Πορτογάλοι: «Στο διάβολο η τρόϊκα» !!!!!!!!!!!!!

ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙΜε πανό και συνθήματα που θύμιζαν την Επανάσταση των Γαρυφάλλων υποδέχτηκαν την τρόικα χιλιάδες Πορτογάλοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με τα συνθήματα «Έξω η τρόικα και η κυβέρνηση» και «Έκλογές εδώ και τώρα», εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, σε περίπου 30 πόλεις της Πορτογαλίας, συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες ενάντια στη λιτότητα. Μόνο στη Λισαβόνα, συμμετείχαν στη διαδήλωση περίπου 200 χιλιάδες Πορτογάλοι, πολλοί τραγουδώντας τον «Ύμνο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων», η οποία το 1974 άνοιξε τον δρόμο στη δημοκρατία.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι που κατέβηκαν στους δρόμους απαιτούσαν την παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Οι διαδηλώσεις είχαν στο στόχαστρο την άφιξη της τρόικας στη χώρα και διοργανώθηκαν από το «κίνημα της 15ης Σεπτεμβρίου», το CGTP -το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας-, την πρωτοβουλία «Στο διάβολο με την τρόικα» και άλλους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, καθηγητές, γιατροί και νοσοκόμοι, συνταξιούχοι και στρατιωτικοί.

Η προσέλευση στις πορείες θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δύο χρόνων και σημειώνεται τη στιγμή που η αντιπροσωπεία Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ βρίσκεται στη Λισαβόνα για την έβδομη αξιολόγηση του πορτογαλικού προγράμματος.

Στις διαδηλώσεις, όπως μεταδίδουν τα πορτογαλικά ΜΜΕ, κυριάρχησε το σύνθημα «Ο λαός κυβερνά» και το τραγούδι «Grandola, Vila Morena» – και τα δύο είχαν σημαδέψει την «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» το 1974, με επικεφαλής τότε τον Οτέλο ντε Καρβάλιο.

Η Πορτογαλία το 2011 έλαβε 78 δις ευρώ δανειακή βοήθεια, η οποία την υποχρεώνει σε βαθιές περικοπές, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης
http://www.zougla.gr/kosmos/article/portogali-sto-diavolo-i-troika

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *