Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας. Σχετικά με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης φαρμάκων κατά ICD-10,

ιατρικος συλλογος ευβοιαςΠρος τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

κ. Πρόεδρε,

Κατά την εφαρμογή των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης φαρμάκων κατά ICD-10, παρατηρήθηκαν αποκλεισμοί ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, απόφαση η οποία δεν έχει επιστημονική βάση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται ή και να στερούνται την ενδεδειγμένη για αυτούς φαρμακευτική αγωγή, παρ΄ ότι επιστημονικά είναι αυταπόδεικτο.

Συγκεκριμένα, οι ιατροί με ειδικότητα Νεφρολογίας εξαιρέθηκαν της δυνατότητας συνταγογράφησης αντιλιπιδαιμικής αγωγής στους ασθενείς τους, μέσω της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, από χθες 20/03/2014. Η συγκεκριμένη απόφαση παραβλέπει το γεγονός ότι οι ασθενείς με νεφρική πάθηση (π.χ. χρόνια νεφρική νόσο, νεφρωσικό σύνδρομο), οι οποίοι υποβάλλονται σε κάποια χρόνια μέθοδο θεραπείας (π.χ. αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση, μεταμόσχευση) και πιθανόν λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. κορτικοειδή, διουρητικά), όπως είναι γνωστό, μπορεί να εμφανίσουν δυσλιπιδαιμία. Η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία χρονίως πάσχοντες ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική τους αγωγή, που κατά κύριο λόγο καθορίζει ο βασικός θεράπων ιατρός τους που είναι ο νεφρολόγος.

Επίσης οι ιατροί με ειδικότητα Μαιευτικής – Γυναικολογίας εξαιρέθηκαν της δυνατότητας αναγραφής φαρμάκων οστεοπορώσεως, όταν είναι γνωστό ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρουσιάζουν πολύ συχνά οστεοπόρωση. Η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία τις ασθενείς που καλύπτονταν μέχρι χθες από το θεράποντα γυναικολόγο τους στα πλαίσια του απαραίτητου τακτικού γυναικολογικού ελέγχου.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας σχετικά με την άρση των περιορισμών του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσον αφορά το θεσμοθετημένο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου των ειδικοτήτων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωνσταντίνος Π.Βράκας                    Δημήτριος Στ.Φωκάς

 

Κοινοποίηση:

ΠΙΣ, ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΜΕΛΗ

Ελληνική Γυναικολογική Εταιρεία

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία

MME

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *