Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Χειρότερα υλικά για τους ασθενείς και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τα νοσοκομεία.

35053Ελληνική Καρδιολογική Εταιρείακαρδιολογικη εταιρία

Μετά από δημοσίευση άρθρων σχετικά με τον διαγωνισμό της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) για τα καρδιολογικά υλικά (stent, βηματοδότες, απινιδωτές) θεωρούμε υποχρέωση μας να κάνουμε τα κάτωθι σχόλια.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με επιστολή της στις 9/4/12, είχε συγχαρεί την ΕΠΥ για την μεγάλη μείωση των τιμών στα καρδιολογικά υλικά. Ταυτόχρονα είχαμε επισημάνει και εφιστήσει την προσοχή των αρμόδιων φορέων για τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, με αποτέλεσμα χειρότερα υλικά για τους ασθενείς και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα:

Η ΕΠΥ κατέληξε στις εξής συστάσεις (Αρ. πρωτοκόλλου 51346, 3/7/12) βάση των οποίων έπρεπε να γίνουν οι μικροί διαγωνισμοί (mini call off):

  • Νέα stent (με φάρμακο) – παλαιά stent 70-30%. Η αναλογία αυτή που δεν προκύπτει από καμιά επιστημονική μελέτη, με επακόλουθο την πιθανή αύξηση των επιπλοκών σε όσους ασθενείς εμφυτευθούν τα παλαιά stent (χωρίς φάρμακο). Επίσης συστήνει να γίνουν mini call off – διαγωνισμοί για να αγορασθούν (το 10% των νέων stent) stent που θα εκλύουν Paclitaxel. Αυτά τα stent έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα όπως αποδείχθηκε από πολλές μελέτες διεθνώς και έχουν υψηλότερη τιμή! Παρά την επίσημη και ανεπίσημη ενημέρωση η διάταξη αυτή ισχύει ακόμα και σήμερα. (όπως φαίνεται στη συνημμένη επιστολή)………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *