Νέα από Αρκαδία. Ποδόσφαιρο και ρύπανση

Η Τρίπολη  του ποδοσφαίρου, εκτός από πλούσιο θέαμα με τον Ολυμπιακό την περασμένη Κυριακή,  πρόσφερε απλόχερα και μια ακόμη έκπληξη στους δημότες της.  Στο φρεσκοβαμμένο Μαλλιαροπούλειο, της πλατείας Πετρινού και σε όλους τους κεντρικούς δρόμους,  στις εισόδους πολυκατοικιών και σε τοίχους εκκλησιών, δεκάδες νέα γκράφιτι και ποδοσφαιρικά συνθήματα ζωγραφισμένα με μαύρη και κόκκινη μπογιά έκαναν την εμφάνισή τους δίνοντας ακόμη μία αφορμή στον κάθε δημότη να εξοργίζεται για την εικόνα της πόλης του.

Τα γεγονότα είναι  γνωστά και πάντα αναμενόμενα  σε τέτοιες περιπτώσεις. Μικρή, συνήθως, ομάδα νεαρών ατόμων, πριν ή μετά τον αγώνα επιδίδεται  σε διαγωνισμό καλύτερης και πρωτότυπης τοιχορρύπανσης. Με συνθήματα για τη «θύρα 7»  και κάποιες άλλες  φράσεις απείρου συντακτικού κάλλους οι νεαροί χούλιγκανς αφήνουν κάθε φορά  ανεξίτηλο το στίγμα των ιδεολογικών τους αναζητήσεων, με  αποτέλεσμα να παραμένουν στο χρόνο αυτά τα συνθήματα  χωρίς να φιλοτιμείται κάποιος  να μας  απαλλάξει από τις ύβρεις και την αισθητική εκβαρβάρωση.

Από το παραπάνω περιστατικό του περασμένου Σαββάτου, όπου και ο αγώνας μεταξύ Αστέρα και Ολυμπιακού,  δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να συγκρατήσουμε.

Το πρώτο είναι η παντελής έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας εκ μέρους των δημοτικών υπευθύνων για την άμεση αποκατάσταση του αισθητικού εκτρώματος που δημιουργείται, με αποτέλεσμα το εφήμερο να γίνεται μόνιμο, το αντιαισθητικό και το παράνομο να νομιμοποιούνται μέσω της συνήθειας στη θέαση ακόμη ενός συνθήματος πάνω σε τοίχο, παγιώνοντας έτσι την αντίληψη της ατιμωρησίας.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η παντελής έλλειψη ελέγχου αλλά και πρόληψης τέτοιων φαινομένων. Όταν μάλιστα είναι πλέον ή βέβαιο πως αυτά επαναλαμβάνονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες αυτού του βεληνεκούς, θα περίμενε κανείς η περιβόητη αστυνομία της γειτονιάς αλλά και η δημοτική αστυνομία να είχαν αναλάβει δράση λίγο πριν και λίγο μετά τον αγώνα. Δεν το έπραξαν, για δικούς τους λόγους, με  άσχημα αποτελέσματα.

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης παραγωγής γκράφιτι και συνθημάτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης είναι κάτι που ουδένα απασχολεί. Παρακολουθούμε άναυδοι  τον έναν τοίχο μετά τον άλλο να γεμίζει μπογιές και «τσιτάτα» που εξυπηρετούν ποδοσφαιρικές, πολιτικές, ιδεολογικές ή διαφημιστικές σκοπιμότητες. Το αποτέλεσμα είναι μια πόλη με βαρύ ιστορικό φορτίο να υποβαθμίζεται και να γεμίζει με αυτό που μάταια προσπαθούμε να αποφύγουμε: την ασχήμια. Η λύση βρίσκεται για άλλη μία φορά στα χέρια των πολιτών. Αν η Κοινωνία των Πολιτών θέλει πραγματικά να αλλάξει κάτι στην ποιότητα ζωής της πόλης, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

 

 

Απολύσεις

Με απόφαση δικαστηρίου απολύονται από το ΙΚΑ Τρίπολης και δύο εργαζόμενοι σε αυτό, ανάμεσα σε  500 υπαλλήλους του Ιδρύματος από όλη τη χώρα. Χθες το πρωί συνάδελφοί τους στην πόλη μας  σε ένδειξη συμπαράστασης προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του ΙΚΑ αναρτώντας πανό και μαύρες σημαίες. Υποστήριξαν τη σοβαρότητα του προβλήματος καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού η οποία θα επιδεινωθεί με την απόλυση αυτών των υπαλλήλων.

Ακολουθούμε τη συνείδησή μας

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος με αφορμή τη συζήτηση στο προχθεσινό  Περιφερειακό Συμβούλιο και τα όσα είπε ο κ. Τατούλης δήλωσε πως : «ο τρόπος που  επιχειρεί ο Περιφερειάρχης να συνδέσει τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», για τις σχέσεις εταιρειών με συγγενικά του πρόσωπα, με το ΣΥΡΙΖΑ είναι επιεικώς κωμικός. Εμείς θα συνεχίσουμε  να κάνουμε αυτό που λέει η συνείδησή  μας και αυτό που έχουμε υποσχεθεί  στον κόσμο. Μαζί με την κοινωνία, για  την κοινωνία».

Νέος Διοικητής ΠΥ

Με απόφαση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, μετατέθηκε από την Διοίκηση Πυρ/κων Υπηρεσιών Νομού Λακωνίας ο Αρχιπύραρχος Γιόβας Κωνσταντίνος του Δημητρίου , ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυρ/κων Υπηρεσιών Πελοποννήσου από 06-02-2013. Ο μέχρι πρότινος Διοικητής Αρχιπύραρχος Ρούμπος Αθανάσιος , προάχθηκε σε Υποστράτηγο και μετατέθηκε στην Περιφέρεια Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής με έδρα την Αθήνα ως Διοικητής αυτής.

Σχέδιο «Αθηνά»

Στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα του σχεδίου ”Αθηνά”, για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ-ΑΤΕΙ της χώρας και ειδικά αυτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό έγινε γνωστό στους Περιφερειακούς Συμβούλους, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της Τρίπολης,  τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα υπάρξει επαφή της ηγεσίας της Περιφέρειας με τις ηγεσίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ώστε να υπάρξει συνεργασία και ”κοινή πορεία” διεκδίκησης.

3ο μνημόνιο και συνδικαλισμός

Σήμερα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 στις  7  το  βράδυ θα γίνει συζήτηση στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης με θέμα:  3ο μνημόνιο και συνδικαλιστικό κίνημα Πανεργατική Απεργία της 20ης Φλεβάρη

Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Γαβρίλης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

και Έλενα Καλημέρη, εργατολόγος – μέλος των νέων ΣΥΡΙΖΑ – EKM. Προς τούτο καλούνται  οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι άνεργοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση  και την συζήτηση συμβάλλοντας  στην οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων και του λαού για να μην προχωρήσουν  οι αντιλαϊκοί και αντιδημοκρατικού σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης  στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.

«Θάλασσας βυθός»

Ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Ν. Αρκαδίας  «Η Ρούμελη» παρουσιάζει την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουάριου 2013 και ώρα 7.30 μ. μ στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου Ι.Ν Αγίου Βασιλείου Τρίπολης Πλατεία Ανεξαρτησίας, την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Σαλούστρου «Θάλασσας βυθός». Την παρουσίαση θα κάνουν  οι φιλόλογοι: Βολακάκη-Καπόγιαννη Πάτρα και  Κουσιουρής Κωνσταντίνος, με συντονιστή  την κ. Ταμπουρατζή Ελένη και με τη φιλική συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικού χορού Τρίπολης.

Χαμογελάτε

Μια ξανθιά οδηγεί το αυτοκίνητο της και σε κάποιο φανάρι εμφανίζεται ο σχετικός Πακιστανός για να της καθαρίσει το τζάμι.  Το τζάμι είναι καθαρό και η κοπέλα του δίνει 50 λεπτά και του κάνει νόημα να μην το καθαρίσει.  Ο Πακιστανός ενθουσιάζεται και της λέει με σπασμένα ελληνικά:
– Κυρία, είστε πολύ όμορφη.
Η ξανθιά συνεχίζει τον δρόμο της και στο άλλο φανάρι πάλι τα ίδια. Ο ίδιος Πακιστανός κάνει πάλι να της πλύνει το τζάμι, του δίνει πάλι 50 λεπτά, και ακούει πάλι το ίδιο κομπλιμέντο.  Αυτή η ιστορία συνεχίζεται και στα επόμενα 5-6 φανάρια…  Πάντα ο ίδιος Πακιστανός, και με το ίδιο κομπλιμέντο, οπότε η κοπέλα δεν αντέχει και του λέει:
– Κοίταξε, θα σου δώσω 5 ευρώ, αρκεί αν μου πεις πως το κάνεις και εμφανίζεσαι σε κάθε φανάρι.
– Κυρία, λέει αυτός, αν μου δώσετε 5 ευρώ, θα σας πω και πως να βγείτε από την πλατεία.

 

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Ποδόσφαιρο και ρύπανση”

  1. Ελεγχος ;;;
    Γιατι ;

    Αφου οταν ετεθει το θεμα με τις καμερες ΟΛΟΙ επαναστατησαν γιατι θιγονταν τα προσωπικα τους δεδομενα .
    Οταν η αστυνομια κανει ελεγχους ειναι φασισμος .
    Κι οταν πεφτει καμμια “ψιλη” ειναι παραβιαση ανθρωπινων δικαιωματων .
    Και αυτο αποδυκνειει οτι ειμαστε μια χωρα παραβατων και απατεωνων !!!

    Δεν παμε να πνιγουμε ,λεω εγω ,μηπως ησυχασει και η υφηλιος απο την παλαβομαρα μας !;!;!;!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *