Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Αποκλειστικές νοσοκόμες και η πολύτιμη προσφορά τους στην νοσηλεία των ασθενών.

Τρίπολη 14-2-13

Παίρνοντας αφορμή τα τελευταία γεγονότα στό νοσοκομείο μας θεωρώ καθήκον μου να γράψω δυό λέξεις γιά αυτές τις παρεξηγημένες και αδικημένες, από το ανάλγητο κράτος, που τις κρατά σε μια ιδιότυπη ομηρεία μόνιμης εκμετάλευσης  των, γιά να καλύπτει την ανεπάρκειά του σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις κλινικές είναι ελλιπές με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες να δουλεύουν πέρα από τις δυνάμεις τους και με αυταπάρνηση, προσφέροντας ένα έργο που η  διαχρονική ανεπάρκεια της πολιτείας ” ανταμείβει” με μείωση των μισθών τους και υποτίμηση του έργου που προσφέρουν .

Σε αυτή την υποστελέχωση του μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και του Burn out που υφίστανται  έρχεται η πολύτιμη βοήθεια των αποκλειστικών νοσοκόμων.

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες, εκτός των τυπικών προσόντων τους (πτυχίο νοσηλευτικής, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος), διαθέτουν ήθος, εμπειρία, αγάπη για τον νοσηλευόμενο ασθενή, ευχάριστη παρουσία και σωστή αισθητική εμφάνιση.

Στα καθήκοντα των  αποκλειστικών νοσοκόμων  περιλαμβάνετε

α)Παρακολούθηση του ασθενούς ανάλογα με την αιτία νοσηλείας και την διάγνωση

β)Συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ιατρούς

γ)Ατομική Υγιεινή του ασθενούς

Καθηκοντολόγιο Αποκλειστικής Νοσοκόμας

Υγιεινή σώματος (Λουτρό, λούσιμο, πλύσιμο περιγεννητικής περιοχής μετά από κάθε κένωση)

Ευπρεπισμός νυχιών

Εντριβές. (Ενυδάτωση και μασάζ του δέρματος)

Περιποίηση κατακλίσεων εάν υπάρχουν

Στρώσιμο κλίνης και περιποίηση δωματίου

Ζωτικά σημεία

Ένα από τα κύρια έργα της αποκλειστικής είναι η λήψη και καταγραφή κατά τακτά διαστήματα των ζωτικών σημείων του ασθενούς.(Θερμοκρασία, αρτηριακή πίεση ,σφίξεις, αναπνοές.)

Οροί – Φάρμακα – Αίμα

Γνωρίζοντας τις λεπτομέρειες της θεραπείας του ασθενούς, παρακολουθεί με προσοχή την ροή των υγρών και αίματος σύμφωνα με τις οδηγίες των νοσηλευτών και ενημερώνει για οποιαδήποτε δυσλειτουργία.

Παροχετεύσεις

Διαρκής έλεγχος της καλής λειτουργίας των σωληνώσεων και αντικατάσταση των σάκων όταν υπερπληρωθούν.
Παρακολουθεί επίσης το χρώμα των αποβαλλομένων υγρών και ενημερώνει τους νοσηλευτές.

Σίτιση

Βοηθά τον ασθενή στην λήψη της τροφής προσέχοντας για πιθανή εισρόφηση.

Γενική παρακολούθηση ασθενούς

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που ανακύπτουν από την μετάβαση από μία ενεργό αυτόνομη ζωή σε μία ζωή εξάρτησης από τους άλλους, τους προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη και τους εμψυχώνουν σε κάθε περίπτωση με ευγενικό και πειστικό τρόπο.

Παρακολούθηση για σωστή λήψη φαρμάκων

Παρακολούθηση για δύσπνοια, κυάνωση, εφίδρωση και ενημέρωση των νοσηλευτών για οτιδήποτε μη φυσιολογικό παρατηρούν.

Διαδικασία απασχόλησης αποκλειστικής νοσοκόμας

Εφόσον ο ασθενής χρειασθεί να απασχολήσει αποκλειστική νοσοκόμα, απλά ενημερώνει το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής στην οποία νοσηλεύεται. Η υπεύθυνη νοσηλεύτρια βάρδιας αναλαμβάνει τη διαδικασία, για να ειδοποιηθεί η αποκλειστική νοσοκόμα, ώστε να προσέλθει στο ωράριο (πρωινό, εσπερινό ή νυκτερινό) που έχει ζητήσει ο ασθενής.

Παπασταματάκης Γεώργιος

Χειρουργός

 

 

 

 

 

One thought to “Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Αποκλειστικές νοσοκόμες και η πολύτιμη προσφορά τους στην νοσηλεία των ασθενών.”

  1. ΑΨΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *