώνουν την σχετική τους έκθεση, σχετικά με το πώς θα γίνει η χωροθέτηση και κατανομή των ψυχιατρικών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό αναφέρει ο διοικητής των δύο Ψυχιατρικών νοσοκομείων Δαφνί και Δρομοκαίτειο κ. Παύλος Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι το μείζον θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι να γίνει σταδιακά, χωρίς να διαταραχθούν οι ασθενείς, αλλά την ίδια ώρα να μην επιβαρυνθούν και τα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν με σκληρή γλώσσα για την αποασυλοποίηση, λέγοντας ότι δεν έχουν προχωρήσει οι υποδομές για να δεχθούν τα νοσηλευτήρια του ΕΣΥ τους χρονίως ψυχικά πάσχοντες.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι απαιτείται άμεσα η λειτουργία τουλάχιστον 9 νέων ψυχιατρικών τομέων σε γενικά νοσοκομεία του κέντρου χωρίς καμία κατάργηση και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει συρρίκνωση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή σε όλη την χώρα υπάρχουν τρία Ψυχιατρικά νοσοκομεία, το Δαφνί, το Δρομοκαίτειο και το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Για την υποστήριξη του εγχειρήματος της μετάβασης από το ψυχιατρικά νοσοκομεία στα δημόσια, θα απαιτηθούν 500 κλίνες, σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης, ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει εύλογα, είναι πως θα μπορέσει τελικά να λειτουργήσει το εγχείρημα της μεταρρύθμισης,όταν το ΕΣΥ είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, τόσο από πλευράς νοσηλείας (ένεκα της κρίσης) όσο και από οικονομικής, με πολύ μειωμένους προϋπολογισμούς.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μία έκθεση στο Νοσοκομείο Δαφνί, περιλαμβάνει στοιχεία και λεπτομέρειες για το που κατέληξαν τα χρήματα που δόθηκαν από κοινοτικά κονδύλια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Οι εργαζόμενοι στο Δαφνί, καταγγέλουν ότι επί πολλά χρόνια σπαταλήθηκαν πολύτιμοι πόροι όπως για παράδειγμα, κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που νοικιάζονταν έναντι τεράστιων ποσών.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *