Τέρμα στη βία

ARKADIA18-150x15017Τέρμα στη βία

Η σύλληψη του καταζητούμενου εδώ και μήνες Νίκου Μαζιώτη αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία των διωκτικών αρχών. Η μεθοδικότητα και ο ζήλος όσων συμμετείχαν στη επιχείρηση αυτή στην καρδιά της Αθήνας, είναι αξιέπαινη. Κατάφεραν να κλείσουν για την ώρα έναν από τους ανοιχτούς λογαριασμούς της χώρας μας με την τρομοκρατία, η οποία ξεκίνησε κάποτε με πολιτικό μανδύα και εξελίχθηκε σε μια απροκάλυπτη αντικοινωνική εγκληματική δραστηριότητα, όπου πλέον τα τρομοκρατικά κτυπήματα αποτελούσαν το προκάλυμμα για τις ληστείες τραπεζών. Και της οποίας κάποια στελέχη, με περισσή ευκολία πέρασαν στο κοινό έγκλημα, προσπάθησαν να ηρωοποιηθούν, να προβληθούν ως οι νέοι Τσε του αντιεξουσιαστικού χώρου, ώστε να αποκτούν κάλυψη και συνεργούς στις πιο πάνω ληστείες.

Έχει αποδειχθεί ιστορικά και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, όπου έδρασαν τρομοκρατικές οργανώσεις, ότι όταν το κράτος δικαίου λειτουργεί και υπερασπίζεται τις δημοκρατικές κατακτήσεις, αυτές είτε περνούν στο περιθώριο και εξαφανίζονται, είτε αργά ή γρήγορα, συλλαμβάνονται.

Η βία σε όλες της τις μορφές και πολύ περισσότερο η τρομοκρατία, δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση αποδεκτό μέσο πολιτικής παρέμβασης, όπως διεκδικούν παλιοί και νεόκοποι θιασώτες της. Είναι ένας αδιέξοδος και αυτοκαταστροφικός εν τέλει δρόμος για όσους την επιλέγουν. Κι αυτό αποδείχθηκε για μια φορά ακόμα και με την περίπτωση Μαζιώτη.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν οι ευθύνες εκείνων που, εξαιτίας της ολιγωρίας τους, επέτρεψαν σε έναν ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες, όπως ο Μαζιώτης, να αποφυλακιστεί… για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του. Με αποτέλεσμα να απαιτηθούν κόπος, ενέργεια και δαπάνες για να φτάσει η υπόθεση στην αναπόφευκτη χθεσινή αιματηρή κατάληξη.

Τέλος πάντων, για να κλείσουν οριστικά και οι τελευταίοι λογαριασμοί της ελληνικής κοινωνίας με την υποτιθέμενη τρομοκρατία, δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος, από αυτόν την απόδοσης δικαιοσύνης. Χωρίς εμμονές, χωρίς προκαταλήψεις, αλλά και κυρίως χωρίς τις πόρτες των φυλακών να είναι ανοικτές για τον κάθε Μαζιώτη και τον κάθε Ξηρό.

 

 

 

«Η Θάλασσα στη Νεοελληνική Τέχνη»,

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η προσέλευση του κοινού στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, όπου η έκθεση με τίτλο «Η Θάλασσα στη Νεοελληνική Τέχνη», με έργα που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Στόχος, είναι η γνωριμία-ανάγνωση της θαλασσογραφίας στη νεοελληνική ζωγραφική, καθώς η θάλασσα, άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του ελληνικού λαού, τις αναμνήσεις και τα βιώματά του, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ήδη από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.

Εκ των βασικών συντελεστών της έκθεσης η συμπατριώτισσά μας κ. Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης, υπεύθυνη Παραρτήματος Ναυπλίου, στο ενδιαφέρον και άκρως κατατοπιστικό σημείωμά της αναφέρει πως αυτή χωρίζεται σε τρεις ευδιάκριτες ενότητες, για την καλύτερη κατανόηση των έργων: Στην πρώτη περιλαμβάνονται έργα των μεγάλων θαλασσογράφων μας, του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του Βασίλειου Χατζή και του Ιωάννη Αλταμούρα, στα έργα των οποίων διαφαίνονται οι πρώτες επιδράσεις του Ιμπρεσιονισμού. Στην δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται έργα των Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Μιχάλη Οικονόμου, οι οποίοι θεωρούνται ανανεωτές της τέχνης σύμφωνα με το πνεύμα του μοντερνισμού στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες αυτής της περιόδου βγαίνουν στη φύση αναζητώντας σχήματα και χρώματα για να αποδώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ελληνικού φωτός. Η τρίτη ενότητα αντιπροσωπεύεται από πίνακες των Νίκου Χατζηκυριάκου –Γκίκα, Αγήνορα Αστεριάδη, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Τσόκλη, που εκφράζουν το προσωπικό τους ιδίωμα στον χώρο της τοπιογραφίας. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 30 Δεκεμβρίου 2014 και είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τα έργα μεγάλων μας θαλασσογράφων.

Νέο ξενοδοχείο

Δύο νέα πολυτελή ξενοδοχεία προγραμματίζει να λειτουργήσει το έτος 2017 στην Ελλάδα η ξενοδοχειακή αλυσίδα Grace Hotels του ομίλου επιχειρήσεων Libra. Πρόκειται για τη μονάδα Grace Kalamata, 20 χλμ. δυτικά της Καλαμάτας και το ξενοδοχείο Grace Kea στην Κέα. Η επένδυση της Καλαμάτας με προϋπολογισμό 80 εκατ. θα υλοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 300 στρεμμάτων. Πέραν του ξενοδοχείου με δυναμικότητα 125 δωματίων, συνεδριακών χώρων, σπα κ.ά. θα κατασκευαστούν και 40 αυτόνομες βίλες προς πώληση. To ξενοδοχείο της Κέας θα έχει δυναμικότητα 32 δωματίων και σουιτών, δύο εστιατόρια και σπα. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 17 τουριστικές βίλες προς πώληση

Φεστιβάλ μελιού

Ο Δήμος Γορτυνίας, σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας, θα πραγματοποιήσει το «Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας» από τις 8 έως 10 Αυγούστου 2014 στην πλατεία της Βυτίνας. Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα γίνουν την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014, ώρα 20.00 στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει: Έκθεση μελιού και παραγώγων του, εκπαιδευτική ημερίδα, παρουσίαση παραγωγικής διαδικασίας, επίδειξη γαστρονομίας, προσφορά εδεσμάτων και γλυκισμάτων, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις κ.ά.

Καλούνται οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να κλείσουν περίπτερο στον εκθεσιακό χώρο του φεστιβάλ προκειμένου να εκθέσουν τα προϊόντα τους, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Βυτίνας, καθώς και στα γραφεία των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων από την Πέμπτη 17 Ιουλίου μέχρι και την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014. Η συμμετοχή στην έκθεση είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προηγούνται οι παραγωγοί της Δημοτικής Ενότητας Βυτίνας.

Φοιτητικός Οδηγός Εκπτώσεων

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειάς της για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη – επαγγελματίες, εγκαινίασε την χρονιά που πέρασε και συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία της με τη Διεύθυνση Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δημιουργώντας έναν «Ηλεκτρονικό Φοιτητικό Οδηγό Εκπτώσεων & Προνομίων ΠΑΠΕΛ» ο οποίος απευθύνεται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ).

Στόχος του Ηλεκτρονικού Οδηγού Εκπτώσεων είναι να διευκολύνει την καθημερινότητα των φοιτητών του ΠΑΠΕΛ και να αυξήσει τα οφέλη που θα έχουν. Ενημερώνοντας τους φοιτητές για τα καταστήματα και άλλους χώρους που θα τους προσφέρουν εκπτώσεις και προνόμια, είναι μια πολύ σημαντική δυνατότητα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αρκαδία, να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους στο δυναμικό κοινό των φοιτητών του ΠΑΠΕΛ, προβάλλοντας παράλληλα τις προσφορές τους προς τους φοιτητές.

Τάδε έφη

«Στο Αστρος θα βρεις θάλασσα για κάθε γούστο. Ρηχή, βαθιά, με ζεστά νερά, με κρύα νερά. Παραλίες με ψιλή άμμο και παραλίες με βότσαλο. Θα βρεις και σκιά κάτω από δέντρα, αν θέλεις. Θα βρεις νερά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Θα αφεθείς στη γραμμή του Παράλιου. Θα κολυμπήσεις και στο Κρυονέρι. Θα κάνεις στάση για ψάρι στον Άγιο Ανδρέα και τον Πραστό. Θα μυρίσεις τον Πάρνωνα για ανάσα δροσιάς στα Άνω Δολιανά και την Καστάνιτσα. Θα κάνεις μπάνιο στην παραλία στο Τηγάνι και το βράδυ θα ανέβεις στην Καστάνιτσα, τον Αγ. Πέτρο και το Καστρί να δοκιμάσεις την παραδοσιακή κουζίνα. Θα περάσεις όμορφα και θα ξανάρθεις για να δεις και τα υπόλοιπα. Και μπορεί και να πεις: «Et in Arcadia ego». Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο Athensvoice.gr

Χαμογελάτε

Περνάει ένας τύπος έξω από ένα μαγαζί που πουλάει ωδικά πτηνά και βλέπει ένα κλουβί με δύο καναρίνια, εκ των οποίων το ένα κελαηδάει υπέροχα. Μαγεμένος από το άκουσμα της μελωδίας, μπαίνει γρήγορα μέσα και ρωτάει πόσο κάνει το καναρίνι για να το αγοράσει.
Του λέει ο καταστηματάρχης : “Τα δύο καναρίνια σε αυτό το κλουβί πάνε πακέτο. Δώσε 100 ευρώ και πάρτα και τα δύο”
– Μα τι να τα κάνω και τα δύο μαζί ; Εγώ αυτό που κελαηδάει θέλω μόνο.
– Ναι αλλά το άλλο του γράφει τα τραγούδια.

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *