ΥΥΚΑ. Σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝ.Η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μακρή, συγκάλεσε σήμερα ευρεία σύσκεψη για την πορεία της αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, όπου συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κα Χριστίνα Παπανικολάου, η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κα Τζένη Κρεμαστινού, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, κ. Πάνος Ευσταθίου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Κατά την συνάντηση η κα Μακρή ενημερώθηκε ότι από το περασμένο φθινόπωρο είχε διαμορφωθεί από το Υπουργείο Υγείας ακριβές σχέδιο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την πρόληψη των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω εντομοκτονιών, με ευθύνη των τριών συναρμοδίων Υπουργείων: Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

 

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας από τον Νοέμβριο του 2012 πραγματοποιήθηκαν σειρά συσκέψεων και ενημερωτικών συναντήσεων με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κουνουποκτονιών, στη βάση επιδημιολογικών και εντομολογικών δεδομένων, ενώ εκδόθηκαν και λεπτομερείς οδηγίες μέσω εγκυκλίων.

 

Με αφορμή, δε, την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος από ΙΔΝ στην Αττική, θα πρέπει να τονιστεί, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που μπορούν να μολυνθούν από δείγμα κουνουπιών εμφανίζεται ασυμπτωματική ή με πολύ ήπια συμπτώματα.

 

Μετά το πέρας της σύσκεψης η Υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι «Το Υπουργείο Υγείας έχει καλύψει απολύτως τον τομέα ευθύνης του, τόσο σε επίπεδο επιστημονικό (μέσω της συστηματικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

 

Βρισκόμαστε όμως σε ετοιμότητα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδίδει οδηγίες για πρόσθετα μέτρα προστασίας τα οποία μπορούν να λάβουν τόσο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι ίδιοι οι συμπολίτες μας. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προς μετάγγιση αίματος, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου από τα αρμόδια Κέντρα αιμοδοσίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *