Όλα στο φως

ARKADIA18-150x15017Αυτή η κωμωδία των ετήσιων δηλώσεων των βουλευτών και κάποιων άλλων ελάχιστων δημοσίων λειτουργών για την περιουσιακή τους κατάσταση έπρεπε να είχε σταματήσει προ πολλού, γιατί ούτε τους πολίτες έπειθε ούτε την τιμή του πολιτικού κόσμου διαφύλαττε. Και αποτελούσε πρόκληση για όλους, ιδίως όταν έβλεπαν κάποιους να αυξάνουν την περιουσία τους στη διάρκεια που ήσαν υπουργοί και διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Η επίκληση αγορών με τραπεζικό δανεισμό ή από εισοδήματα των συζύγων τους ουδέποτε υπήρξε πειστική, ενώ παρέπεμπε σε φήμες και κουτσομπολιά που κυκλοφορούσαν με κακεντρέχεια στο πανελλήνιο.

Τώρα δίνεται η ευκαιρία για μία νέα αρχή, όχι μόνο για βουλευτές και υπουργούς αλλά και για μια ευρεία λίστα δημοσίων λειτουργούν, σε καίριες θέσεις. Και εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα. Αλλωστε, η σκληρή δοκιμασία την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι πολλές περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού που αποκαλύφθηκαν, καθιστούν απολύτως αναγκαίο τον έγκαιρο και τεκμηριωμένο έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή είναι σε θέση να «αξιοποιήσουν» προς ίδιον όφελος την ιδιότητά τους. Οι δηλώσεις πρέπει να αναμορφωθούν ώστε να παρέχουν όλα τα στοιχεία που θα πείθουν ότι δεν υπάρχει αθέμιτος πλουτισμός από όσους άσκησαν ή ασκούν εξουσία.

Ο νέος νόμος είναι σκληρός. Και έτσι οφείλει να είναι κάθε νόμος που συνδέεται με την εντιμότητα των δημοσίων λειτουργών. Αλλά οι νόμοι δεν κρίνονται ούτε από τις προθέσεις τους, ούτε από τις διατάξεις τους. Κρίνονται από την εφαρμογή τους και από τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής. Και αυτήν την παράμετρο της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αναμένουμε να διαπιστώσουμε. Βοηθός πολύτιμος στον έλεγχο η ηλεκτρονική τεχνολογία και η ανάλογη τεχνική υποστήριξη της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής, ώστε να είναι σε θέση να προσδώσουν στη νέα ελεγκτική διαδικασία την αξιοπιστία και το κύρος που θα πρέπει να έχει.

Όσο οι πηγές της αφθονίας παραμένουν σκοτεινές και αδιευκρίνιστες, όσο η προέλευση δηλαδή των χρημάτων δεν τεκμηριώνεται, το «πόθεν έσχες» θα φαντάζει σαν επιτραπέζια μονόπολη όπου δηλώνονται οι πόροι των παικτών. Απλώς υπάρχουν και διακινούνται για τις ανάγκες του παιχνιδιού.

 

Την τίμησαν

Ένα ακόμη «ευχαριστώ», υπό μορφή τιμητικής πλακέτας, στην μεγάλη δωρήτρια Γιαννούλα Γκουντάνη για τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Παναρκαδικό νοσοκομείο, κατά το επίσημο δείπνο με τη λήξη των εργασιών του 8ου Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συνεδρίου. Καταφανώς συγκινημένη η κ. Γκουντάνη και ευχαριστώντας για την τιμή που της έγινε, δήλωσε πως δωρίζει επίσης ένα βρογχοσκόπιο, για τις ανάγκες της πνευμονολογικής κλινικής. Ευχαριστίες στην κ. Γκουντάνη και από τον Διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής κ. Χρυσό, που βλέπει το όνειρό του, «έργο υποδομής, όπως είπε, η αξία του οποίου θα φανεί τα επόμενα χρόνια», να γίνεται πραγματικότητα. Ευχαριστίες και από όλους εμάς προς όσους εργάστηκαν γι αυτό το έργο.

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας κατέχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Από τα 643, συνολικά, τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, μέχρι 28 Ιουλίου 2014, η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Α.Δ. έχει ήδη προχωρήσει στην κατεδάφιση των 170. Συγκεκριμένα, οι κατεδαφίσεις που πραγματοποιήθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι: Αιτωλοακαρνανία 18, Αργολίδα 4, Αρκαδία 27, Αχαΐα 40, Ζάκυνθος 1, Ηλεία 7, Κέρκυρα 9, Κεφαλληνία 24, Κορινθία 14, Λακωνία 29 και Μεσσηνία 3.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες κατεδαφίσεων, που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ), ενώ επίκεινται και νέες, για την πιο γρήγορη ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης των αιγιαλών. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που υλοποιούνται τώρα, είναι και υποθέσεις που εκκρεμούσαν, από Περιφέρειες και Νομαρχίες, ακόμη και προ 20ετίας.

Πόροι βρεφονηπιακών σταθμών

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM για το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών τόνισε πως θα βρεθούν οι πόροι για να στηριχθούν οι οικογένειες που πραγματικά έχουν πρόβλημα. Εξήγησε δε πως έχει καλέσει σε συνάντηση τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιλίδη, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των βρεφονηπιακών σταθμών. «Ας τελειώσουν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς, να δούμε που βρισκόμαστε , να δούμε που έχουμε τα κενά, να δούμε σε τι επίπεδο τα έχουμε τα κενά και σε ποια περιοχή, και ανάλογα να πράξουμε» δήλωσε. Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Η Περιφέρεια καταδικάζει

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ψήφισμά της, καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θέτει ως αδιαπραγμάτευτη αρχή την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και την εξάλειψη κάθε απειλής εναντίον της. Καλεί επίσης σε εγρήγορση και στη λήψη πρωτοβουλιών και αποφασιστικής σημασίας μέτρων τη διεθνή κοινότητα και την Ελληνική κυβέρνηση για την προάσπιση της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής στα εδάφη της Παλαιστίνης.

Ο κύκλος της βίας και του αίματος πρέπει να κλείσει, σημειώνεται στο ψήφισμα, και να ανοίξει ο κύκλος του διαλόγου και της συνεννόησης για να εξευρεθεί βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση.

Τέρμα οι τζαμπατζήδες

Δόθηκε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση και λειτουργία ειδικών ηλεκτρονικών τεχνικών συσκευών, στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Νεστάνης, Σπαθοβουνίου, Μάναρη και Βελιγοστής, επί του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, για τη βεβαίωση παραβάσεων μη καταβολής τέλους διοδίων, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Πελοποννήσου. Με την ίδια απόφαση καλείται η παραχωρησιούχος εταιρεία λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου, ή η ανάδοχος του έργου, να υλοποιήσει την προβλεπόμενη σήμανση με την ολοκλήρωση της οποίας, αρχίζει να τίθεται σε ισχύ η απόφαση και να τιμωρούνται οι παραβάτες που δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων.

Η Μάχη με τον Ιμπραήμ

Ο «Σύλλογος των Απανταχού Φίλων Παραλίου Αστρους», σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και το Τοπικό Συμβούλιο Παραλίου Αστρους θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Μάχης με τον Ιμπραήμ στις 5 και 6 Αυγούστου 1826, την Κυριακή 3 Αυγούστου στην πλατεία του Παραλίου Αστρους, στο χώρο του Ηρώου και της προτομής του “ΑΚΟΥΡΟΥ”.

Το κάστρο των Ζαφειρόπουλων πρόκειται για φρούριο το οποίο: «…στη μεγάλη στιγμή της ιστορίας του αντιμετώπισε 8.000 στρατό του Ιμπραήμ στις 5-6 Αυγούστου 1826, που υπό τον Σουλεϊμάν Πασά είχαν έρθει να καταστρέψουν την περιοχή. Οι αμυνόμενοι έγκλειστοι του Κάστρου υπό τη διοίκηση του στρατιωτικού διοικητή Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου «Άκουρου» , αμύνθηκαν ηρωικά -υπέρ βωμών και εστιών- και αντεπιτέθηκαν στην πεδιάδα προ του φρουρίου αναγκάζοντας τα Αιγυπτιακά στρατεύματα σε υποχώρηση (- λυσσών ο Ιμπραήμ για την αποτυχία του- όπως περιγράφει ο ιστορικός Σπηλιάδης), δίνοντας ελπίδα στο απογοητευμένο Έθνος και σωτηρία στον κατατρεγμένο πληθυσμό της περιοχής . Κατά τον Κολοκοτρώνη το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων έμεινε το μόνο άπαρτο στη Πελοπόννησο και αυτή ήταν η πρώτη νίκη των Ελληνικών στρατευμάτων εναντίον του Ιμπραήμ…».

Χαμογελάτε

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της υπερβολής πολλάκις των τίτλων των εφημερίδων – δε είναι τωρινό, βέβαια – που άλλοτε κλιμακώνονται προς τα πάνω και άλλοτε προς τα κάτω, ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες, είναι οι διαδοχικές εκδόσεις της γαλλικής “La Moniteur” όταν ο Ναπολέων δραπέτευσε από την Έλβα:

-Ο ανθρωποφάγος έφυγε από το άντρο του.

-Ο δράκος της Κορσικής αποβιβάστηκε στον κόλπο του Juan.

-Ο τίγρης έφθασε στο Γκαπ.

-Το τέρας κοιμήθηκε στην Γκρενόμπλ.

-Ο τύραννος διέσχισε τη Λυών.

-Ο καταχραστής εξήντα λεύγες από την πρωτεύουσα.

– Ο αυτοκράτορας έφθασε στο Φοντενεμπλώ.

-Η Α.Μ έκανε χθες την είσοδό του εν μέσω των πιστών υπηκόων του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *