Οικοτουρισμός και Αρκαδία

ARKADIA18-150x15017Είναι πολλοί οι ευρωπαίοι τουρίστες που δεν επιλέγουν προορισμό διακοπών πριν μάθουν για το «οικολογικό του ενδιαφέρον» και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον στα μέρη που εξετάζουν. Η πλειονότητα αυτών των τουριστών δηλώνει διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερα για διακοπές δυο εβδομάδων, προκειμένου να μείνει σε «πράσινο» ξενοδοχείο. Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, ο τουρισμός, δεν μπορούσε- φυσικά- να μείνει ανεπηρέαστος από τη «μόδα» της οικολογικής συμπεριφοράς και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οικολογικές διακοπές δεν σημαίνει ότι κάποιοι «αλλοπαρμένοι» πηγαίνουν σε έναν τόπο και περνούν όλο τους το χρόνο χαζεύοντας λουλούδια, πεταλούδες και χελώνες. Αντιθέτως, κάνουν, ό,τι και οι υπόλοιποι τουρίστες, αλλά μόνο εκεί που το περιβάλλον δεν καταστρέφεται από ρύπανση, σκουπίδια και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες και μένουν σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα που δεν σπαταλούν ενέργεια ή νερό και γενικώς σέβονται το περιβάλλον. Προφανώς, οι οικοτουρίστες θα προτιμήσουν ένα τόπο με εξαιρετικά φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το φαράγγι, μια αποικία φώκιας ή χελώνας κλπ αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι το μόνο κριτήριό τους.

Η Αρκαδία, παρότι διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, γιατί άραγε έχει μείνει πίσω στον οικοτουρισμό; Γιατί δεν υπάρχουν ούτε δομές ούτε σοβαρές δράσεις για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως στο Ψάρι Γορτυνίας; Προφανώς για τον ίδιο λόγο που δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων. Για τον ίδιο λόγο που σχεδόν ποτέ δεν αποκαθίσταται το τοπίο όπου δρα μια μελλοντική επιχείρηση ή ένα νταμάρι. ( Είμαστε περίεργοι να δούμε αν θα αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η καταστροφή που συντελείται με τη βελτίωση του δρόμου Τρίπολη – Αστρος, μετά το Ελαιοχώρι). Για τον ίδιο λόγο που πολλά χωριά και εργοστάσια ρίχνουν τα λύματά τους ανεπεξέργαστα σε θάλασσες, λίμνες ποτάμια και ρέματα. Επειδή το «κράτος» σε πολλά θέματα είναι ανύπαρκτο. Αφήνει τους νόμους να έχουν συμβολικό χαρακτήρα και επαφίεται στον πατριωτισμό της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Κάποιες μικρές επιδοτήσεις για «πράσινο» τουρισμό που βρίσκονται στα σκαριά και, θεωρητικά, μπορούν να δώσουν μικρή ώθηση στον οικοτουρισμό, δεν πρέπει να περάσουν ανεκμετάλλευτες για τους Αρκάδες. Γιατί, μην ξεχνάμε, πως εκείνο που αναμένεται να «σώσει» την κατάσταση είναι η μελλοντική διαχείριση των σκουπιδιών με η μέθοδο ΣΔΙΤ . Η οποία, όταν εφαρμοστεί, θα αλλάξει σίγουρα το κλίμα ασύδοτης εκμετάλλευσης και καταστροφής της φύσης, που είναι ο κανόνας σε πολλές τουριστικές περιοχές μας. Όπερ και το ζητούμενο.

 

 

Η Μόνικα από το Αστρος; …

Η Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Ηρώδειο. Εκεί διάλεξε η Μόνικα (Χριστοδούλου) να παρουσιάσει για πρώτη φορά τον καινούριο, τρίτο της, δίσκο με τίτλο Secret In The Dark (Archangel Music), ο οποίος ηχογραφήθηκε μεταξύ Αθήνας, Αστρους Κυνουρίας και κυρίως Νέας Υόρκης και λοιπών αμερικάνικων πόλεων. Με τη συνοδεία μιας all – star ομάδας από τις ΗΠΑ ηχογράφησε ένα πολύ διαφορετικό άλμπουμ σε σχέση με τα προηγούμενά της, στο οποίο συμμετέχουν οι περισσότεροι από τους διεθνείς συντελεστές όπως ο βοκαλίστας Andrew Wyatt των Miike Snow, ο πολύς Leon Michaels και ο παραγωγός του άλμπουμ, Homer Steinweiss, βασικός ντράμερ των Dap Kings της Sharon Jones … Και εκεί, στο Ηρώδειο, η Μόνικα κέρδισε το στοίχημα. Σε μια στρογγυλή σκηνή – καθρέφτη, παρέα με ντισκομπάλες, εκπληκτικά λέιζερ και την μπάντα της, 14 μουσικούς και 2 κορίτσια στα φωνητικά, τα έδωσε όλα σε μια συναυλία η οποία ξεπούλησε τα ταμεία και κατάφερε να μην αφήσει θέση για κανέναν εκτός απ’ την καρδιά 4250 ακροθεατών.

…Στο Ηρώδειο
Εμφανώς ανανεωμένη, ευδιάθετη και χαρούμενη που βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό της, παρουσίασε τη νέα της δουλειά, τραγούδησε παλιά αγαπημένα τραγούδια και με χαλαρότητα και αυθεντικότητα επικοινωνούσε με όλους καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Μοίρασε φιλιά, έκανε αστειάκια, χόρεψε, μίλησε για τη γνωριμία της με τον παραγωγό του νέου της άλμπουμ Homer Steinweiss, διασκέδασε, ευχήθηκε σε όλους καλό καλοκαίρι, ενώ αποθεώθηκε τη μαγική εκείνη στιγμή προς το τέλος της συναυλίας όταν κατέβηκε από τη σκηνή και ανέβηκε στο διάζωμα, ανάμεσα σε όλους για να τραγουδήσει Yes I Do. Ανατριχίλα. Έκλεισε τη συναυλία τραγουδώντας Let Me Roll It, ξανά ανάμεσα στον κόσμο, ευχαριστώντας τους πάντες. Η παράσταση – πάρτι που έδωσε σίγουρα υπερέβη κάθε προσδοκία και φάνηκε η καλύτερη έμπρακτη απάντηση σε όλους όσοι στάθηκαν πολέμιοι με κακεντρέχειες ενάντια στην εμφάνισή της σε ένα τόσο σημαντικό αρχαίο ωδείο, όπως αυτό του Ηρώδου Αττικού.

Ευχαριστιακή συνεστίαση

Για μια ακόμη φορά, ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος κάλεσε σε δείπνο τους νέους της Μητρόπολης, την Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 στο προαύλιο του Ιδρύματος τυφλών γυναικών «Η Αγία Παρασκευή». Η συνεστίαση αυτή είχε χαρακτήρα ευχαριστιακό από πλευράς του Μητροπολίτη προς την Παραδοσιακή και τη Βυζαντινή Χορωδία της Μητρόπολης καθώς και προς όσους κοπίασαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων της προηγούμενης χρονιάς. Στον χαιρετισμό του προς τα παιδιά, ο κ. Αλέξανδρος τα επαίνεσε καθώς, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά τους λόγω των μαθημάτων τους και των σπουδών τους, δε λησμόνησαν την Εκκλησία. Ιδιαιτέρως συνεχάρη τα παιδιά που φέτος διαγωνίζονταν για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο και τους διαβεβαίωσε πως όσο κρατούν το χέρι του Θεού, δε πρόκειται να ζημιωθούν σε τίποτα.

Συνεργασία Περιφέρειας ΠΑ.ΠΕΛ

Πέντε μελέτες, που συντάχθηκαν από καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο πλαίσιο της συνεργασίας, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Τριτοβάθμιου Ιδρύματος της Περιφέρειας, παρεδόθησαν στον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα.

Η παράδοση των μελετών έγινε στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, στην Τρίπολη, το πρωί της Τετάρτης 16 Ιουλίου, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κώστα Μασσέλου και του Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Γιώργου Λέπουρα. Οι μελέτες συντάχθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του 4ου Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου (λιγνιτόσημου) και εντάσσονται στην πρόθεση της διοίκησης της Περιφερειακής αρχής και του ίδιου του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας για αλλαγή φιλοσοφίας στη διάθεση των πόρων από τη ΔΕΗ, ώστε μέσω καινοτόμων μεθόδων και προτάσεων που σχετίζονται με την χρήση νέων τεχνολογιών να ανοίξει ο δρόμος για μία διαφορετική ανάπτυξη στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη

Τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ. Μύρη, παρουσιάζουν απόψε στο θέατρο του Αγιώργη οι: Αννα Φόνσου, Κώστας Βουτσάς και Στάθης Ψάλτης. Πρόκειται για την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη, που γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την Αρχαία στη Νεότερη Αττική Κωμωδία. Στην κωμωδία αυτή ο Αριστοφάνης διακωμωδεί τη κακή διανομή του Πλούτου, που, επειδή είναι τυφλός, πηγαίνει στους κακούς. Αλλά ένας χρηστός πολίτης, ο Χρεμύλος, μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του Καρίωνα, περιθάλπουν τον τυφλό, τιμωρημένο από το Δία, θεό Πλούτο, που μικρός τυφλώθηκε για να αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Ο Θεός Πλούτος λοιπόν ξαναβρίσκει το φως του, μετά την γιατρειά που του προσφέρουν ο Χρέμυλος με τον δούλο του. Εκείνος δίνει τα πλούτη του στους αγαθούς και τους κακούς τους κάνει φτωχούς. Με την ανατροπή αυτή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, στήνεται ένα γαϊτανάκι, το οποίο αποτυπώνει στη σκηνή ένα μωσαϊκό της κοινωνίας της εποχής του Αριστοφάνη, που στη δίψα της για πλούτο μοιάζει τόσο με τη δική μας.
Ζητούν στοιχεία

Λίγο πριν την οριστική παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης ζητούν από τον κ. Τατούλη να δοθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο στοιχεία που έχουν ζητηθεί όπως:
1. Τα με αρ. πρωτ. 3138/22.1.13, 3191/25.4.13 και 3195/30.4.13 έγγραφα του Συμβούλου που υποστηρίζει την Περιφέρεια, καθώς και τα κείμενα εργασίας, αρχικό και αναθεωρημένο. 2. Τα παραδοτέα έγγραφα των πέντε ομίλων που παραδόθηκαν στις 24-9-12, στις 8-10-12, στις 5-11-12, στις 20-2-13 και στις 22-4-13. 3. Το πρακτικό Περάτωσης Διαλόγου και των αποτελεσμάτων της Φάσης Β1 του διαγωνισμού, που κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 9.5.13. 4. Τέλος την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προτάσεων, του Σχεδίου Σύμβασης Σύμπραξης με τα παραρτήματα και των τευχών δημοπράτησης με τα παραρτήματα που επίσης εγκρίνατε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 9.5.13.

Χαμογελάτε

Ένα κοπάδι νυχτερίδες κοιμάται σε ένα δέντρο κατά τον γνωστό τρόπο, δηλαδή ανάποδα.
Ξαφνικά μία νυχτερίδα γυρίζει και στέκεται όρθια πάνω στο κλαδί.
Ανήσυχη, μια δεύτερη που βλέπει το σκηνικό, σκουντάει τη διπλανή της και με αγωνία της λέει:

-Ρε Μήτσο, ξύπνα ρε, ο Θανάσης λιποθύμησε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *