Ως πότε ο σπαραγμός;

ARKADIA18-150x15017Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους φιλήσυχους πολίτες όλου του κόσμου τα όσα τεκταίνονται στην περιοχή της Γάζας. Εκεί όπου η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει μια στοιχειώδη ανακωχή για να σταματήσει η αιματοχυσία και ο όλεθρος, την έχουν καταντήσει ρεντίκολο στα μάτια όλων. Κανείς δεν αντιλέγει πως και το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ύπαρξή του και την ασφάλεια των πολιτών του, Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τη δυσανάλογη σε μέγεθος και ένταση επίθεση εναντίον της Γάζας, με θύματα όχι μόνο τους μαχητές της Χαμάς αλλά κυρίως αμάχους και παιδιά.

Οι εικόνες φρίκης που κάνουν καθημερινά το γύρο του κόσμου, οι επιθέσεις ακόμα και σε νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ και παιδικές χαρές, δεν μπορεί παρά να προκαλούν αισθήματα αποτροπιασμού και να οδηγούν σε ακόμα πιο ακραίες αντιδράσεις, από ένα λαό που υποφέρει, που θρηνεί καθημερινά δεκάδες θύματα.

Στην τυφλή αυτή σύγκρουση, της οποίας όλοι γινόμαστε μάρτυρες τις τελευταίες εβδομάδες, το μεγάλο θύμα εκτός από τους αμάχους είναι η φωνή της λογικής. Κάθε φορά, όταν μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, όταν μια νέα διπλωματική προσπάθεια αρχίζει να κερδίζει έδαφος, ξεσπά μια κρίση που απλώς ενισχύει τους ακραίους της κάθε πλευράς.

Όμως έχει αποδειχθεί ιστορικά, πως καμιά απειλή, δεν αντιμετωπίστηκε με μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ο κύκλος του αίματος, σε αυτήν την τραγική γωνιά του πλανήτη, ούτε τελειώνει, ούτε αντιμετωπίζεται με περισσότερη βία, απέναντι στη βία. Τόσες δεκαετίες αίματος , δεν έφεραν δυστυχώς ούτε την ασφάλεια ούτε την ειρήνη. Είναι καιρός να επικρατήσουν επιτέλους οι φωνές της λογικής, του διαλόγου, της διαπραγμάτευσης. Και είναι ευθύνη και της διεθνούς κοινότητας, πέρα από τους εμπλεκομένους, να σταματήσουν επιτέλους αυτή την ατέλειωτη ανθρωποσφαγή.

Γιατί δεν είναι δυνατόν αυτή η διεθνής κοινότητα να παρακολουθεί απλώς συγκινημένη τη σφαγή των αμάχων, δεν μπορεί να εγκαταλείπει στους ακραίους την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Πρέπει κάποτε συντεταγμένα να αντιδράσει, διαφορετικά οι σημερινές εικόνες της Γάζας θα είναι απλές καρτ-ποστάλ μπροστά σε αυτό που θα συμβεί.

 

 

 

 

Αιμοδυναμικό

Λόγια πολλά ειπώθηκαν και αντεγκλήσεις πολλές σημειώθηκαν μεταξύ των εμπλεκομένων στη υπόθεση «Παναρκαδικό Νοσοκομείο», κατά την προχθεσινή συζήτηση στο Παναρκαδικό Συνέδριο. Αντιπαρερχόμαστε όλα αυτά και εστιάζουμε σε ένα, το και βασικότερο κατά τη γνώμη μας, που έχει να κάνει με τη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, στη καρδιολογική κλινική. Ε’ λοιπόν, τα νέα είναι ευχάριστα καθώς όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την έναρξη της λειτουργίας αυτού του σημαντικού εργαστηρίου, τουλάχιστον σε ημερήσια βάρδια. Γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου υπολογίζονται τα εγκαίνια. Απλά απομένει το οκ από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όσον αφορά τον έλεγχο της ακτινοβολίας, ενώ η έγκριση σκοπιμότητας που καθυστερούσε από το υπουργείο, δόθηκε.

Βέβαια για την 24ωρη λειτουργία του εργαστηρίου απαιτούνται επί πλέον τρεις νοσηλευτές, 2 γιατροί με εμπειρία και δυο τεχνολόγοι μηχανικοί.

Στηρίζουν την εκπαιδευτικό

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου στην Τρίπολη από συνδικαλιστικούς φορείς εκπαιδευτικών για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε «αυτοδίκαια αργία» την εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, Ελισάβετ Παπαδοπούλου.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Περιφερειακό Διευθυντή τονίστηκε, σύμφωνα με δελτίο τύπου «ότι πρέπει άμεσα να αρθεί η άδικη δίωξη της εν λόγω εκπαιδευτικού. Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις του Π.ΑΜΕ που παρέστησαν με αντιπροσωπεία από συλλόγους εκπαιδευτικών στην Πελοπόννησο ανέδειξαν την άμεση σχέση που έχουν μεταξύ τους το βάθεμα της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής με τα νέα πειθαρχικά μέτρα ενάντια στη συνδικαλιστική δράση».

Εξετάσεις της Ε.ΜΕ.ΝΟ

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ ), συνδυάζει συλλογή δεδομένων υγείας και ιατρικών εξετάσεων σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα και αφορά στην παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θέσει υπό την αιγίδα της το πρόγραμμα αυτό εξ ου και οι προγραμματισμένες επισκέψεις στο νομό μας τις επόμενες ημέρες είναι: Παρασκευή 1/8 Λαγκάδια, Σάββατο 2/8 Κοντοβάζαινα, Κυριακή 3/8 Τρόπαια

με υπεύθυνη του προγράμματος τη γιατρό Κασκαφέτου Σύλβια.

Οι προβλεπόμενες εξετάσεις της Ε.ΜΕ.ΝΟ περιλαμβάνουν μέτρηση ύψους, βάρους, περιφέρειας μέσης και αρτηριακής πίεσης, έλεγχο καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας. Κατόπιν συγκατάθεσης θα ληφθεί δείγμα αίματος, στο οποίο θα γίνει βιοχημικός έλεγχος και συγκεκριμένα θα μετρηθούν η ολική χοληστερόλη, η HDL (καλή χοληστερίνη), η γλυκόζη (σάκχαρο) και οι τρανσαμινάσες, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία θα γίνει καταμέτρηση και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (διαβήτης). Θα γίνει έλεγχος για την ανίχνευση στο αίμα δεικτών των ηπατιτίδων B και C και της HIV λοίμωξης. Οι συμμετέχοντες θα κάνουν έναν πλήρη και ασφαλή έλεγχο της ατομικής τους υγείας χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση και θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων καθώς επίσης και ενημερωτικό υλικό σχετικά με θέματα πρόληψης και ελέγχου.

Υπέρ αναξιοπαθούντων

Στην περιοχή του Λεωνιδίου, βρίσκεται ένα από τα κτήματα της Ιεράς Μονής Αγ. Νικόλαου Σίντζας. Εκεί, στα μέσα του Μαίου ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος φύτεψε τρία στρέμματα με πατάτα. Την περασμένη Τρίτη 29η Ιουλίου 2014 ο ίδιος, ιερείς από την Τρίπολη και το Λεωνίδιο, μαζί με εθελοντές και συνεργάτες τους ανασκουμπώθηκαν με σκοπό την συγκομιδή άνω των τεσσάρων τόνων οικολογικής πατάτας. Η ποσότητα αυτή διανέμεται κάθε χρόνο στα Ιδρύματα της Μητρόπολης, στα Γηροκομεία, τον Οίκο Τυφλών και στα Φιλανθρωπικά Προγράμματα της Μητρόπολης, στο Φ. Πρόγραμμα «Το καλάθι του πτωχού αδελφού» τόσο στο Λεωνίδιο, όσο και στην Τρίπολη για την στήριξη των αναξιοπαθούντων συμπατριωτών μας.

Καταγραφή κληροδοτημάτων

Τη συνεργασία των Τοπικών Προέδρων και των Προέδρων των Συλλόγων των χωριών της Αρκαδίας θα ζητήσει η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας με επιστολή που θα τους αποσταλεί το προσεχές διάστημα με σκοπό να καταγραφούν τα Κληροδοτήματα που υπάρχουν στην Αρκαδία και τα οποία μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει «κρυμμένους θησαυρούς».

Αυτό ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας στο πλαίσιο συζήτησης που διεξήχθη κατά τις εργασίες του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων, την Δευτέρα 28 Ιουλίου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης. Το θέμα ανέπτυξε το μέλος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Νίκος Κουλούρης αφού η ΠΟΕ έχει ξεκινήσει ήδη μία προσπάθεια για την καταγραφή των κληροδοτημάτων της Αρκαδίας. Τα περί κληροδοτημάτων ρυθμίζονται πλέον βάσει του Νόμου 4182/2013 ΦΕΚ 185 όπου γίνεται αναφορά για την υποχρεωτική καταγραφή- δήλωση των κληροδοτημάτων (Κοινωφελών περιουσιών) στο Εθνικό Μητρώο Κληροδοτημάτων. Ευθύνη που βαρύνει τους διαχειριστές – διοικητές των περιουσιών είτε αυτοί αφορούν σε εκκαθαριστές, είτε εκτελεστές, είτε ιερούς ναούς, είτε ΟΤΑ, είτε συλλόγους και σωματεία.

Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού

Ο Δήμος Γορτυνίας οργάνωσε και πραγματοποίησε επιτυχία, το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων τον 41ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν επιστήμονες-ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ακολούθως:
1. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής, Διευθύνων του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος. 2. Ιωάννης Πλεμμένος, Μουσικολόγος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. 3. Ιωάννης Καραχρήστος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο μουσικός και ερευνητής Κων/νος Παυλόπουλος, ενώ την παρουσίαση έκανε η Μακεδονία Κουτσουμπέλη, δημοσιογράφος της εκπομπής «Επι-Μένουμε Ελλάδα».

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν έχουν ως εξής:
1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες: Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Αντώνιος Αγγελόπουλος από την Καλαμάτα και με το κλέφτικο τραγούδι «Καλά τρώμε και πίνουμε». Το δεύτερο βραβείο απέσπασαν οι: Γεώργιος Τόμπολος από την Αθήνα με το κλέφτικο τραγούδι «Παιδιά μ’ πήρε χινόπωρος» και ο Παρασκευάς Κούρος από το Αστρος Κυνουρίας με τα καθιστικό τραγούδι «Απόψε κρύο έκανε». Το τρίτο βραβείο απέσπασε ο Γεώργιος Παυλόπουλος από τις Σειρές Καλαβρύτων με το τραγούδι «Στην μέση στα Καλάβρυτα».
2. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών: Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Κωνσταντίνα Σοφρώνη από την Αθήνα με το τραγούδι «Τριανταφυλλάκι θα γινώ». Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Ζωή Προκοπίου από την Αθήνα με το τραγούδι « Πουλάκι εκελάηδαγε». Το τρίτο βραβείο απέσπασε η Μαρίνα Βγενοπούλου από τα Τρόπαια Γορτυνίας με το τραγούδι «Όλα τα πουλάκια ζυγά-ζυγά». 3. Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου: Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Παρασκευή-Κρινιώ Τζαβέλα από την Αθήνα και καταγωγή από τις Ράχες Γορτυνίας, στο σαντούρι.

Χαμογελάτε
Όταν ετοιμαζόταν να μιλήσει ένας ανόητος και φλύαρος, ο Θεόκριτος είπε:
-Τώρα η γλώσσα θα τρέχει σαν ποτάμι από ένα μυαλό που τρέχουν λίγες στάλες.

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *