Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Υγείας, κ. Αντώνη Μπέζα.

γεωργιαδης11Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός, κ. Αντώνης Μπέζας, προέβησαν σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά την απόφαση του ΣτΕ επανέρχεται το πλαφόν. Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές; Οι γιατροί ωστόσο αντιδρούν.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αύριο το απόγευμα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, συζητήσαμε με τον πρόεδρό της τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό και θα κάνουμε μια συζήτηση έκτακτη για την επείγουσα τροπολογία που πρέπει να καταθέσουμε για τη δυνατότητα να τοποθετείται μηνιαίος συνταγογραφικός στόχος στους γιατρούς για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Σεβόμαστε το Συμβούλιο της Επικρατείας για αυτό και θα προσπαθήσουμε ο νέος τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου να λαμβάνει υπόψιν της ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΣτΕ με την απόφαση της προσωρινής αναστολής.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τι διαφορετικό θα έχει;

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα λαμβάνονται υπόψιν η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα, ο αριθμός των ασθενών. Έτσι θα είναι το σύστημα πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τώρα το clawback, οι εργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά αντιδρούν. Λένε ότι θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα.

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Νομίζω ότι σε όλο αυτό το θέμα έχει υπάρξει μια μεγάλη παρεξήγηση μεταξύ των παρόχων των διαγνωστικών υπηρεσιών και του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ δεν υποχρεώνει κανέναν να έχει σύμβαση μαζί του. Όποιος θέλει, έχει σύμβαση, όποιος δε θέλει. δεν έχει. Αυτό το οποίο πρέπει να πω σε όσους αποφασίσουν να κάνουν την επίσχεση – είναι ένα δικό τους δικαίωμα, δηλαδή να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ- είναι ότι ο καταλογισμός του clawback του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα γίνει σε μηνιαία βάση, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, εάν το κάνουν νομίζοντας ότι έτσι θα εξαιρεθούν του clawback, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Σε κάθε περίπτωση, για την ορθή παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους μας, γενικά τους Έλληνες πολίτες, ήδη και σήμερα με τον κο Μπέζα είχαμε μακρά συνάντηση με τους ΥΠΕάρχες, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι την άλλη εβδομάδα να λειτουργούν κατά το δυνατόν τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ, ώστε να μπορούν εκεί οι πολίτες να λάβουν άμεσες υπηρεσίες. Είμαστε βέβαιοι ότι, όταν αντιληφθούν όλοι οι πάροχοι τον τρόπο με τον οποίο θα καταλογιστεί το clawback του 2014, πολλοί δεν θα ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο της επισχέσεως, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν θέλουν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Και ο ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει σύμβαση υποχρεωτικά με κανέναν.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει κάποια διαφορά με το clawback που είχαμε το προηγούμενο…

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα καταλογιστεί, σας είπα, ο μηνιαίος στόχος και θα πληρωθούν όσοι έχουν δουλέψει μέχρι σήμερα τον μηνιαίο στόχο, αφαιρουμένου του clawback του κάθε μήνα. Και ό,τι ποσό περισσέψει από αυτούς που δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, θα το μοιραστούν όσοι συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει απάντηση σε όσους ακολουθήσουν την επίσχεση;

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Σας είπα, δεν υπάρχει καμία απάντηση. Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχει όποιος θέλει. Δεν υποχρεώνει ο ΕΟΠΥΥ να κάνει κανείς σύμβαση μαζί του. Ο ΕΟΠΥΥ, ως ο εκπρόσωπος δέκα εκατομμυρίων ασφαλισμένων, προσφέρει μία σύμβαση με τους όρους που συμφέρουν τον ΕΟΠΥΥ και τη δημόσια υγεία. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ακολουθήσει αυτούς τους όρους, ευπρόσδεκτος. Όποιος νομίζει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτούς τους όρους ,προχωρά στην ελεύθερη αγορά.

 

Αντώνης Μπέζας: Το μόνο που θέλω να προσθέσω, είναι -σε σχέση με την τροπολογία στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός προηγουμένως- είναι ότι θα περιλαμβάνει και ένα ίδιο μηχανισμό πλαφόν στις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις. Δηλαδή, εκτός από το πλαφόν στους ιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα υπάρχει και ένα πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ανά ειδικότητα (κλπ) για τις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που θα είναι 80% και αυτό του μέσου όρου του περσινού; Πώς θα το υπολογίζετε;

 

Αντώνης Μπέζας: Αυτό θα υπολογιστεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα σταθμισμένα στοιχεία του 2013. Δεν θα είναι όμως ένα οριζόντιο πλαφόν. Δε θα εξαρτάται δηλαδή από την περσινή συνταγογράφηση αλλά θα καθοριστεί με βάση πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια και τις ανάγκες των ειδικοτήτων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.