Αντώνης Μπέζας. Συνέντευξη στην εφημερίδα Real.

 μπεζας1. Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας για τον ΕΟΠΥΥ;

Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πλέον καινοτόμες μεταρρυθμίσεις Υγείας των τελευταίων χρόνων. Κεντρικός μας στόχος είναι η διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών και αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης και της υπερκοστολόγησης,. Όλα αυτά μέσα από την εγκαθίδρυση ενός σταθερού, βιώσιμου και προσβάσιμου σε κάθε πολίτη συστήματος με διαφανείς αρχές και κανόνες.

Επιπλέον πρέπει να επικεντρωθούμε στη γρήγορη βελτίωση της οργανωτικής δομής του. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, προβλήματα που τα κληρονόμησε ο ΕΟΠΥΥ και ορισμένα από αυτά αφορούν στη σπατάλη δημόσιων πόρων. Εκεί δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να πλανάται. Για παράδειγμα η υπόθεση με τα νοσήλια εξωτερικού του ΟΠΑΔ, πριν από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, θα πάει στον εισαγγελέα για να καταλογισθούν ευθύνες. Και όπως αυτή την έρευνα τη ζήτησε η ίδια η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έτσι και το επόμενο διάστημα θα ζητήσουμε να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα όλες οι ανέλεγκτες υποθέσεις, κυρίως από τον πρώην ΟΠΑΔ.

 

 

 

2. Ποιά η άποψή σας για το Σχέδιο Δράσης που προβλέπει τη μετατροπή του σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας;

 

 

 

Επιδίωξή μας δεν είναι η αποδυνάμωση και η απαξίωση του ΕΟΠΥΥ. Εντελώς αντίθετα, είναι η ισχυροποίηση του ρόλου και της παρουσίας του και ως αγοραστή αλλά και ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, μέσα βέβαια από την οργανωτική του αναδιάρθρωση. Παράλληλα επιδίωξη μας είναι και η βελτίωση της ικανότητάς του στην είσπραξη των εισφορών που του αντιστοιχούν. Νομίζω, ότι είμαι ξεκάθαρος σε αυτά τα οποία λέω και όλα τα άλλα τα οποία γράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν απηχούν τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Οι ειδικοί, οι εμπειρογνώμονες και οι άλλοι σοφοί είναι καλοδεχούμενοι. Μπορούν να εξετάζουν σενάρια, να μελετούν διάφορες λύσεις, να κάνουν προτάσεις. Οι αποφάσεις όμως ανήκουν σε αυτούς που έχουν την πολιτική ευθύνη και όχι στους τεχνοκράτες και τους εμπειρογνώμονες.

 

 

 

3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός για τα πολυϊατρεία; Υπάρχει περίπτωση να κλείσουν ή να φύγουν από τον ΕΟΠΥΥ;

 

 

 

Θέλουμε ως Υπουργείο Υγείας, την εύρυθμη λειτουργία όλων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και του ΕΟΠΥΥ. Αν είχαμε σκοπό να τις καταργήσουμε θα προγραμματίζαμε να φέρουμε ρύθμιση για την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την παράταση των συμβάσεων των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ φορέων; Εμείς κοιτάμε να στηρίξουμε την πρωτοβάθμια υγεία κα Σταθάκου, με δικλείδες ασφαλείας και συστηματικούς ελέγχους. Με το πολυνομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή αυτή τη βδομάδα τελειώνουμε με τις μνημονιακές υποχρεώσεις (ποινολόγιο και clow back) και περνάμε σε θέματα όπως, μεταξύ άλλων και των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

 

 

 

4. Θεωρείτε ότι είναι εφικτοί οι στόχοι της τρόικας για τις δαπάνες του Φορέα το 2013;

 

 

 

Η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε συγκεκριμένους κωδικούς και αναφέρομαι στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα έχει υπερβεί το ρυθμό με τον οποίο είχε προϋπολογιστεί να κινείται στη διάρκεια του έτους. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για την αντιμετώπισή της κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι τα διαρθρωτικά μέτρα για να μην υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα τα επόμενα χρόνια και η δεύτερη κατεύθυνση, είναι τα άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τη φετινή χρονιά. Άμεσο μέτρο για παράδειγμα είναι η εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής. Αυτό θα συνδυαστεί με την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επιτάχυνσης των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

 

 

 

5. Προτίθεστε να βάλετε κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις με τους δανειστές και σε ποιους τομείς;

 

 

 

Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές: Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε κατά το ελάχιστο πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και δεν πρέπει να υπάρξει έκπτωση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας. Σε αυτά είμαστε αμετακίνητοι. Είναι ένας δύσκολος συνδυασμός, όχι όμως ακατόρθωτος. Ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής σε μια διαλυμένη κοινωνία, δεν έχει κανένα περιθώριο επιτυχίας.

 

 

 

6. Θα θιγούν οι παροχές των ασφαλισμένων;

 

 

 

Κα Σταθάκου, θα το επαναλάβω: Δεν θα υπάρξει και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει, πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Θα ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, με υπευθυνότητα και πληρότητα, παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *