Νέα από Αρκαδία. «Θαύματα» που δεν γίνονται

 

Το παρακάτω ανέκδοτο είναι πολύ παλιό, κλασσικό πια και όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει είχε θεωρηθεί επιτυχημένο. Ένας μικρούλης Ρώσος, σχολιαρόπαιδο, ρωτάει τον παππού του: «Παππούλη, τι διαφέρει το θαύμα από την ουτοπία;».

-Θαύμα παιδάκι μου θα ήταν να αναστηθεί ο Μαρξ. Ουτοπία να περιμένεις να αρθρογραφήσει αλογόκριτος στην «Πράβντα», απάντησε ο σοφός γέροντας.

Δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό ο μικρούλης αφομοίωσε το πνεύμα του παραδείγματος αυτού. Πιστεύουμε όμως πως και η μεταγενέστερη ιστορική εμπειρία, ιδιαίτερα δε η τοπική, προσφέρει κι άλλα, ακόμη γλαφυρότερα παραδείγματα της διαφοράς των δύο εννοιών. Ας δούμε κάποια απ’ αυτά:

Θαύμα θα ήταν να αποφάσιζε η πλειοψηφία του δήμου Τρίπολης την εφαρμογή των όσων ψηφίστηκαν σε περασμένα ΔΣ για την ευταξία του πεζόδρομου, χωρίς παρεκκλίσεις. Ουτοπία να στέρξει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην επιβολή προστίμων, τα οποία και να εισπράξει, αυθορεί και παραχρήμα.

Θαύμα η καταδίκη από το ίδιο ΔΣ του κλεισίματος με πλαστικά ή άλλου τύπου διαχωριστικά διαφόρων σημείων του πεζόδρομου και των στοών κεντρικών δρόμων της πόλης. Ουτοπία το ξήλωμά τους, ιδίως τώρα που μερικοί ευφάνταστοι επιχειρηματίες  αποθρασύνονται έτι περισσότερο  και στρώνουν με πατώματα τον πεζόδρομο, επεκτείνοντας τον ωφέλιμο χώρο του καταστήματός τους κατά πολύ και το χειμώνα.

Θαύμα θα ήταν να παραδεχθεί η δημοτική πλειοψηφία ότι ήταν λάθος η απομάκρυνση του δημαρχείου από το κέντρο και η εγκατάστασή της στο συγκεκριμένο κτήριο. Ουτοπία να περιμένει κανείς πως θα αποφασίσει την επάνοδο στην προτέρα θέση του.

Θαύμα το συμμάζεμα με τον ισοσκελισμό των οικονομικών του δήμου, ουτοπία να περιμένει κανείς πως η αντιπολίτευση θα το αποδεχθεί  χωρίς σχόλια.

Και πολλά άλλα παραδείγματα θα μπορούσε να προσθέσει κανείς που να ταιριάζουν με τις παραπάνω περιπτώσεις που καταγράψαμε.  Αν τώρα η διαφορά που προκύπτει από τα επί μέρους αυτά παραδείγματα θέλαμε να την γενικεύσουμε και να την  θεωρητικοποιήσουμε θα λέγαμε: Θαύματα κάποτε γίνονται. Ουτοπικές προσδοκίες ουδέποτε υλοποιούνται.

 

 

Ποια γιορτή;

Ημέρα της Παιδείας και  των  Γραμμάτων η χθεσινή και όλα τα σχολεία τιμούσαν, ως πέρσι, τουλάχιστον,  τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών στη διδασκαλία των οποίων η ορθολογική σκέψη συνδυάστηκε και συμφιλιώθηκε με την Ορθοδοξία της Ανατολής. Τη μέρα αυτή λησμόνησε χθες το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να την τιμήσει στην Τρίπολη, μιας και αυτό είχε αναλάβει την ευθύνη του εορτασμού τα προηγούμενα χρόνια. Αντ’ αυτού, ευτυχώς, είχαμε την Τρίτη το βράδυ μια εκδήλωση του Φιλοτεχνικού, υψηλού επιπέδου, που έσωσε την κατάσταση. Ομιλητής ο φιλόλογος και θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Πουρνάρας, που μίλησε για την «ορθοδοξία των Τριών Ιεραρχών, η οποία  ως παιδεία και αγωγή και στάση ζωής, παραμένει σήμερα για μας η μόνη ελπίδα. Αρκεί, όπως είπε, να βρει τον εαυτό της, μέσα από τον συνδυασμό της παράδοσης με τη ζωντανή παρουσία της στο σύγχρονο κόσμο». Κρίμα για τους αξιωματούχους της εκκλησίας και της πολιτείας που απουσίαζαν – πλην ελαχίστων που παρέστησαν, όπως ο   δήμαρχος και ο αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος και ο Περιφερειακός διευθυντής κ. Μισθός – κρίμα για τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, όσοι απέμειναν και  θέλουν να φέρουν αυτόν τον τίτλο.

Επιμελητήριο για Μαίναλο

Τις θέσεις του πάνω στο  θέμα του Προεδρικού Διατάγματος για τη Διαχείριση του Όρους Μαινάλου γνωστοποίησε το Επιμελητήριο Αρκαδίας, θεωρώντας ότι ζητούμενα για την περιοχή αυτή αποτελούν τόσο η ανάπτυξη και η αξιοποίησή του, όσο και η προστασία του. Μεταξύ άλλων προτείνεται:
1. Να απαγορευτεί η δόμηση σε περιοχές από 1000 μέτρα υψόμετρο και πάνω, ακόμα και στα διάκενα των δασικών εκτάσεων και να σταματήσει  η άναρχη δόμηση.
Σε όλους όμως τους υπάρχοντες οικισμούς να γίνει μία επέκταση των ορίων δόμησης κατά 500 μέτρα περιμετρικά ή, αν δεν είναι εφικτή η περιμετρική επέκταση, κατά όποια κατεύθυνση είναι αυτή εφικτή, ώστε να είναι δυνατή και η δημιουργία μονάδων φιλοξενίας, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με την αξιοποίηση του Μαινάλου,.
2. Να αναβαθμιστεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου.

3. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν άδειες λειτουργίας και λειτουργούν νόμιμα δε θα πρέπει αναδρομικά να θιγούν. Επίσης εγκεκριμένες επενδύσεις από Αναπτυξιακό νόμο ή άλλα προγράμματα δεν πρέπει  κατά τη γνώμη μας να θιγούν, αλλά να επιτραπεί η δημιουργία τους.

4. Να δημιουργηθεί Φορέας διαχείρισης, τη στιγμή που οι  ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Οικονομικός μάναντζερ

Ο θεσμός του οικονομικού μάνατζερ στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που εξετάζουν οι Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς. Στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,4 δισ. ευρώ, καθώς και η μείωση στη νοσοκομειακή δαπάνη κατά 13%, πέφτοντας από τα 2,2 δισ. ευρώ σε 1,98 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «μία από τις ιδέες που συζητάμε είναι να εξετάσουμε να προκηρύξουμε θέση οικονομικού εκτελεστικού διευθυντή για να αναλάβει την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων». Το σχέδιο προβλέπει πως οι νέοι αξιωματούχοι του ΕΣΥ θα καταλάβουν θέσεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ. Στόχος, να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, καθώς και η καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους.
Για να υλοποιηθεί, βέβαια, αυτό το φιλόδοξο σχέδιο πρέπει η τρικομματική κυβέρνηση να συμφωνήσει στον διαχωρισμό της διοίκησης των νοσοκομείων, με τους διοικητές να αναλαμβάνουν τα λειτουργικά θέματα και τους μάνατζερ τα οικονομικά ζητήματα, αλλά και το μείζον θέμα της συγχώνευσης των μονάδων υγείας.

Επικίνδυνο ψάρι

Λαγοκέφαλο βάρους 2 κιλών και 760 γραμμαρίων έπιασαν ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται 1,5 μίλι νότια του ξενοδοχείου «Elite» στην Καλαμάτα. Ο λαγοκέφαλος είναι ένα ιδιαιτέρως τοξικό ψάρι, επικίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές ο λαγοκέφαλος που ψαρεύτηκε ανοιχτά της Καλαμάτας, είναι ο μεγαλύτερος που έχει πιαστεί στο μεσσηνιακό κόλπο.

Μεταπτυχιακοί

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 12:00, στην αίθουσα του Ξενοδοχείου «Μαίναλον» στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Οργάνωση και διοίκηση δημοσίων υπηρεσιών, δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων » του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κύριο σκοπό την επαναλειτουργία και την ισχυροποίηση του συλλόγου, μέσα από την ενεργοποίηση όλων των αποφοίτων του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η σημερινή συγκυρία της κρίσης και της εποχής των μνημονίων που επηρεάζουν άμεσα τη δομή και τη λειτουργία του κράτους και των δημόσιων οργανισμών απαιτεί την επιστημονική, συνδικαλιστική και τεχνοκρατική παρουσία των μελών με προτάσεις, τοποθετήσεις και διεκδικήσεις, ώστε ως οι «επίσημα «ειδικοί» για την Οργάνωση και Διοίκηση του Δημοσίου Τομέα να δρομολογήσουν  αλλαγές, να εισηγηθούν  βελτιώσεις και να παράσχουν  υπηρεσίες  στη χώρα μας που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από στελέχη ικανά προκειμένου να βγει  από το τέλμα.

Χαμογελάτε

Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαρριέρ είχε δηλώσει:
«Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνο αυτή εξερεύνησε,
κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα.»

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *