Μεγαλογιατρός ελέγχεται για φοροδιαφυγή μαμούθ

Στο μικροσκόπιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει μπει μεγαλογιατρός του Λαϊκού Νοσοκομείου και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς ελέγχεται για μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή.

Από τα έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr, προκύπτει ότι οι ελεγκτές της υπηρεσίας «ξεσκονίζουν» τους λογαριασμούς του εν λόγω πανεπιστημιακού, καθώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος φέρεται να «λησμονούσε» συχνά να δηλώσει στην εφορία τα χρηματικά ποσά που καταθέτονταν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς- και δεν είναι αμελητέα καθώς υπερβαίνουν τις 860.000 ευρώ!

Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο πατέρας του ελεγχόμενου είναι επίσης πολύ γνωστός ιατρός ενώ διετέλεσε και καθηγητής της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το 1994.

Η έρευνα

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στο «στόχαστρο» των ελεγκτών που ανέλαβαν την έρευνα μπήκαν έξι πιστώσεις που εντοπίστηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του μεγαλογιατρού στην Alpha Bank.

Πρόκειται για καταθέσεις επιταγών, εισερχόμενα εμβάσματα και μεταφορές λογαριασμών από συγγενικά του πρόσωπα και συγκεκριμένα από τον πατέρα του, την αδελφή του και τον σύζυγο αυτής. Οι καταθέσεις πραγματοποιήθηκαν την τριετία 2007-2009 και συνολικά ξεπερνούν τις 860.000 ευρώ.

Ειδικότερα, πρόκειται για μία κατάθεση από την αδελφή του ύψους 80.000 ευρώ, μία από τον σύζυγο αυτής ύψους 60.000 ευρώ, δύο από τον ίδιο τον ελεγχόμενο ύψους 256.000 και 56.419 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και δύο από τον πατέρα του ύψους 225.000 και 160.000 ευρώ.

Κατόπιν των παραπάνω οι ελεγκτές κοινοποίησαν ειδοποίηση στον ελεγχόμενο, με την οποία τον καλούσαν στα γραφεία της υπηρεσίας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Δείτε το έγγραφο

Οι ισχυρισμοί

Μέσω του υπομνήματος που κατέθεσε στις 30 Οκτωβρίου 2012 ο ιατρός, ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον από το 1990 συνυπάρχει στο ίδιο γραφείο με τον πατέρα του –στην αρχή ως εκπαιδευόμενος και εν συνεχεία ως συνεργάτης- ενώ όσον αφορά τα χρηματικά ποσά σημείωσε ότι αυτά μεταφέρθηκαν στους λογαριασμούς του διότι τα τελευταία 15 χρόνια ανέλαβε την οικονομική διαχείριση των αποταμιεύσεων της οικογένειας.

«Τονίζεται ότι από το 1994, οπότε ο πατέρας μου αφυπηρέτησε ως καθηγητής και η μητέρα μου ως αναπληρώτρια καθηγήτρια από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, τα ετήσια εισοδήματά τους από συντάξεις και μόνο ξεπερνούσαν το ποσό των 100.000 ευρώ. Στα πλαίσια αυτής μου της αρμοδιότητας, αρκετά ποσά από τον λογαριασμό μου διακινήθηκαν με κατεύθυνση α) αγορά μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, β) αγορά μετοχών στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, γ) προθεσμιακή κατάθεση άνω των 400.000 ευρώ… Παράλληλα, είναι διάφορα ποσά που προέρχονται από έσοδα του κοινού ιατρείου τα οποία καλύπτουν διάφορα έξοδα ιατρείου και δαπάνες διαβίωσης όλων των μελών της οικογένειάς μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο υπόμνημα.

Έπεισε εν μέρει…

Ωστόσο οι ισχυρισμοί του μεγαλογιατρού δεν στάθηκαν ικανοί να «δικαιολογήσουν» τα ποσά τα οποία βρέθηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Το μοναδικό ποσό που δικαιολογήθηκε ήταν μια κατάθεση ύψους 60.000 ευρώ από τον γαμπρό του.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ απέρριψαν στο σύνολό τους τους ισχυρισμούς περί αποκλειστικής ευθύνης διαχείρισης των αποταμιεύσεων των γονέων του τις οποίες, όπως είπε, επένδυσε στα Χρηματιστήρια Αθηνών, Ν. Υόρκης και σε προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνική τράπεζα, καθώς όπως αποφάνθηκαν:

«1. α) Τα χρήματα επενδύθηκαν αφού μεταφέρθηκαν πρώτα σε ατομικούς του λογαριασμούς και στη συνέχεια επενδύθηκαν σε ατομική του μερίδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε λογαριασμό με συνδικαιούχο τη σύζυγό του σε χρηματιστηριακή εταιρεία Ν. Υόρκης και σε ατομικούς προθεσμιακούς λογαριασμούς στην Alpha Bank. β) Τα χρήματα παρέμειναν ή και παραμένουν ακόμα βάσει των προσκομισθέντων στον έλεγχο στοιχείων στους λογαριασμούς του ελεγχόμενου ή και της συζύγου του, χωρίς καμία συμμετοχή των γονέων σε χαρτοφυλάκια και λογαριασμούς. γ) Δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο επιστροφής τόκων και επενδυμένου κεφαλαίου στους γονείς του ελεγχόμενου.

2. Ο ελεγχόμενος δεν παρέθεσε καμία εξήγηση αναφορικά με κοινή οικογενειακή διαχείριση με την αδελφή του και τον σύζυγό της στο εισαγωγικό τμήμα του υπομνήματός του και

3. Δεν διευκρίνισε προφορικά στον έλεγχο ότι οι συναλλαγές αποτυπώνουν ουσιαστικά μοίρασμα της περιουσίας του πατέρα του, επιβεβαιώνοντας ξεκάθαρα το νόημα της γραπτής δήλωσης περί «διαφόρων διευθετήσεων της κοινής οικογενειακής περιουσίας».

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

http://www.zougla.gr/greece/article/ka8igitis-panepistimiou-elegxete-gia-forodiafigi-mamou8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *