Το επίτευγμα της χειρουργικής ρομποτικής στη γυναικολογία

ρομποτικη χεΗ εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην γυναικολογία αν και δεν αποτελεί μια νέα χειρουργική τεχνική αποδείχτηκε με το χρόνο πολύτιμη, έτσι ώστε να κατακτά περίοπτη θέση τόσο στην χειρουργική του σήμερα αλλά κυρίως στην χειρουργική του μέλλοντος.

Το ρομπότ αποτελείται από δύο βασικά μέρη: α) τη χειρουργική κονσόλα όπου κάθεται ο χειρουργός γυναικολόγος και β) το σύστημα των 4 βραχιόνων στους οποίους τοποθετούμε την κάμερα και 3 εργαλεία και το προσαρμόζουμε στην ασθενή μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στο δέρμα (σήμερα ήδη εφαρμόζεται η εφαρμογή των trocars και της camera από μία και μόνη οπή από τον ομφαλό της ασθενούς). Η χειρουργική κονσόλα συνδέεται με το σύστημα των βραχιόνων με καλώδιο δια μέσω του οποίου μεταφέρονται οι κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα προς τους βραχίονες του ρομπότ και στη συνέχεια στις άκρες των εργαλείων, με αποτέλεσμα ό,τι ακριβώς κίνηση κάνει ο χειρουργός-γυναικολόγος από την κονσόλα, να μεταφέρεται τελικά στα εργαλεία με τα οποία χειρουργείται η ασθενής.

Ρομποτικά μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες γυναικολογικές επεμβάσεις:

Κύστες ωοθήκης

Υδροσάλπιγγα

Εξωμήτριος κύηση

Ινομυώματα

Ενδομητρίωση

Αφαίρεση μήτρας-Ολική ή υφολική υστερεκτομή

Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρο

Ουρογυναικολογικά χειρουργεία

Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής για την ασθενή και τον χειρουργό είναι τα παρακάτω:

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και τραυματική μέθοδος, εξαιτίας της ακρίβειας με την οποία γίνονται οι κινήσεις του γιατρού.

Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος.

Εξασφαλίζει μικρότερο πόνο.

Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Μειώνει σημαντικά το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση.

Παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Δίνει λύση στους περιορισμούς της λαπαροσκοπικής μεθόδου (δισδιάστατη εικόνα ή ασταθή εικόνα, απώλεια βαθμών ελευθερίας και αίσθησης, εργονομικά προβλήματα για την χειρουργική ομάδα).

Επιτρέπει στον χειρουργό να έχει τρισδιάσταση (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου, σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση.

Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις. Καθώς οι χειρισμοί του χειρουργού στην κονσόλα μετατρέπονται σε κίνηση των χειρουργικών βραχιόνων εξαλείφεται σχεδόν το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή χειρουργική δεξιότητα.

Δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα να πραγματοποιεί δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς. Τα χειρουργικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι (7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση), με μεγαλύτερη δεξιότητα και ακρίβεια, ενώ περιστρέφονται σχεδόν 360ο μέσα στο χειρουργικό πεδίο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.