Νέα από Αρκαδία. Υπάρχει λογική;

Η κατάσταση στο ARKADIAχώρο της Μέσης εκπαίδευσης, με όσα λαμβάνουν χώρα τις μέρες αυτές, οδηγείται πέρα από κάθε έλεγχο. Χωρίς να προκαλεί καμία έκπληξη. Αποτελεί πιστή εφαρμογή της πάγιας συνδικαλιστικής πρακτικής, την οποία έχει βιώσει επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες ο ελληνικός λαός. Ο απλός και ανυπεράσπιστος πολίτης μεταβάλλεται σε σάκο του μποξ από τη μία ή την άλλη επαγγελματική ομάδα που θέλει να πιέσει την κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει τα όποια αιτήματά της, δίκαια ή υπερβολικά.

Αυτήν τη φορά, η επαγγελματική ομάδα είναι οι εκπαιδευτικοί. Και η απειλή τους να απεργήσουν τις ημέρες της διαγωνιστικής περιόδου στρέφεται εναντίον χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Όσο για τα αιτήματά τους, θα χαρακτηρίζονταν σε οποιαδήποτε εποχή «υπερβολικά». Στις μέρες μας ο ιδανικός χαρακτηρισμός θα ήταν «παράλογα». Ας ελπίσουμε πως θα αντιληφθούν ότι με αυτές τις συμπεριφορές προκαλούν το σύνολο της κοινωνίας και επιδεινώνουν το ήδη πολύ αρνητικό στερεότυπο για τον ρόλο των περισσότερων συνδικαλιστών. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών –και κυρίως των παιδιών– σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Δείχνει εκ μέρους τους εντυπωσιακή άγνοια της πραγματικότητας, της κοινωνικής και συνδικαλιστικής εμπειρίας και των αρνητικών επιπτώσεων, ακόμα και σε δίκαια ή συζητήσιμα αιτήματά τους, όταν η «διεκδίκηση» γίνεται στη γίνεται στη βάση εκβιαστικών διλημμάτων που στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων.

 

«Εν τοις αγαθοίσι δε το παν ένεστι σοφίας», αναφέρει στις Ικέτιδες ο Ευριπίδης. Στους καλούς ανθρώπους υπάρχει κάθε σοφία – αλλά απέμειναν άραγε καλοί καγαθοί σε τούτο τον τόπο; Ή μήπως τυφλωμένοι από πολιτικές σκοπιμότητες, έχουμε πέσει όλοι σαν κόρακες στο σώμα της Ελλάδας; Παπαγαλίζοντας τα ίδια συνθήματα, καταβροχθίζοντας όσα η κοινωνία της κατανάλωσης φροντίζει να προσφέρει, καταποντίζοντας και καταποντιζόμενοι τελικά σ’ ένα πέλαγος επιπολαιότητας και αναξιοπιστίας;

 

Και το χειρότερο: όλα αυτά ενώπιον των παιδιών μας. Υπάρχει άραγε χειρότερο πράγμα από μια κοινωνία που μισεί τα παιδιά της; Από μια κοινωνία που υποθηκεύει έτσι το μέλλον της; Και αν δεν είναι οι δάσκαλοι άξιοι να στηρίξουν, στις δύσκολες ώρες, τις φορτωμένες με την αγωνία αβέβαιων σπουδών και ενός σκοτεινού μέλλοντος ψυχές των παιδιών μας, τότε δεν αξίζει ούτε να προσβλέπουμε στην κοινωνία αυτή.

 

Μεμφόμεθα ένα κράτος που δεν στηρίζει ντους εκπαιδευτές των παιδιών μας, αλλά και απορούμε όταν μια απεργία χρησιμοποιείται εκβιαστικά την ώρα των εξετάσεων. Η απεργία είναι όπλο, και όχι μέσον τρομοκρατίας.

 

 

 

 

 

 

 

« Αίνος και Δοξολογία…».

 

Ένα ξεχωριστό βιβλίο, εκδοτικό κόσμημα, για τους Νεομάρτυρες της Αρκαδίας, του πολυτάλαντου συγγραφέα Γιώργου Ζαχαρόπουλου, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Αρκαδίας. Το βιβλίο που εξέδωσε η Ιερά Μονή Γοεργοεπηκόου Νεστάνης φέρει τον τίτλο: « Αίνος και Δοξολογία των Νεομαρτύρων της Αρκαδίας ». Δεν πρόκειται για ένα ακόμη βιβλίο, όπως επεσήμανε η εκ των παρουσιαστών του βιβλίου Μαρία Μαντούβαλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά για ένα συνοπτικό συναξάρι, με τεκμηριωμένο λόγο και με πλήθος στοιχείων που αναζητήθηκαν ύστερα από επίπονη αναδίφηση αρχείων, προσφορά στη μνήμη και την τιμή των Αγίων. Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ Ταλούμης και Σαββάκης και η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου κ. Ζαμπαθά.

 

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο κ. Χαράλαμπος Μπαμπούκης, Αναπλ. Καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Γεώργιος Νικολάου, επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο συγγραφέας κ. Ζαχαρόπουλος.

 

Παρέμβαση έκανε και ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος.

 

Μουσικά όργανα αρχαίων

 

Με τίτλο: Ανιχνεύοντας τον ήχο του παρελθόντος: μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων, το αρχαιολογικό μουσείο Τρίπολης προσφέρει στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, κατά το διάστημα 14-24 Μαΐου 2013, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την αρχαία ελληνική μουσική. Η εισήγηση θα περιλαμβάνει προβολές μουσικής εικονογραφίας από την ελληνική αρχαιότητα, με στόχο να αναδειχθούν τα μουσικά όργανα και η χρήση τους στις εκάστοτε περιστάσεις. Η παρουσίαση θα κορυφώνεται με την απόδοση σωζόμενων αρχαίων μελών σε ανακατασκευασμένα αντίγραφα συγκεκριμένων οργάνων που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως. Οι μαθητές θα παρατηρήσουν τον τρόπο εκτέλεσης, θα αγγίξουν και θα δοκιμάσουν τις ανακατασκευές, ενισχύοντας έτσι τη δημιουργική φαντασία τους. Εισηγητής του εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι ο κ. Χρήστος Τερζής, αρχαιομουσικολόγος, διδάκτωρ και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές δωρεάν, χάρη στην ευγενική χορηγία του κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχ. Στασινόπουλου.

 

Ημέρα μουσείων

 

Για 8η συνεχή χρονιά η ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας συμμετέχει ενεργά στον ετήσιο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μία παγκόσμια γιορτή αφιερωμένη στους χώρους πολιτιστικών υποδομών. Για φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία (Μνήμη και Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε πανελλαδικό επίπεδο, η τοπική Εφορία διοργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 (11:00 πμ – 13:30 μμ) ημερίδα με θέμα: «Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. 100 χρόνια ιστορίας, πολιτισμού και δημιουργικότητας», που θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Στασινόπουλου στο Στάδιο Τεγέας. Στην ημερίδα αυτή η ΛΘ’ ΕΠΚΑ και οι εξωτερικοί συνεργάτες της θα παρουσιάσουν στο κοινό το εν εξελίξει έργο της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

 

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Αγίου Βασιλείου καθηγητές του νομού μας. Διοργανωτές και συμπαραστάτες της εκδήλωσης το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ Αρκαδίας που μίλησαν για απολύσεις, και κλείσιμο πολλών σχολείων, σαν αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

 

«Οι Σπόροι της ζωής»

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου, o Σύλλογος Ορειβατών Οικολόγων Τρίπολης , ο Δήμος Τρίπολης , ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, οργανώνει τη 2η Διήμερη Οικοσυνάντηση στις 18 και 19 Μαΐου 2013, με θέμα: «Οι Σπόροι της ζωής». Στόχοι του σεμιναρίου είναι, οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα της διαφύλαξης, καλλιέργειας και ανταλλαγής των παραδοσιακών σπόρων, της υπεύθυνης χρήσης αγαθών για τη διατροφή και την καθαριότητα και της κομποστοποίησης σαν λύσεις για το περιβάλλον και την αειφορία. Το σεμινάριο θα γίνει στις 18 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, στις 5.30 το απόγευμα και την επόμενη ημέρα στο Πράσινο Νηπιαγωγείο Μερκοβουνίου, στις 2.00 το μεσημέρι.

 

Γιορτή νεολαίας

 

Τo Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας στις 26-4-2013 όρισε την 2α Μαΐου, ημέρα την οποία εκτελέστηκε το 1941 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής ο μαθητής Ματθαίος Πόταγας στη Βυτίνα, ως ημέρα μνήμης αλλά και «γιορτής της Νεολαίας για τα κοινωνικά και δημοκρατικά της δικαιώματα». Η ημέρα αυτή εορταζόταν από το Δήμο Βυτίνας ως ημέρα μνήμης, με συμμετοχή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αθλητικές εκδηλώσεις. Τις εκδηλώσεις αυτές συνεχίζει ο Δήμος Γορτυνίας και με την παραπάνω απόφασή του θέλει να τις αναβαθμίσει σε εκδηλώσεις της νεολαίας του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Για φέτος λόγω του Πάσχα οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν για την Τρίτη 14-5-2013.

 

Χαμογελάτε

 

Πιο πολύ πρέπει να τιμούμε όσους ανατρέφουν και διαπαιδαγωγούν καλά παιδιά, παρά αυτούς που τα γεννούν. Πλάτων

Στο σπίτι μου είμαι το αφεντικό, γυναίκα μου είναι απλά αυτή που παίρνει τις αποφάσεις. Γούντι Άλεν

Τους αντιπάλους σου ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου ή να τους εξοντώνεις. Νικολό Μακιαβέλι

Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκ, τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση. /Ουμπέρτο Έκο

2 thoughts to “Νέα από Αρκαδία. Υπάρχει λογική;”

  1. Ο απλός και ανυπεράσπιστος απέναντι στο κράτος πολίτης είμαι εγώ ο οποίος :
    1) Πληρώνω φόρους στο κράτος και το κράτος δίνει βιβλία στους μαθητές τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους!
    2) Δέχομαι τους κατάπτυστους πολιτικούς να δημιουργούν τάξεις των 35 και 40 μαθητών και μετά έχω την απαίτηση να μπορεί να κάνει ο δάσκαλος σωστά την δουλειά του!
    3) Δέχομαι να κάνουν οι κυβερνώντες(όλοι τους) τα παιδιά μου πειραματόζωα αλλάζοντας κάθε τρεις και λίγο εκπαιδευτικά συστήματα,με αλλεπάλληλες -ο Θεός να τις κάνει-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις!!
    4) Δέχομαι να πληρώνεται ο πρωτοδιόριστος δάσκαλος με μισθούς εξευτελιστικούς των 690Ε.
    5) Προσπαθώ να σπουδάσω το παιδί μου γιά να του δίνει ως επιστήμονα το γελοίο κράτος τον μισθό των 490 Ε!!
    6) Καταδέχομαι να λιποθυμάνε παιδιά στις σχολικές τάξεις από ασιτία!!
    Αυτοί έκαναν σάκκο του μποξ τα παιδιά μας!!
    Η κοινωνία λοιπόν που τρώει τα παιδιά της είναι αυτή που μας οδηγούν οι ανθρωποκάμπιες που κυβερνούν την χώρα μας και όχι η αναζήτηση αξιοπρεπούς επιπέδου εκπαίδευσης και συνθηκών δουλειάς για μαθητές-εκπαιδευτικούς!
    Και τέλος πάντων ποιός γράφει αυτές τις γελοιότητες του τύπου”ότι υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας..”.
    Ποιό μέλλον; Της ανεργίας του 30%; Των μισθών των 490 Ε; Αυτό ονειρεύεται ο συντάκτης του άρθρου;Αυτό ονειρεύονται όλοι αυτοί που σιγοντάρουν με την γραφίδα τους αυτήν την βαναυσότητα απέναντι στον λαό μας;
    Kαι τέλος πάντων ποιός του επιφύλαξε αυτό το μέλλον,οι δάσκαλοί μας ή οι κατάπτυστοι πολιτικοί που πρόδωσαν και ξεπούλησαν αυτόν τον τόπο;

  2. Κωστη ,

    Ρωτας ποιος γραφει ολα αυτα τα ξερασματα περι του μελλοντος των παιδιων και τα ονειρα που κανουμε και αλλα τετοια φιλολογικα ερωτηματα .
    Πολυ σωστα .
    Εχω μια απορια ,ομως .

    Ειδες καποιον γυρω σου να θορυβειται και να παιρνει στα σοβαρα ολα αυτα που συμβαινουν στη χωρα ,που την αλλαζουν προς το χειροτερο και που υποθηκευουν το μελλον της ;
    Ολοι ασχολουνται με το τομαρακι τους ωστε ,νομιζουν ,οτι θα ειναι εκεινοι που θα γλιτωσουν και θα βγουν λιγοτερο λαβωμενοι μετα το τελος της ¨ κρισης ” .

    Καταφεραμε σ’ αυτον το τοπο ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ,να πουμε φωναχτα και να αναγνωρισουμε τις παθογενειες που τον ταλαιπωρουν τοσες δεκαετιες .
    Απο την υποκρισια την κουτοπονηρια και τη φυγομαχια μεχρι την απατη τη φοροδιαφυγη και την ελλειψη δικαιοσυνης .

    Και τι εγινε ;;;
    Νομιζεις καταλαβε τιποτε το 95 % του λαου ;;;

    Η απαντηση ειναι ενα μεγαλο ΟΧΙ !!!
    Αν αυτος ο λαος ειχε τη στοιχειωδη λογικη δεν θα εφτανε ποτε να ζει με τον τροπο που εζησε και εξακολουθει να ζει .Δεν θα σκεφτοταν ποτε να δανειστει για να παει διακοπες ή να συμμετεχει στο χρηματιστηριο για να ” κονομησει ” ή να κατακλεβει το κρατος για να καλοπερασει ,ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ,εις βαρος ολων των αλλων !!!
    Ο απλος και ανυπερασπιστος πολιτης ,που λες ,ειναι αυτος που συντηρει το πολιτικο αυτο συστημα ,με απωτερο σκοπο να επωφεληθει απο αυτο και να επικρατησει αυτος απεναντι στα ” κοροϊδα ” που πανε με το σταυρο στο χερι ,σαν εσενα και μενα και ελαχιστους ακομη …
    Δεν λυπαμαι καθολου αυτο το λαο που ,φαντασμενος οπως ειναι ,νομιζει οτι ολα του ανηκουν και ζει ακομη με δανεικα μεγαλεια και δοξες του παρελθοντος !!!

    Και ετσι θα συνεχισει να ζει και να πορευεται ,με δασκαλους των 600 Ευρω ,με κυβερνωντες που τον θεωρουν πειραματοζωο ,με παιδια που θα λιποθυμουν στα σχολεια ,με ιατρους που θα συνεχισουν ( λογω του εξευτελιστικου μισθου ) να ζητανε φακελακι και με ανεργους που θα καταφευγουν στην μεταναστευση προκειμενου να προσφερουν τα πιο δημιουργικα τους χρονια σε καποια αλλη χωρα .
    Αυτο γινοταν παντα και αυτο θα συνεχισει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !!!
    Για τον απλουστατο λογο οτι η φυλη μας ,αποδεικνυει ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ οτι (σε αντιθεση με τους προγονους της ) ειναι πεπερασμενων δυνατοτητων .

    Ειμαστε ” μαννουλες ” στην αναλυση των αιτιων που μας οδηγησαν στην καταστροφη ,για ακομα μια φορα ,αλλα ΠΑΝΤΕΛΩΣ ανικανοι να δωσουμε καποια λυση !!!

    Ειναι τυχαιο ; Δεν νομιζω …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *