Νέα από Αρκαδία. Σε αναζήτηση του καινούργιου

 

Σε αυτές τις γιορτές, οι επισκέπτες της Τρίπολης αντικρίζουν ένα περίεργο σκηνικό που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα: Μιζέριας αφ ενός, με τα κλειστά καταστήματα και τη διάχυτη απογοήτευση λόγω οικονομικής κρίσης –  αλλά και συγκρατημένης αισιοδοξίας, για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς τα έργα που πραγματοποιούνται στην πόλη ακολουθούν ικανοποιητικούς ρυθμούς και αναμένεται  όταν ολοκληρωθούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Γι αυτό και  όλα παραπέμπουν σε ένα σκηνικό αναμονής και αναζήτησης, όπου  η κοινωνία της πόλης ετοιμάζεται μεν γιαμία ακόμη δύσκολη – ίσως τη δυσκολότερη – χρονιά, με ορατό  όμως το φως στο βάθος του τούνελ. Δεν παύει ωστόσο να  αναζητά νέες λύσεις. Ψάχνει τους «μάγους» της τοπικής πολιτικής  που θα την οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον καθώς  οι υπάρχουσες δυνάμεις δεν κρίνονται επαρκείς για τα σπουδαία και δύσκολα. Το θέμα των σκουπιδιών που την ταλανίζει τα τελευταία χρόνια και που λύση δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον, αποτελεί παράδειγμα πολιτικής προς αποφυγήν.

Αλλά και στην γενικότερη πολιτική κατάσταση τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά.  Η τοπική κοινωνία είναι σε αναζήτηση νέων πολιτικών που θα αλλάξουν το σύστημα. Αναζητούνται  νέα κόμματα στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – προκαλώντας αγωνία στα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα. Το πολιτικό προσωπικό έχει αντιληφθεί ως κάποιον βαθμό τις αλλαγές που συντελούνται και η κάθε πλευρά αποπειράται να προσφέρει τη δική της εκδοχή για τη νέα εποχή.
Οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς συνεχίζονται. Το ΠΑΣΟΚ  με τις επαναλαμβανόμενες συσκέψεις του και τις Κάρτσοβες, τέσσερις τον αριθμό, όπου κατατίθενται προτάσεις για την ανασύνταξη του χώρου – προσπαθεί να ξαναβρεί τις χαμένες κοινωνικές του ρίζες και να αναζωπυρώσει τη σχέση του με την κοινωνία. Δεν το αφήνουν όμως τα σκάνδαλα και οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.
Η ΝΔ έχοντας πάρει την ανάσα της δόσης επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της πολιτικής αυτής, με τον Ανδρέας Λυκουρέντζο στο υπουργείο Υγείας να προσπαθεί να πιάσει τον ταύρο της διαφθοράς από τα κέρατα και να εμπεδώσει ένα αίσθημα σιγουριάς στον ευαίσθητο χώρο που προϊσταται.
Την ίδια στιγμή, οι του  ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν διχασμένοι ως προς την ταυτότητά τους. Οι μεν που βδελύσσονται τον κυβερνητισμό και – όπως η Νεολαία του ΣΥΝ που στηρίζει την κατάληψη της βίλας Αμαλία – ζητούν περισσότερο ριζοσπαστισμό. Και οι δε που αποπειρώνται να δημιουργήσουν την εικόνα ενός μεγάλου πολυσυλλεκτικού σχήματος.

Γι αυτό λέμε πως το 2012 ήταν μια χρονιά πλούσια εξαιρετικά σε ανοιχτές πολιτικές εξελίξεις, με τους πολίτες να αποζητούν έργα αναβάθμισης του δήμου τους  αλλά και σύγχρονα δημοκρατικά κόμματα ικανά να ξαναφτιάξουν κράτος δικαίου με Δημοκρατία που θα σέβεται πρώτα απ’ όλα τον εαυτό της.

 

 

 

Λυκοάτις Αρτεμις

Μεταξύ των δέκα αρχαιολογικών αποκαλύψεων του 2012 περιλαμβάνεται και μία στην Αρκαδία.  Το αποκαλύπτει σε άρθρο του η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το ιερό της Αρτέμιδος Λυκοάτιδας, το μοναδικό ως σήμερα στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στη θεά με τη συγκεκριμένη ονομασία, εντόπισαν στις Αραχαμίτες Αρκαδίας οι ανασκαφές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών φέρνοντας νέα δεδομένα στην αρκαδική τοπογραφία. Η ταύτιση του ιερού έγινε μέσω των δύο διαφορετικών επιγραφών που φέρουν τα κεραμίδια της στέγης διπλανού κτιρίου το οποίο ανήκε στο ιερό. Η πρώτη αναφέρει ότι ανήκει στην Αρτέμιδα Λυκοάτιδα, ενώ η δεύτερη φέρει την επιγραφή «Δέσποινας ΑΚ». Έτσι, η μικρή πόλη Λυκόα, την οποία αναφέρει ο Παυσανίας δείχνοντας ότι εκεί βρισκόταν το ιερό της Αρτέμιδος Λυκοάτιδας, τοποθετείται τώρα στη θέση «Αγία Παρασκευή». Επιπλέον, η κοιλάδα των Αραχαμιτών ταυτίζεται με την κοιλάδα του Μαίναλου και το όρος Αγιος Ηλίας είναι το αρχαίο βουνό Μαίναλος!».

Μειωμένη η κίνηση

Άλλες χρονιές τις μέρες των Χριστουγέννων δεν έβρισκες κατάλυμα σε ξενοδοχεία της ορεινής Αρκαδίας. Φέτος, η κρίση υπήρξε καταλυτική καθώς η πληρότητα άγγιξε το 80%, με την κίνηση να είναι μικρότερη στις αστικές περιοχές του νομού όπου  εκεί η πληρότητα μετά βίας άγγιξε   το 50%. Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές είναι πως οι διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο περιορίζονται στις δύο, όταν τον παλιό καλό καιρό ήταν κατά πολύ περισσότερες, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Μαρινάκου .

Επιχειρησιακό πρόγραμμα

Με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοποννήσου που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου για το 2012.
Ο Πέτρος Τατούλης στην εισήγησή του ξεκαθάρισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση των έργων που περιλαμβάνει ανακοινώνοντας ότι για την ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν ήδη εξασφαλιστεί 100 εκατομμύρια από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)

Επεξεργασία απορριμμάτων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή των δέκα μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για τις μονάδες σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Σέρρες και τις τέσσερις μονάδες της Αττικής.  Στην Πελοπόννησο  έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές εντός του α’ τριμήνου 2013. Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012 υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη η εκχώρηση πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τη συγχρηματοδότηση του έργου παράλληλα με ιδιωτικά κεφάλαια.

Προϋπολογισμός

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Τρίπολης για το 2013, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το βράδυ της  περασμένης Κυριακής.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της δημοτικής αρχής, για θέματα που αφορούν τα οικονομικά του δήμου, την κοινωνική πολιτική, την τουριστική ανάπτυξη και όχι μόνο. Υπέρ ψήφισαν όλα τα παρόντα μέλη της παράταξης του Δημάρχου και κατά οι σύμβουλοι των παρατάξεων Παυλή, Δελφάκη, Νικολάου και Παπαζαχαρία. «Παρών» ψήφισε η παράταξη του Κώστα Γεωργακόπουλου, ενώ πριν την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαμαρτζής.

Καταυλισμοί

Να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των Ρομά στην Πελοπόννησο, ζήτησε από τον αρχηγό της αστυνομίας στην Πελοπόννησο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, με αφορμή τα  φαινόμενα λεηλασίας που παρατηρούνται. Διαφορετικά, όπως τόνισε:  «η  περιφέρεια θα λάβει πολιτικές αποφάσεις αντιμέτρων στην κυβέρνηση εφόσον δεν ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες». Γι αυτό και σύντομα  θα ξεκινήσει στην Τρίπολη η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και η σύγκληση διεθνούς επιτροπής για τη δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης των Ρομά με τη συμμετοχή και της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου.

Χαμογελάτε

Πέφτει ένα αυτοκίνητο πίσω από ένα άλλο.
-Καλά, ρε στραβός είσαι;
-Γιατί ρε δεν σε πέτυχα;

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Σε αναζήτηση του καινούργιου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *